AB döngüsel ekonomi prensiplerini gündeme taşıyor

AB döngüsel ekonomi prensiplerini gündeme taşıyor

Avrupa Birliği’nin ticari gücünü sürdürülebilirliği sağlamak için kullanmasını amaçlayan tasarıya göre, ormansızlaştırılmış alanlardan gıda ve ahşap ürün ithalatının yasaklanması planlanıyor.

Brüksel’in, 27 Avrupa Birliği ülkesinin tamamı için bağlayıcı kurallar olarak sunmak istediği yasa tasarısı, şirketlerin soya, sığır eti, palmiye yağı, kakao, kahve ve ahşap ürünlerinin, ‘ormansızlaşma’ sertifikasına sahip olmalarını gerektirecek.

AB planına göre, ürünlerin menşe ülkenin yasalarına uygun olarak üretilmesi ve 2021 yılından itibaren ormansızlaştırılan arazilerde üretilmediklerinin belgelenmesi olarak iki kriterin karşılanması gerekiyor. Yüksek riskli ülkelerden yapılan ithalatların daha sıkı kontrollere tabi olacağı söyleniyor.

WWF, Avrupa Birliği pazarının uluslararası ticaretle bağlantılı küresel ormansızlaşmanın yüzde 16’sından sorumlu olduğunu belirtiyor.

STK’lar, ormansızlaşmaya yönelik yaptırımlara ilk adım olarak planı memnuniyetle karşılıyor ancak yeterli olmadığını düşünüyorlar. Greenpeace, planın kauçuk ve mısır gibi diğer emtialardan veya domuz ve kümes hayvancılığından kaynaklanan ormansızlaşmayı kapsamadığına işaret ediyor.

Ormansızlaştırmayı önleme kurallarının yanı sıra sunulan diğer sürdürülebilirlik önerileri, atık yönetimi ve toprağın iyileştirilmesi konularını içeriyor. Bu girişimler, Avrupa Birliği’nin yeşil geçiş konusunda kararlı olduğunu ve onunla ilerlemeye devam edeceğini gösteriyor.

Komisyon, milyonlarca ton atık metal, karton, plastik, tekstil ve diğer atıkları yurtdışına ihraç şekline bağlı ‘döngüsel ekonomi’ prensiplerini gündeme taşıyor.

OECD üyesi olmayan ülkelere yapılan atık ihracatına, ülkelerin kabul etmeleri ve sürdürülebilir bir şekilde yönetmeleri durumunda kontrollü bir şekilde izin verilecek. AB atıkları için halihazırdaki iki önemli hedef ülke Türkiye ve Hindistan olarak öne çıkıyor.

OECD ülkelerine yapılan atık sevkiyatları, ciddi çevre sorunlarının ortaya çıkması durumunda izlenecek ve gerekirse askıya alınacak. Bu ülkeler arasında İngiltere, İsviçre ve Norveç bulunuyor.

Toprak stratejisi, 2050 yılına kadar toprak ekosistemlerini sağlıklı hale getirmek için tarım arazilerinde toprak karbonunu artırmak ve çölleşmeyle mücadele etmek gibi bir dizi gönüllü ve zorunlu tedbirin birlikte uygulanmasını kapsıyor.

Kaynak:

https://japantoday.com/category/features/environment/eu-plans-to-ban-food-imports-from-deforested-areas

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar