Avrupa Birliği havacılıkta sürdürülebilir yakıt kullanımını artıracak

Avrupa Birliği havacılıkta sürdürülebilir yakıt kullanımını artıracak

Avrupa Birliği (AB), havacılık sektörünün karbon salınımını azaltmak için sürdürülebilir yakıtların kullanımını artıracak hedefler belirleme konusunda bir anlaşma imzaladı.

Bu teklife göre, havacılık sektöründe eşit şartlar altında rekabet ortamının sağlanması ve sürdürülebilir havacılık yakıtlarına (SAF) olan arz ve talebin artırılması hedefleniyor.

Halihazırda çok düşük miktarlarda üretilen sürdürülebilir yakıtlar, geleneksel havacılık yakıtlarından çok daha pahalı.

Hava taşımacılığı AB’nin 2030 ve 2050 iklim hedeflerine uyumlu hale getirilirken Avrupa havalimanlarında kullanıma sunulan SAF payı kademeli olarak artırılacak ve altyapılar da yeşil yakıt kullanımına uygun hale getirilecek.

Havacılık yakıtlarının 2025’te yüzde 2’si, 2030’da yüzde 6’sı, 2035’te yüzde 20’si ve 2050’de ise yüzde 70’inin sürdürülebilir yakıtlardan sağlanması hedefleniyor.

2030 yılından itibaren bu yakıtların yüzde 1,2’sinin yenilenebilir enerji ve atmosferden yakalanan karbon kullanılarak üretilen sentetik yakıtlardan elde edilmesi ve 2050 yılında bu oranın yüzde 35’e yükseltilmesi gerekiyor.

Karbondan arındırılması en zor sektörlerden biri olarak bilinen havacılıkta sıfır emisyonlu hava araçlarının yakın zaman içinde hizmet vermeye başlaması beklenmiyor. Bu bağlamda öne çıkan SAF, yakın gelecekte hava yolculuğunun karbon ayak izini kademeli olarak azaltmaya en yakın alternatif olarak görülüyor.

Havayolu şirketlerinin tepkisi

Air France-KLM (AIRF.PA) gibi bazı havayolları, Avrupa Birliği’nin SAF kullanımı için belirlediği bağlayıcı kuralların açıklanmasından önce bu konudaki iddialı hedeflerini duyurduklarını hatırlattılar.

Bazı şirketler, SAF hedeflerinin Avrupa merkezlerinden uçan havayolları için geçerli olacağını ve uzun mesafe uçuşlarında geçerli olmayacağı için anlaşmanın rekabeti bozabileceğini savunuyor.

Lufthansa sözcüsü, İstanbul veya Dubai üzerinden yapılan seyahatlerde fiyat artışının çok az olduğunu ve bu merkezlerde aktarım yapılırken SAF maliyetinin oluşmadığını ifade etti.

Temiz havacılık yakıtına geçme sürecinde olan havayollarının, AB karbon pazarından yaklaşık 2 milyar avro değerinde yardım alacağı belirtildi.

Yeni kuralların, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler tarafından onaylanmasının ardından AB Resmî Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kaynak:

https://www.reuters.com/business/sustainable-business/eu-council-european-parliament-reach-provisional-deal-decarbonising-aviation-2023-04-25/?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Sustainable-Switch&utm_term=042723

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar