59 milyondan fazla insan ülkeleri içinde yerlerinden edildi

59 milyondan fazla insan ülkeleri içinde yerlerinden edildi

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), en son yayınlanan ‘’Ülke İçinde Yerinden Edilme Küresel Raporu’’nda (GRID), 2021 yılında 59,1 milyon bireyin anavatanlarında yerinden edildiğini açıkladı.

IDMC tarafından yayınlanan raporu memnuniyetle karşılayan Uluslararası Göç Örgütü, raporun afetlerden ve diğer krizlerden etkilenen toplulukları destekleme yolunda insani yardım kuruluşları, kurumlar ve hükümetlere yol gösterici değerli bir çalışma olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler ajansı, insani yardım ve temel hizmetlerin en çok ihtiyaç duyulan yerlere ulaşmasını sağlamak için insan hareketliliği eğilimlerini anlama, yönetme ve uyumlandırmanın önemli olduğunu belirtti.

Afetlerden kaçış

Geçtiğimiz 15 yıl boyunca, ülke içinde yerinde edilme sorununun çoğu afetler tarafından tetiklendi.

2021 yılında sel, fırtına ve siklon gibi aşırı hava olayları, Asya-Pasifik bölgesi başta olmak üzere yaklaşık 23,7 milyon kişinin ülke içinde yerinden edilmesine neden oldu.

Uluslararası Göç Örgütü, iklim değişikliğinin beklenen etkileriyle mücadele alanında iddialı bir yaklaşım sergilenmediği sürece, önümüzdeki yıllarda rakamların artacağı konusunda uyardı.

Çatışma ve şiddet

Bununla birlikte, çatışma ve şiddet vakaları önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50 oranında artarak 2021 yılında 14,4 milyon bireyin ülkeleri içinde yerinden edilmesiyle sonuçlandı.

Ülke içinde hareketlilik en çok Etiyopya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerin başı çektiği Afrika’da yaşanırken, Afganistan ve Mynamar gibi ülkeler de benzeri görülmemiş sayıda yerinden edilmeye sahne oldu.

Gençler üzerindeki etkiye özel önem veriliyor  

Rapor, geçtiğimiz yıl ülke içinde yerinden edilenlerin toplam sayısının yüzde 40’ının çocuklar ve gençlerden oluştuğuna dikkat çekiyor.

Yer değiştirmenin günümüz ve gelecekteki çocuk refahı üzerindeki etkilerine odaklanırken, kalıcı çözümler bulmak için kritik olan veri ve bilgi boşluklarını dolduruyor.

Güvenilir verilere erişim ortak çalışmayla sağlanır

IOM, ülke içinde yerinden edilmeyle ilgili dünyanın en büyük veri kaynağı olan Yerinden Edilme İzleme Matrisi (DTM) aracılığıyla güvenilir ve doğru veriler sağlamak adına Norveç Mülteci Konseyi’nin (NRC) bir parçası olan IDMC ile ortaklık kurdu.

Veri iyileştirme, politika oluşturma ve eylemi hızlandırmak için güçlerin birleşmesini sağlayan anlaşma taraflarca dört yıl önce imzalandı.

Bunlara ek olarak IOM, 2020 yılından bu yana Hareketlilik Halindeki Çocuklar İçin Uluslararası Veri İttifakı’nın da (IDAC) eş başkanlığını yürütüyor.

Koalisyon, zorla yerinden edilmiş çocuklara ait verileri geliştirmek için hükümetleri, uluslararası ve bölgesel kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarını, düşünce kuruluşlarını, akademisyenleri ve sivil toplumu bir araya getiriyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2022/05/1118602?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=a5327ed08f-EMAIL_CAMPAIGN_2022_05_20_12_02&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-a5327ed08f-107950321

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar