Afterlife Projesi eski telefonlara ikinci hayat vererek sanat eserine dönüştürüyor

Afterlife Projesi eski telefonlara ikinci hayat vererek sanat eserine dönüştürüyor

Samsung’un disiplinler arası kolektif Think Tank Ekibi, eski akıllı telefonların çöpe gitmesi yerine başka işlevler kazanması için ‘’Project Afterlife’’ adını verdikleri bir ileri dönüşüm girişimini hayata geçirdi. 

Her geçen gün en yeni teknolojileri bünyelerinde barındıran projeler ortaya çıkarken, Think Tank Ekibi halihazırda doğada bulunan cihazların bir sonraki yaşamıyla ilgileniyor.

Ekibin yeni projesi Afterlife, zarif tasarımla döngüsel ekonomiyi teşvik etmek ve dünyadaki atıkları azaltmak için boyut veya üreticiden bağımsız olarak herhangi bir telefonla çalışmak üzere tasarlandı. 

Sürdürülebilirlik ve uzun ömürlülük için tasarlanan Afterlife, The Chicago Athenaeum tarafından 2023 yılında Good Design ödülüne layık görüldü.

E-atık dünyada en hızlı büyüyen atık sorunu ve ABD’de hane başına ortalama 1,7 adet kullanılmayan, çekmecelerde saklanan telefon bulunuyor. Bu soruna ek olarak, ABD’de atılan telefonların yalnızca yüzde 15’i geri dönüştürülebiliyor.

Dünya nüfusunun çoğunluğunun sahip olduğu akıllı telefonlar ve tabletler modern yaşamın kaçınılmaz bir gerçeği. Ancak yaşamı kolaylaştıran bu cihazlar hem üretimleri aşamasında hem de uygunsuz atık yönetimi nedeniyle gezegenimize büyük zarar veriyor.

Samsung bünyesindeki Think Tank Ekibinin ileri dönüşüm girişimi olan Afterlife projesi birçok eski cihaza yeni bir amaç verilmesine odaklanarak, akıllı telefonların uzun vadeli olumsuz çevresel etkilerini azaltmayı amaçlıyor.

Proje, kullanılmayan telefonları ‘’zamansız bir esere’’ dönüştürmeyi hayal eden bir konsept.

Kimileri eskiyen telefonlarını doğrudan çöpe atarken kimileri ilerde bir şekilde işe yarabileceği düşüncesiyle çekmecede saklıyor. Project Afterlife, bu saklanan atık telefonları geri dönüştürmek yerine ileri dönüştürerek çözüm üretmeye odaklanıyor.

Think Tank Ekibinin tasarladığı sallanmaya tepki veren taco biçimli ürün, geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış ve buzlu bir yüzeye sahip.

Telefonu ürünün üzerindeki açıklıktan içeri kaydırıp kavisli kenarı altta olacak şekilde düz bir yüzeye yerleştirmek yeterli oluyor.

Ürünün şekli, sallanmadığı sürece hareketsiz kalacak şekilde dengelenmiş ve sallanma hareketi de aslında işlevlerini tetikliyor. Tıpkı hareket sensörlü bir oyun kumandası gibi telefonu eğmek ekrana dokunmaya gerek kalmadan farklı modlar arasında geçiş yapılmasını sağlıyor. Sallanmak aynı zamanda her harekette saat kadranını değiştirmesine neden olurken, hem de timeline üzerindeki fotoğraf akışı ve soyut ekran desenleri bu harekete tepki veriyor.

Sonuç olarak Project Afterlife, eski telefonu sergilendiği yerin ambiyansını zenginleştirecek şık bir kinetik sanat nesnesine dönüştürmüş oluyor.

Kaynak:

https://globaldesignnews.com/samsung-think-tank-rethinks-a-useful-stainable-afterlife-approach-to-recycling-discarded-electronic-devises-to-reduce-consumer-waste-and-promote-a-circular-economy/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar