Afrika’nın ses getiren hidrojen projeleri

Afrika’nın ses getiren hidrojen projeleri

2022 yılı için planlanan büyük ölçekli birkaç yeşil hidrojen tesisinin hayata geçmesiyle, Kuzey ve Güney Afrika’daki enerji ortamı ve ekonomisinin dönüşümü hedefleniyor.

Avrupa pazarlarına olan coğrafi yakınlığı ve önemli rüzgar ve güneş kaynaklarıyla Mısır, küresel olarak en büyük yeşil hidrojen projesine öncülük ediyor. Kasım 2022’de Mısır’ın Sharm El-Sheikh şehrinde gerçekleşecek olan Cop27 öncesinde tamamlanması beklenen Yeşil Hidrojen Santrali projesi, yeşil amonyak üretiminde hammadde olarak yeşil hidrojen kullanmayı hedefliyor. Tesis, yıllık 90 bin ton yeşil amonyak üretimini sağlayacak 100 MW’lık dev bir elektrolizöre sahip olacak.

Güney Afrika’nın Hidrojen Vadisi

Birinci sınıf güneş ve rüzgar kaynakları ve elektrolizörlerde kullanılan platin grubu metallere erişimi ile Güney Afrika, hidrojenin uygun maliyetli ihracatı için güçlü bir potansiyel arz ediyor. Güney Afrika Hükümeti Ekim 2021’de, Anglo American Platinum, Bambili Energy ve Energie SA ile ortaklaşa bir hidrojen vadisinin kurulması için fizibilite çalışması yürüterek bu potansiyeli açığa çıkarmak için adım attı. Çalışma, ulaşım, sanayi ve inşaat sektörlerinde hidrojen yakıtlı çözümleri uygulama ve yeni ekonomik alanlarını teşvik etme kapasitesine sahip üç merkez ve dokuz potansiyel hidrojen projesini kapsıyor. Güney Afrika’nın önerdiği hidrojen projesi, ülkenin kömür ve platin grubu metallerin tedariki için madencilik merkezi olan Limpopo’daki Mokopane yakınından başlayarak Johannesburg ve ardından Durban’a kadar endüstriyel ve ticari koridor boyunca devam edecek.

Moritanya’nın Nour Projesi

Moritanya’da, yerel yönetimle yapılan mutabakat anlaşmasıyla Chariot Ltd.’ye özel kullanım ve gelişim hakları verilerek, karada ve denizde 14 bin 400 kilometrekareyi kapsayan alanda 10 MW’lık yeşil hidrojen Nour Projesi onaylandı. Güneş ve rüzgar açısından verimli olan Moritanya, saniyede 10 metrenin üzerinde açık deniz rüzgar hızları ve küresel olarak en yüksek güneş izolasyon seviyeleriyle, kıtadaki en ucuz yeşil hidrojen tedarikçilerinden biri olma potansiyeline sahip.

Bu arada Avustralyalı CWP Global, ülkenin kuzeyinde 30 GW rüzgar, güneş ve yeşil hidrojen santralini inşa etmek için Mayıs 2021’de mutabakat anlaşması imzalayarak, yabancı yatırımcıların ülkenin hidrojen potansiyeline olan ilgisine dikkat çekti.

Namibya’nın SCDI Yeşil Hidrojen Projesi       

Güney Afrika ülkesi Namibya, yılda yaklaşık 300 bin ton yeşil hidrojen üretecek olan ilk mega projesini geliştiriyor. Tsau Khaeb Ulusal Parkı yakınında bulunan yapım alanı, karadaki rüzgar ve güneş kaynakları için küresel olarak en zengin bölgelerden birini temsil ediyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, yenilenebilir üretim kapsitesinin 5 GW’a yükseltilmesi ve toplam tahmini maliyeti 9,4 milyar dolar olan 3 GW elektrolizör kapasitesi yaratarak daha fazla büyümenin gerçekleşmesi bekleniyor.

Fas’ın HEVO Amonyak Projesi

Fas Enerji, Maden ve Çevre Bakanlığı Temmuz 2021’de, Rabat’ta ülkenin en büyük yeşil hidrojen ve yeşil amonyak projesi olan HEVO’yu başlattı. Tahini yatırım değeri 850 milyon doları aşan proje aşamalı olarak ilerleyecek ve ilk etap 2022’de başlayacak. Tesis tamamlandığında 183 bin ton yeşil amonyak üreterek, yılda 280 bin ton karbondioksiti elimine edeceği açıklandı. Kuzey Afrika ülkesi, fosfat üretimi için gri amonyak ithalatını azaltmak ve aynı zamanda Avrupa ve diğer komşu pazarlara bölgesel ihracat sağlamak amacıyla hidrojen üretimini önemsiyor.

Kaynak:

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar