1,8 milyar insan sağlıklı beslenmeden uzak

1,8 milyar insan sağlıklı beslenmeden uzak

Birleşmiş Milletler’in yeni yayınlanan raporuyla, 2020 yılı boyunca Covid-19’un yarattığı etkilerin Asya-Pasifik bölgesinde yaşayan yaklaşık 54 milyon insan için gıda güvensizliğine neden olduğu açıklandı.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) 2021 Asya ve Pasifik Bölgesi Gıda Güvenliği ve Beslenmeye Genel Bakış raporu; açlık arttıkça yeterli besleyici gıdaya erişiminin de arttığına dikkat çekiyor.

2020 yılı boyunca bölgede yaşayan 375 milyondan fazla birey açlıkla karşı karşıya. FAO ve UNICEF, ileri düzeydeki yoksulluğun 1,8 milyar insanı sağlıklı beslenmeden uzak tutmaya devam ettiğini, 2020’de bir milyardan fazla kişinin yeterli yiyeceğe erişiminin olmadığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, 2019 yılında da Asya ve Pasifik’teki açlık ve yetersiz beslenme seviyelerinin endişe verici düzeyde olduğunu, ancak pandeminin etkisiyle durumun çok daha vahim düzeye geldiğini vurguluyor.

Covid-19 etkisi

Son yıllarda, özellikle beş yaşın altında yeterli gelişim göstermeyen çocuklar ve yetersiz beslenenlerin iyileştirilmesine yönelik ilerleme kaydedilmediği gibi pandemi bu eğilimi daha da şiddetlendirdi.

Başlangıçta sınırlı sayıda Covid-19 vakası bildiren ülkeler de dahil, sınırlama politikalarının olumsuz etkileri yaşandı ve sağlık endişeleriyle birlikte dünya genelinde ekonomik aktivitede büyük bir daralma meydana geldi.

Mevcut sorunlara gıda tedarik zincirlerindeki aksamalar da eklenince, durum daha da kötüleşti.

İleriye bakmak

Pandemi sırasında ve sürecinde, hükümetler tarafından uygulanan sosyal koruma tedbirleri, daha kötü bir durumun oluşmasına engel oldu.

FAO ve UNICEF Direktörleri, daha iyiyi yeniden inşa etmek için gelecekteki tarımsal gıda sistemlerinin daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi geçim kaynakları sağlaması gerektiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler kurumları, bölgedeki küçük ölçekli aile çiftçilerinin ve yerel halkın ihtiyaçlarının karşılanarak güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Gıda sistemleri, küçük çocuklar ve kadınlar da dahil olmak üzere savunmasız grupların beslenme ihtiyaçlarına öncelik vermelidir deniyor.

Adım atmak

BM ajansı yetkilileri, tarım ve gıda sistemlerini dönüştürerek gıda güvenliğini ve beslenmeyi geliştirmek için çabaların artırılması gerektiğini söylüyor ve bu konudaki fırsatların mevcudiyetine işaret ediyor.

Açlığa Son ulaşmak ve gıda güvensizliği, yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak için, 2021 BM İklim Konferansı (Cop26), BM Gıda Sistemleri Zirvesi ve Büyüme için Beslenme Zirvesi’nde verilen taahhütlerden yararlanılacağı belirtiliyor.

Kaynak:

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=acd3fbe042&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar