Avrupa Birliği sanayide net sıfıra ulaşmak için iki yasa teklifi sundu

Avrupa Birliği sanayide net sıfıra ulaşmak için iki yasa teklifi sundu

AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, yeşil geçişe yapılan küresel yatırımın 2030 yılına kadar üç katına çıkacağını söyledi. “Yarış başlıyor’’ sözleriyle ülkeler arasındaki rekabete dikkat çekti.

Avrupa Komisyonu, temiz teknoloji üretim kapasitesini artırma yarışında yerini güçlendirmeyi amaçlayan Net Sıfır Sanayi Yasası (NZIA) ve Kritik Hammaddeler Yasası’nı (CRMA) teklife sundu.

Net Sıfır Sanayi Yasa (NZIA) teklifi, güneş panelleri, aküler ve elektrolizörler ile fotovoltaik hücreler veya rüzgâr türbin kanatları gibi karbonsuz enerji üretimine geçmek için kilit öneme sahip teknolojilerin üretimini artırmayı hedefliyor. Yasa, bu teknolojilerin üretimini düzenleyici bürokrasinin azaltılmasını sağlayacak ve dolayısıyla Avrupa’daki net sıfır teknoloji sanayinin rekabet edebilirliğine yol açacak.

Kritik Hammaddeler Yasası (CRMA), AB ekonomisi için stratejik olarak kabul edilen ve yüksek tedarik riski taşıyan, çoğu mineral olmak üzere 30 kritik hammaddeden oluşan bir listeyi kapsıyor. Komisyon bu yasa ile malzemelerin kaynağını çeşitlendirerek bağımlılığın üstesinden gelmeyi amaçlıyor.

Her iki yasa da AB’nin yeşil sanayi devrimine öncülük etmesi için önerilen AB Yeşil Mutabakat Sanayi Planının temel taşlarını oluşturuyor. Avrupa’nın net sıfır endüstrilerinin rekabet gücünü artırmayı ve AB’nin karbonsuz enerji geçişini desteklemeyi amaçlayan bir dizi strateji ve girişimi hayata geçiriyor.

Geçtiğimiz yıl, ABD tarafından hazırlanan ‘’Enflasyon Azaltma Yasası’’nın kabulü ile temiz enerji yarışı hız kazandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen parlamentoda yaptığı konuşmada, ‘’Gelecekte temiz enerji piyasasına kimin hâkim olacağı yarışı başladı. Yarışı önde götüren olmak istiyorsak blok olarak birlikte hareket etmeliyiz. Temiz teknoloji sanayimizi oluştururken iyi ve yüksek gelirli iş alanları yaratarak kendi üssümüzü beslemeliyiz.’’dedi.

Net Sıfır Sanayi Yasası, solar fotovoltaik ve solar termal teknolojileri, karada rüzgâr ve açık denizde yenilenebilir enerji, aküler ve depolama, ısı pompaları ve jeotermal enerji, elektrolizörler ve yakıt hücreleri, biyogaz/biyometan, karbon yakalama ve depolama (CCS) ve şebeke teknolojileri dahil olmak üzere 8 özel teknolojiyi destekliyor.

Yasasının amaçları arasında; 2030 yılına kadar AB’de üretilen stratejik net sıfır teknolojileri için yıllık dağıtım ihtiyaçlarının en az yüzde 40’ına yaklaşılması veya ulaşılması, yine aynı tarihe kadar yıllık 50 milyon ton karbondioksit depolamaya ulaşma hedefinin belirlenmesi, net sıfır vasıflı iş gücünün gelişimini desteklemek üzere ‘’Net Sıfır Sanayi Akademileri’’nin kurulması, potansiyel yeni net sıfır teknolojilerin test edilmesi ve onaylanması, üye devletler ile Komisyon’un eylemlerinin koordineli yürütülmesi ve bilgi alışverişi için Net Sıfır Avrupa Platformunun hayata geçirilmesi yer alıyor.

Avrupa Yeşil Anlaşması Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, ‘’Net sıfır teknolojiler ve yenilenebilir enerji, iklim nötrlüğe ulaşmak için çok önemli. Temiz teknoloji gelişen bir pazar ve rekabet avantajımızı ne kadar geliştirirsek, Avrupa genelinde o kadar kaliteli iş alanları yaratılabiliriz.’’ dedi.

https://esgtoday.us10.list-manage.com/track/click?u=f89d68518db6e2585b0808206&id=2070af7746&e=5e39699af1

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar