2023 rekor düzeyde sıcaklıkların yaşanmasına sahne olabilir

2023 rekor düzeyde sıcaklıkların yaşanmasına sahne olabilir

İklim bilimciler, iklim değişikliğinin körüklenmesi ve öngörülen El Nino hava olayının geri gelmesi ile birlikte, 2023 veya 2024 yıllarında dünyanın yeni bir sıcaklık rekoru kırabileceğine işaret ediyor.

İklim modelleri, Pasifik Okyanusu’ndaki küresel sıcaklıkları genellikle düşüren La Nina hava modelinin üç yıl sürmesinin ardından, bu yıl sıcaklıkları artıran El Nina etkisinin geri geleceğini tahmin ediyor.

Küresel bir okyanus-atmosfer olayı olan El Nino sırasında, ekvator boyunca batıdan esen rüzgarlar yavaşlar ve ılık suyun doğuya doğru itilmesi neticesinde okyanus yüzeyi sıcaklıkları artar. 

AB Kopernik İklim Değişikliği Servisi yöneticisi Carlo Buontempo, genellikle küresel rekor sıcaklıklarla ilişkilendirilen El Nino hava olayının geri gelme ihtimalini 2023 veya 2024 olarak öngördüklerini söyledi.

Buontempo, iklim modellerinin yıl sonuna doğru güçlü bir El Nino yaşanması olasılığına işaret ettiğini vurguladı.

İklim değişikliği aşırı sıcaklıkların körüklenmesine yol açtı

Dünyanın bugüne kadar kaydedilen en sıcak yılı olan 2016, oldukça etkili bir El Nino hava olayına sahne oldu. Ancak, El Nino’dan bağımsız olarak iklim değişikliği aşırı sıcaklıkların körüklenmesine yol açtı.

Londra’daki Imperial College Grantham Enstitüsü kıdemli öğretim görevlisi Friederike Otto, ‘’El Nino kaynaklı sıcaklıklar, aşırı sıcak hava dalgaları, kuraklık ve orman yangınları gibi ülkelerin zaten deneyimlediği iklim değişikliği etkilerini daha da kötüleştirebilir’’ dedi.

Otto, El Nino hava olayının meydana gelmesi halinde, 2023 yılının 2016 yılından daha sıcak olabileceğine dikkat çekti.

Dünyanın rekor düzeydeki en sıcak beşinci yılı 2022

AB Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi bilim insanları, dünyanın rekor düzeydeki en sıcak beşinci yılı olan 2022’de yaşanan iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olaylarını değerlendiren bir rapor yayınladı.

Avrupa ülkeleri, 2022 yılının yaz aylarında rekor sıcaklıklara sahne oldu. İklim değişikliği kaynaklı aşırı yağmurlar Pakistan’da hayatı durma noktasına getiren sellere neden oldu. Şubat ayında Antarktika deniz buzu seviyelerinde rekor düzeyde azalma tespit edildi.

Kopernik’e göre, şu anda dünyanın ortalama küresel sıcaklığı sanayi öncesi zamanlardan 1,2 santigrat derece daha yüksek.

Atmosfere en büyük emisyon salan ülkelerin çoğu net sıfır hedeflerini ve bu yoldaki taahhütlerini açıklamış olmalarına rağmen, geçtiğimiz yıl küresel karbondioksit emisyonları artmaya devam etti.

Kaynak:

https://www.reuters.com/business/environment/world-could-face-record-temperatures-2023-el-nino-returns-2023-04-20/?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Daily-Briefing&utm_term=042023

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar