2023’ten kentsel dönüşüm hikayeleri

2023’ten kentsel dönüşüm hikayeleri

Kentsel çevre, kentlerin dönüşümü, iklim değişikliği ve teknolojik çözümler artan bir ivmeyle dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor.

2023 yılında da gündemde olan kentsel dönüşüm, şehirlerin değişen görünümlerinden iklim değişikliği nedeniyle sürekli ortaya çıkan etkilerle mücadeleye ve çözüm sağlayacak teknolojik yeniliklerdeki inanılmaz gelişmelere kadar ele alınacak çok pek çok konuyu kapsıyor.

2023 yılında kentsel dönüşüm ile ilgili haberlerden sadece 5 tanesine aşağıda yer veriliyor.

1.Asya kıtasındaki şehirler dünyanın en pahalı şehirleri listesinin başında yer alıyor

Dünyanın en pahalı kentlerinin yıllık sıralamasını gösteren Julius Baer Lifestyle Index, geçtiğimiz yıl boyunca lüks yaşam maliyetlerindeki kayda değer değişiklikleri ortaya çıkardı.

Asya dünyanın en pahalı bölgesi olurken, Singapur en pahalı şehir olarak Şahghay’ı geride bıraktı.

Hong Kong dördüncü en pahalı şehirden üçüncü sıraya yükselirken, Bangkok 15’inci sıradan 11’inci sıraya yükseldi. 

Miami en önemli artışa sahne oldu ve 18. sıradan 10. sıraya yükseldi. 14. sıradan 7. sıraya yükselen Dubai’yi, 19. sıradan 12. sıraya yükselen Jakarta takip etti.

Yaşam maliyetlerinin yükselmesine katkıda bulunan faktörler arasında şarap ve viski gibi pahalı tüketim ürünlerine yönelik artan talebin yanı sıra, salgın sonrası dalgalanmalar nedeniyle seyahat ve konaklama harcamalarındaki artış ve bununla birlikte tedarik zincirindeki aksaklıklar ve döviz dalgalanmaları yer alıyor.

https://www.weforum.org/agenda/2023/10/most-expensive-cities-2023/

2. Ağaçlar kentsel alanlarda ısıya bağlı ölümlerin azaltılmasına nasıl yardımcı olur?

The Lancet dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, kentsel ağaç örtüsünün yüzde 30’a çıkarılması, aşırı şehir ısısından kaynaklı erken ölümlerin üçte birinden fazlasını önleyebilir.

Şehirlerde ortaya çıkan aşırı ısı her yıl dünya genelinde binlerce can kaybına neden oluyor. 93 şehri kapsayan araştırmada aşırı yaz sıcaklıklarına bağlı 6.700 erken ölüm tespit edildi.

Araştırmacılar, 93 Avrupa şehrinde ağaç örtüsünün artırılmasıyla 2.644 hayatın kurtarılacağını, kent ısı adası etkisinin azaltılacağını ve ortalama sıcaklıkların 0,4C düşürüleceğini belirtiyor.

Ağaçlar, kentsel ısı sorunlarına doğal çözüm sunarak daha serin ve sağlıklı şehirler yaratılmasını mümkün kılıyor.

3. Davos 2023’te kentsel dönüşüm gündemi

Ocak 2023 yılında gerçekleştirilen yıllık Davos zirvesinde, iklim eyleminden döngüsel ekonomiye, inovasyon ve teknolojinin etkisine kadar şehirlerin ve dolayısıyla bizlerin geleceğini şekillendiren gelişmeler gündemdeydi.

2023 Davos zirvesinin çıktıları nelerdi?

·      Kamu-özel sektör ortaklığı ve ortak girişimler, daha iyi şehirler inşa etme ve karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelme konusunda kritik önem taşımaya devam ediyor.

·      Daha sürdürülebilir şehirler inşa etmek için doğayı ve döngüselliği benimsemenin yaratacağı etki çok önemli

·      Kentsel dönüşümün hızlanmasına yardımcı olacak kilit unsur doğru yönetilecek teknoloji

·      Girişimciler ve inovasyonun, kentsel yaşamın geleceğini belirlemede merkezi bir role sahip olduğu.

https://www.weforum.org/agenda/2023/01/davos-2023-cities-and-local-economies-davos23/

4. Çevre dostu ‘’mycocrete’’ inşaat sektöründe ezber bozabilir

Örme kalıplar ve mantarların kök ağı kullanılarak elde edilen yenilikçi bir inşaat malzemesi, inşaat sektöründe devrim yaratma potansiyeline sahip bir ürün olarak lanse ediliyor.

Birleşik Krallık Newcastle Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen mycocrete, önceki biyo bazlı yapı malzemelerinden daha güçlü ve çok yönlü olmasıyla inşaat sektörünün çevresel etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.

Yeni malzeme, kağıt tozu, su, gliserin ve ksantan sakızı içeren bir miselyum karışımının örme kalıplara enjekte edilmesinden oluşuyor. Bunun sonucunda köpük, ahşap ve plastik gibi geleneksel inşaat malzemelerine sürdürülebilir bir alternatif sağlayan güçlü bir ürün ortaya çıkıyor.

Mycocrete’i geliştiren araştırma ekibinin bir üyesi olan Newcastle Üniversitesi’nden Dr. Jane Scott, ‘’Amacımız, miselyumu yün, talaş ve selüloz gibi biyobazlı malzemelerle birlikte kullanarak mimari mekanların görünümünü, hissini ve refahını dönüştürmek’’ diyor.

5. Dünyanın ilk uçan taksisi, sürücüsüz ulaşımın başlangıcını işaret ediyor

Çinli bir start-up tarafından geliştirilen otonom uçan taksi, uçuşa elverişli sertifikası alan dünyanın ilk şirketi oldu.

Çin merkezli EHang girişimi, iki koltuklu elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçağı olan EH216-S markasını dünyaya duyurarak, çok özel bir gelişmeye imza attı.

Çin Sivil Havacılık İdaresi tarafından verilen sertifika, halka yönelik sürücüsüz hava taksi uçuşlarının başlatılması yönünde önemli bir adıma işaret ediyor.

Otonom taksilerin, önümüzdeki yıllarda yolcular ve ürün nakliyesi için şehir içi yolculuk sürelerini azaltarak, birçok yolculuğu yüzde 75’e kadar daha hızlı hale getirmesi bekleniyor.

Kaynak:

https://www.weforum.org/agenda/2023/12/urban-transformation-stories-2023/?utm_source=sfmc&utm_medium=email&utm_campaign=2818904_WeeklyAgenda22December2023&utm_term=&emailType=Agenda%20Weekly

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar