Avrupa Birliği 2021 enerji üretiminde en büyük pay temiz enerjinin

Avrupa Birliği 2021 enerji üretiminde en büyük pay temiz enerjinin

Avrupa Birliği’nde enerji farklı kaynaklardan elde ediliyor. Bunlar arasında katı yakıtlar, doğal gaz, ham petrol, nükleer enerjiyle birlikte biyokütle, hidroelektrik, rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklar yer alıyor.

2021 yılında Avrupa Birliği enerji üretimine birincil derecede katkı sağlayan kaynak yüzde 41 oranıyla yenilenebilir enerji oldu. Bu durum, yenilenebilir enerjinin nükleer enerjiyi ilk kez geride bıraktığı 2016 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Nükleer enerji yüzde 31’lik payıyla ikinci en büyük kaynak olurken, bunu yüzde 18 oranıyla katı yakıtlar, yüzde 6 oranıyla doğal gaz, yüzde 3 oranıyla ham petrol takip ediyor.

AB ülkelerinde enerji üretimi

Enerji üretimi, Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında oldukça farklılık gösteriyor.

2021 yılında, Malta’da tek enerji kaynağı yenilenebilir enerji oldu. Benzer şekilde, Letonya yüzde 100’e yakın, Portekiz yüzde 98 ve Kıbrıs yüzde 96 gibi yüksek oranlarla temel enerji kaynaklarını yenilenebilir enerjiden elde eden ülkeler sıralamasında yerlerini aldı.

Polonya’da yüzde 72, Estonya’da yüzde 56 ve Çekya’da yüzde 45 oranıyla katı yakıtlar enerji kaynağı üretiminin temelini oluşturdu.

Doğal gaz, Hollanda ve İrlanda’da sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 42’lik oranlarla en büyük paya sahip olmasına rağmen, enerji üretiminin temelini yüzde 49 oranıyla yenilenebilir kaynaklar ve biyoyakıtlar temsil ediyor.

Bununla birlikte, enerji üretiminde yüzde 35 oranıyla ham petrol payı en yüksek ülke olan Danimarka’nın yenilenebilir kaynaklar ve biyoyakıtlardan yararlanma oranı yüzde 48.

Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkelerinde enerji üretimi

İzlanda’da enerji üretiminin yüzde 100’ü yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor.

Norveç’te ise, enerji üretiminin yüzde 47’si doğal gaz ve yüzde 45’i ham petrolden sağlanırken, yenilenebilir enerjinin payı yalnızca yüzde 7.

Sonuç olarak, 2021 yılında üretilen toplam enerji, enerji tüketiminin yalnızca yüzde 42’sini karşılıyordu. Dolayısıyla Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerden ithalatını zorunlu kılıyordu.

2021 yılında AB tarafından ithal edilen enerjinin yaklaşık üçte ikisini (%64) petrol ürünleri oluşturdu. Bunu yüzde 25 ile doğal gaz ve yüzde 6 ile katı fosil yakıtlar izledi.

Bu nedenle, Avrupa Birliği’nin enerji ihtiyacının değişik kaynaklardan oluşan tam profilini ortaya çıkarmak için üretimin ithalat payı ile birlikte değerlendirilmesi gerekiyor.

Kaynak:

https://bit.ly/3Gqrzxy

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar