“2021 yılında 3,3 milyondan fazla insan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti”

“2021 yılında 3,3 milyondan fazla insan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti”

Covid-19’un dünya genelinde her hafta yaklaşık 50 bin kayba neden olması ve ölümlerin devam etmesi sonucunda Omicron varyantının Delta’yı geride bıraktığı açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus,Cenevre’deki Genel Merkez’de yaptığı basın toplantısında; aşı olmuş veya virüsten iyileşmiş bireylerin yeniden enfekte olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı.

Birçok ülkede tatil döneminde artan sosyalleşmenin vaka sayısının yükselmesine, kapasitenin üstünde hizmet veren yorgun sağlık sistemlerine ve daha fazla ölüme yol açacağını belirten Ghebreyesus, tüm insanlığın salgından bıktığını, aile ve arkadaşlarıyla vakit geçirmek ve normale dönmek istediğini, bunun için en hızlı yolun gereken zor kararların alınması olduğunu söyledi.

Kültürel gereksinimleri erteleyin

Yapılan açıklamada, sorumlu bireyler olarak etkinlikleri ertelemenin veya iptal etmenin doğru yol olduğuna işaret edilerek; etkinlik iptalinin, iptal edilen hayattan daha iyi olduğu vurgulandı.

2021 yılında 3,3 milyondan fazla insan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Bu sayı 2020’de HIV, sıtma ve tüberküloz nedeniyle meydana gelen kayıplardan daha yüksek ve Afrika, şu anda Omicron varyantı nedeniyle kritik bir enfeksiyon dalgasıyla karşı karşıya.

Pandeminin 2022’de sona ermesi için gelecek yılın ortalarına kadar her ülkedeki nüfusun yüzde 70’ini tamamen aşılanması gerektiği belirtildi.

Dünyaya bakış

Tedros, dünya genelinde pandemi tarafından kesintiye uğrayan temel sağlık hizmetlerini iyileştirmek ve sürdürmek için ülkelerle birlikte çalıştıklarını ve açıklanan yeni verilere göre 2020’de 23 milyon çocuğun kızamık ve çocuk felci gibi rutin aşılara erişimi olamadığından hastalık risklerinin arttığını dile getirdi.

Sağlık ve ilaç sektörünün diğer birçok alanında ilerlemeler kaydediliyor. Beş ülke rahim ağzı kanserini önlemek için papilloma virüsü aşısını (HPV) hayata geçirebildi. Dokuz ülke daha önümüzdeki 6 ay içinde aşıyı uygulamaya koymayı planlıyor. DSÖ’nün, menenjiti 2030 yılına kadar yenmek için küresel bir yol haritası da yayınladığı belirtiliyor.

Kayıplar ve kazanımlar

Haziran-Ekim 2021 ayları arasında yapılan anket sonuçlarına göre, ülkelerin yarısından fazlasının diyabet, kanser taraması ve tedavisi ve hipertansiyon yönetimi hizmetlerinde aksamalar yaşandığı ve bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik hizmetlerde de kritik sorunlar olduğu ortaya çıktı.

Sorunlu geçen bir yılın ardından Tedros, küresel sağlık mimarisini ve örgütün kendisini güçlendirmek için birkaç önemli adımın atıldığını duyurdu.

Berlin’de, DSÖ Pandemi ve Epidemi İstihbarat Merkezi’nin çalışmalarına başladığı, Lyon’da DSÖ Akademisi’nin temelinin atıldığı ve DSÖ BioHub Sisteminin kurulduğu açıklandı. Ayrıca

Sonuç

Tedros; ‘2022 pandemiyi sonlandırdığımız yıl olmalı, ancak gelecekte aynı ölçekte bir felaketi önlemek için tüm ülkeler güçlüklere dirençli ve evrensel kapsayıcılığı olan sağlık hizmetlerine ve sistemlerine yatırım yapmalıdır. İnsanlar ihtiyaç duydukları hizmetlere erişemediğinde veya bunları karşılayamadığında, bireyler, aileler, topluluklar ve tüm toplumlar riske atılır” açıklamasını yaptı.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2021/12/1108452?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=4622eeb260-EMAIL_CAMPAIGN_2021_12_21_01_05&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-4622eeb260-107950321

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar