Almanya karbonu deniz altında depolayacak

Almanya karbonu deniz altında depolayacak

Almanya’nın şansölye yardımcısı, Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck yaptığı açıklamada, iklim değişikliği ile mücadelede daha fazla geç kalmadan, çok tartışılan bir teknoloji olan açık deniz sahalarında yeraltı karbon depolamasına izin vermeyi planlanladıklarını duyurdu.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi yenilenebilir enerji kaynaklarını ve kullanımını artırma yolunda ilerleme kaydediyor. Bununla birlikte, ülkenin çimento üretimi gibi ağır karbon üreten sektörlerinden salınan ve azaltılması zor karbondioksit için çözüm gerekiyor.

Enerji yoğun pek çok endüstriye ev sahipliği yapan Almanya, 2045 yılına kadar emisyonlarını set sıfıra indirmeyi hedefliyor.

Almanya karbondioksiti nerede depolayabilir?

Habeck’in önerdiği ‘’karbon yönetimi stratejisinin’’ ayrıntılı mevzuata dönüştürülmesi gerekiyor. Planın onaylanması halinde, deniz koruma alanları dışında, Almanya’nın münhasır ekonomik bölgesinde karbondioksitin taşınması ve deniz altında depolanması mümkün olacak.

Karada depolama alanlarına izin verilmesi öngörülmüyor ancak Habeck, Alman eyalet hükümetlerinin onaylaması durumunda bu konunun daha sonra değerlendirilebileceğini aktırdı.

Alman Yeşiller Partisi üyesi olan Habeck, 2000’li yıllarda karbon depolama konusu müzakere edildiğinde buna karşı çıkıldığını hatırlattı. Ancak, ‘’Teknoloji daha da geliştirildi ve benim bakış açıma göre artık olgun ve güvenli hale geldi’’ dedi. Artık sadece araştırma projelerinde değil, başka alanlarlarda da kullanıldığını sözlerine ekledi.

Almanya’nın komşusu Danimarka, geçtiğimiz yıl büyük miktarda karbondioksiti Kuzey Denizi’nin altına gömmeyi amaçlayan iddialı bir proje başlattı.

Berlin’de düzenlediği basın toplantısında ‘’Zaman doldu’’ diyen Habeck, ‘’Bugün çimento ve diğer kirletici sektörler için iklim nötrlüğü sağlayacak herhangi bir teknolojik çözüm bulamadık. 1,5C dereceyi aşmaya doğru yol alıyoruz. Bu da artık bekleyebileceğimiz bir lüks veya konfor bölgesinde olmadığımız anlamına geliyor’’ açıklamasını yaptı.

Almanya’nın deniz altında karbondioksit depolayabilmesinin ‘’birkaç yıl’’ süreceğini bildiren Habeck, Danimarka’nın yanı sıra Norveç, Hollanda ve Birleşik Krallık’ta sürdürülen çalışmaları örnek olarak gösterdi.

Avrupa Çevre Ajansı verilerine göre AB ülkeleri, pandemi nedeniyle ekonomik faaliyetlerin azaldığı 2020 yılında bile atmosfere 3,7 milyar ton sera gazı salınımı yaptı.

Karbondioksit depolama projelerinin çevreye vereceği zararlar konusunda endişeler bulunuyor. Avustralyalı düşünce kuruluşu IEEFA, karbondioksitin toplanmasından depolanmasına giden sürecin yoğun enerji tüketimine yol açacağına dikkat çekerek, toplanan karbondioksitin yüzde 21’ine denk gelen miktarın bu süreçte atmosfere salınacağını savunuyor.

Çevre grubu Greenpeace Almanya ofisinde enerji uzmanı olan Karsten Smid, Alman hükümetinin planları hakkında görüşlerini açıklayarak, ‘’Bu plan pahalı, sürdürülebilir değil ve gelecek nesillere daha uzun vadeli yükümlülükler yüklüyor’’ dedi.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2024/02/27/germanys-vice-chancellor-wants-to-store-carbon-from-hard-to-abate-industries-under-the-sea?utm_source=newsletter&utm_campaign=green_newsletter&utm_medium=referral&insEmail=1&insNltCmpId=257&insNltSldt=10080&insPnName=euronewsfr&isIns=1&isInsNltCmp=1

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar