Avrupa Birliği Konseyi, Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması için yeni kararını duyurdu

Avrupa Birliği Konseyi, Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması için yeni kararını duyurdu

Avrupa Birliği’ndeki büyük şirketlerin, faaliyetlerinden kaynaklanan çıktıların insanlar ve gezegen üzerindeki etkisi ve maruz kaldıkları sürdürülebilirlik riskleri hakkındaki verileri açıklamakla yükümlü olarak çalışmalarına yön vermelerinin gerekeceği açıklandı.

Kabul edilen Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması Yönergesi (CSRD), işletmelerin yarattığı toplumsal ve çevresel etkilere ait bilgileri düzenli olarak kamuya açıklamalarını zorunlu kılıyor.

Bu kurallar, yeşil aklamayı sona erdirecek, Avrupa Birliği’nin sosyal piyasa ekonomisini güçlendirecek ve küresel düzeyde sürdürülebilirlik raporlama standartları için zemin hazırlayacak.

Yeni sürdürülebilirlik standartları

Yeni kuralların, mevcut AB sürdürülebilirlik raporlama çerçevesi olan 2014 Finansal Olmayan Raporlama Direktifi’nin (NFRD) eksikliklerini ele alan, kapsamlı bir güncellemeyle hayata geçirilmesi planlanıyor.

CSRD, Avrupa Birliği’nin iklim hedefleri doğrultusunda ortak kriterlere dayalı olarak şirketlerin çevre, insan hakları ve sosyal standartlar üzerindeki etkilerine dair daha ayrıntılı raporlama gerekliliğini ortaya koyuyor.

Standartlar setinin ilkini Haziran 2023 tarihine kadar kabul edecek olan AB Komisyonu, şirketler tarafından raporlanan sürdürülebilirlik bilgilerinin bağımsız olarak denetlenme ve belgelendirmeye tabi olacağını bildirdi.

Eşit bir temel üzerine kurulu olan finansal sürdürülebilirlik raporlamasının, yatırımcıların karşılaştırılabilmesine olanak sağlayacağı ve dijital ortamda güvenilir verilere erişimi mümkün kılacağı belirtildi.

Yeni AB sürdürülebilirlik raporlama yönergesi, borsada işlem gören veya görmeyen şirketlerin tamamı için geçerli olacak. Avrupa Birliği’nde iş hacmi 150 milyon Euro’nun üzerinde olan AB dışı şirketler için de yeni kurallar bağlayıcı olacak. İlerleyen dönem içinde KOBİ’ler de kapsam içine alınacak.

Mevcut kurallar kapsamında faaliyet gösteren 11 bin 700 şirketle birlikte, Avrupa Birliği’ndeki yaklaşık 50 bin şirket için sürdürülebilirlik bilgilerinin paylaşılması norm halini alacak.

AB Komisyon raportörü Pascal Durand, “Avrupa, küresel ekonominin sadece finans çerçevesinde yönetilmemesi gerektiğinin mümkün olduğunu tüm dünyaya gösteriyor’” dedi.

Mevzuatın, AB Parlamentosu ve Konsey tarafından imzalandıktan sonra Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlanması bekleniyor.

Kurallar 2024-2028 yılları arasında uygulanmaya başlayacak:

  • Halihazırda mali olmayan raporlama direktifine tabi olan ve 500’den fazla çalışanı olan işletmeler için kurallar 2024 yılının başından itibaren uygulanmaya başlayacak
  • 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren finansal raporlama direktifine tabi olmayan, 250’den fazla çalışanı veya 40 milyon Euro geliri olan büyük şirketler için kurallar geçerli olmaya başlayacak
  • 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren, listelenen KOBİ’ler ve girişimler kapsam dahiline alınacak. KOBİ’ler 2028’e kadar kapsam dışında kalabilir.

CSRD, Avrupa Yeşil Anlaşması’nın ve Sürdürülebilir Finans Gündeminin temel taşlarından biri olarak, işletmeleri insan haklarına saygı duymaya ve gezegen üzerindeki etkilerini azaltmaya yönelik çalışmaya teşvik eden daha geniş bir AB politikasının parçasıdır.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar