Afet yönetiminde yapay zeka teknolojileri

Afet yönetiminde yapay zeka teknolojileri

Birleşmiş Milletler Afet Riski Azaltma Ofisi (UNDRR) rakamlarına göre deprem, sel, kasırga ve orman yangınları gibi doğal afetler her yıl ortalama 160 milyon kişinin hayatını önemli ölçüde etkiliyor. Can kayıplarına ve maddi zarara yol açan bu afetlerin şiddet ve sıklığının artması bekleniyor.

Bu nedenle doğal afetlere karşı yerel, ulusal ve uluslararası düzeylerde kurulacak afet yönetimi sistemleri kritik önem arz ediyor.

Yapay zeka ve dijital teknolojilerdeki gelişmeler, afetlerin önceden tahmini, afet sonrası hasar tespiti, hızlı müdahale ve yardım koordinasyonu gibi pek çok alanda önemli destekler sağlıyor.

Sürdürülebilirlik odağında yapay zeka, siber güvenlik, metaverse ve akıllı şehirler teknolojileri üzerine faaliyet gösteren yeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, etkin bir afet yönetimi için teknolojiden azami düzeyde faydalanılması gerektiğinin altını çizdi.

Dr. Erkul, ‘’Yapay zeka yardımıyla afetler daha gerçekleşmeden tüm senaryolar hazırlanıp üzerinde çalışılabilir. Uydu görüntülerinden ve sahadan gelen verilerin analizleriyle oluşturulan karar destek sistemleri yöneticilere yol gösterebilir. Saha ekiplerinin ihtiyaca uygun yönlendirilmesi gibi hayati kararlar çok daha kısa sürede verilebilir’’ dedi.

Afet yönetimi sistemleri sel, orman yangını, deprem gibi farklı konu başlıklarıyla özelleştirilebilir

Yapay zekanın en etkili olduğu alanın afet sonrasında zamanla yarışılan arama-kurtarma ve lojistik evresi olduğunu hatırlatan Dr. Erkul, yapay zeka tabanlı sistemlerin, afet sonrası yol ve köprülerin durumunu analiz ederek en hızlı rotanın belirlenmesi, acil durum depolarındaki malzemelerin stok durumunun takip edilmesi, sosyal medya verileri toplanarak insanların konumlarının belirlenebilmesi gibi pek çok alanda önemli olanaklar sağlayabileceğini söyledi.

Bu tip çalışmaların Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından kısıtlı da olsa uygulandığını ve Cerebrum Tech olarak uydu görüntülerinin analizi ve haritalama çalışmalarına destekte bulunduklarını açıkladı.

Arama-kurtarma çalışmalarında drone ile görüntüleme ve robotik gibi teknolojilerin öne çıktığını söyleyen Dr. Erkul, afet sonrası çalışmalarda ekiplerin ulaşamadığı alanlara robotlarla ilkyardım ve gıda gibi malzemelerin temininin mümkün olabildiğini aktardı.

Bu robotların karada, havada ve suda çalışan farklı versiyonları olduğunu ancak ülkemizde pek yaygın olarak kullanılmadığını sözlerine ekledi.

Dünya genelinde afetler karşısında bilgi teknolojilerinin kullanımına yönelik farkındalık artmış olsa da uygulamaların beklenen düzeyde olmadığı belirtiliyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar