Avrupa kıtası, döngüsel ekonomiye geçiş yolunda dünyada lider konumda bulunuyor

Avrupa kıtası, döngüsel ekonomiye geçiş yolunda dünyada lider konumda bulunuyor

Dünya genelindeki birçok ülke, döngüsel ekonomiyi veya geçiş sürecindeki temel unsurları uygulamaya çalışıyor. Avrupa, dünyadaki bu dönüşümde lider kıta konumunda bulunuyor.

Avrupa Komisyonu, kıtanın döngüsel ekonomiye geçişini hızlandıracak olan planı 2015 yılında onayladı. 2019 yılında, Avrupa ekonomisinin modern, kaynakları verimli kullanan ve rekabetçi bir ekonomiye geçişi için yol haritası açıklandı. Bu gelişmelerin ardından 2020 yılının Mart ayında Yeşil Mutabakat kapsamında yeni Döngüsel Ekonomi Eylem Planı yürürlüğe girdi.

Eylem Planı, işletmeler, kamu kuruluşları ve tüketiciler için bir dizi önlem içerirken, kaynakların ekonomide olabildiğince uzun süre dolaşımda kalmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Avrupa ülkeleri, planı desteklemek adına farklı döngüsel ekonomi mevzuatları oluşturdu ve onayladı.

Döngüsel ekonomiye geçiş yolundaki yarışta Hollanda, Fransa ve İtalya üç lider ülke olarak karşımıza çıkıyor.

Hollanda, kaynak kullanımını yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyor

2050 yılına kadar yüzde 100 döngüsel ekonomiye ulaşmayı hedefleyen Hollanda, döngüselliği inşa etme çabası açısından en iddialı Avrupa ülkelerinden biri.

Hükümet bu hedefi gerçekleştirmek için 2018 yılında bir dizi mevzuatı onayladı. Ülkenin hammadde tüketiminin yüzde 50’sini oluşturan inşaat sektörü de dahil olmak üzere beş temel sektör mercek altına alındı. Hükümet binalarının olabildiğince geri dönüştürülmüş malzeme ve kaynak kullanılarak, sıfır emisyonla inşa edilmesi gibi devrim niteliğinde projeler ve düzenlemeler 2019 yılında hayata geçirildi.

Hollanda hükümeti, 2030 yılına kadar kaynak kullanımını yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyor.

Fransa, tek kullanımlık plastik ambalajların 2040 yılına kadar aşamalı olarak kaldırılmasını hedefliyor

Satılmayan gıda dışı malların imha edilmesini yasaklayan ilk ülke olarak biliniyor. Ülkedeki şirketlerin gıda dahil satılmayan ürünlerini yeniden kullanmaları, bağışlamaları ve geri dönüştürmeleri gerekiyor. Elektronik ve elektrikli ürünlerde zorunlu tamir edilebilirlik endeksini ilk uygulayan ülke Fransa.

Atık ve kirliliği ortadan kaldırmanın yanında üretim, dağıtım ve tüketim sistemini doğrusal ekonomik modelden döngüsel modele dönüştürmek amacıyla Atık Önleme Yasası 2020 yılında kabul edildi. Tek kullanımlık plastik ambalajların 2040 yılına kadar aşamalı olarak kaldırılması, yasada yer alan en önemli hedeflerden biri.

İtalya, lider ülke konumunda

İtalyan Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı ve COREPLA (Plastik ambalajların toplanması, geri dönüştürülmesi ve geri kazanılması için Ulusal Konsorsiyum) tarafından 2020 yılında yayınlanan raporda, döngüsel ekonomiye ulaşma çabaları çerçevesinde İtalya’nın lider ülke konumunda olduğu belirtiliyor.

2020 bütçe yasası, Yeşil Anlaşma’ya uyum kapsamında yardımcı önlemler içeriyor. Bütçe yasası, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, sürdürülebilir turizm, iklim değişikliğiyle mücadele ve karbondan arındırma alanlarında yenilikçi projeleri teşvik etmeye olanak sağlıyor.

Kaynak:

https://sustainabilitymag.com/sustainability/how-countries-are-leading-build-a-circular-economy-eu-sustainability-regenerative

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar