Avrupa Birliği pil üretim teknolojisini döngüsel ekonomi esaslarına göre yeniden düzenliyor

<strong>Avrupa Birliği pil üretim teknolojisini döngüsel ekonomi esaslarına göre yeniden düzenliyor</strong>

Avrupa’da pillerin toplanmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini sağlayacak yeni bir yasa 17 Ağustos tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.

Yeni ‘’Batteries Regulation’’ adı verilen yönetmelik, gelecekteki pillerin düşük karbon ayak izine sahip olmasını, minimum düzeyde zararlı madde kullanılmasını, AB dışındaki ülkelerden daha az ham maddeye ihtiyaç duyulmasını ve Avrupa genelinde pillerin toplanması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümünün yaygınlaştırılmasını teşvik ediyor. Bu uygulamalar, döngüsel ekonomiye geçişi desteklemekle beraber hammadde ve enerji arz güvenliğini artıracak ve Avrupa Birliği’nin stratejik özerkliğini güçlendirecek.

Avrupa Yeşil Anlaşması’nın döngüsellik hedefleri doğrultusunda şekillenen ‘’Batteries Regulation’’, tek bir yasa kapsamında kaynak bulma, üretim, kullanım ve geri dönüşümün ele alındığı tam yaşam döngüsü yaklaşımını benimseyen ilk Avrupa mevzuatı.

Pil ve bataryalar, yeşil geçişi yönlendirmek, sürdürülebilirlik hareketini desteklemek ve 2050 yılına kadar iklim nötrlüğe katkıda bulunmak için kilit teknolojidir. Bu amaçla yönetmelik, 2025 yılından itibaren kademeli olarak elektrikli araçların, e-bike gibi hafif ulaşım araçlarının ve şarj edilebilir endüstriyel pillerin karbon ayak izine ilişkin beyan koşullarını, performans derecelerini ve maksimum limitleri uygulamaya koyacak.

Mevzuat, Avrupa Birliği pazarında işlem görecek pillerin gerekli olan sınırlı miktarda zararlı madde içermesine izin veren çerçeveyi sağlayacak. Pillerde kullanılan sağlığa ve çevreye zararlı olduğu düşünülen maddeler düzenli olarak denetlenecek.

Geri dönüşüm verimliliği, malzeme geri kazanımı ve geri dönüştürülmüş içeriğe yönelik hedefler 2025 yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya girecek.

Toplanan atık pillerin tamamının geri dönüştürülmesi ve özellikle kobalt, lityum ve nikel gibi kritik hammaddelerin yüksek düzeyde geri kazanımında başarı sağlanması gerekecek. Bu yaklaşım, değerli malzemelerin kullanım ömürlerinin sonunda ekonomiye geri kazandırılmasını garanti edecek.

Tüketiciler, 2027 yılından itibaren elektronik ürünlerindeki taşınabilir pilleri kullanım ömrü boyunca diledikleri zaman çıkarıp değiştirebilecekler. Bu uygulama, ürünler sona yaklaşıp imha edilmeden önce onların ömrünü uzatacak, yeniden kullanımı teşvik edecek ve atıkların azaltılmasına katkıda bulunacak.

Ayrıca, tüketicilerin hangi pilleri satın alacakları konusunda bilinçli karar vermelerine yardımcı olmak amacıyla ürünlerin üzerinde bulunacak etikette önemli veriler yer alacak.

Her pil hakkında ayrıntılı bilgi içeren bir dijital pasaporta erişim sağlayan QR kod aracılığıyla sunulan bilgiler, tüketicilere ve tedarik zincirindeki profesyonellere döngüsel ekonomiyi gerçeğe dönüştürme çabalarında yardımcı olacak. 

Yeni yasanın yükümlülükleri kapsamında kuruluşların, hammadde tedariki, işlenmesi ve ticaretiyle bağlantılı sosyal ve çevresel riskleri tanımlaması, önlemesi ve ele alması gerekiyor.

Bundan sonraki çalışmalar, yeni yasanın Üye Devletlerde uygulanmasına ve daha ayrıntılı kurallar sağlayan ikincil mevzuatın düzenlenmesine odaklanıyor olacak.

Kaynak:

https://environment.ec.europa.eu/news/new-law-more-sustainable-circular-and-safe-batteries-enters-force-2023-08-17_en

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar