Dünya Risk Endeksi raporuna göre Türkiye çok riskli ülkeler arasında 

Dünya Risk Endeksi raporuna göre Türkiye çok riskli ülkeler arasında 

Dünya Risk Endeksi’ne göre Türkiye afet riskinin ‘çok yüksek’ olduğu ülkeler kategorisinde yer alıyor.

2024 Dünya Risk Endeksi Raporu’na göre afet riski en yüksek olan ülkeler sıralamasında Filipinler ilk sırada yer alıyor. 193 ülkenin mercek altına alındığı endekste listenin ilk 41 ülkesinin ‘’çok yüksek riskli’’ ülkeler olduğu belirtiliyor.

Birinci sırada yer alan Filipinler’i, Endonezya, Hindistan, Kolombiya ve Meksika izliyor. Depremler, yanardağ patlamaları, kuraklık, sık aralıklarla yaşanan kasırga ve sel felaketleri Filipinler’de artık gündelik hayatın bir parçası durumunda.

Bu sıralamada 35. sırada yer alan Türkiye de, ‘’çok yüksek riskli’’ ülkeler kategorisinde bulunuyor. Bunun en önemli nedeninin felaketlerle baş etme kapasitesindeki yetersizlik olduğu belirtiliyor.

Dünya Risk Raporu’nu hazırlayan Kalkınma Yardım Birliği’nin Bilimsel Direktörü Katrin Radtke, doğa olaylarına maruz kalan toplumlardaki kırılganlığın ve zaafiyetlerin de afet rsikini arttırdığına dikkat çekiyor.

Endekse göre ‘’en kırılgan’’ 10 ülkenin 8’i Afrika’da yer alıyor. 

On yıllardır savaşlarla boğuşan Afganistan ve Yemen’in de ‘’en kırılgan’’ toplumlar arasında olduğu görülüyor. Bu ülkelerde doktor sayısının az, hastanelerin de yetersiz olduğuna işaret edilerek, doğa olayları sonucunda çok sayıda insanın hayatını kaybettiği vurgulanıyor.

Radtke, ‘’Şiddetli doğa olayları, kısmen iklim değişikliğinin de etkisiyle, giderek daha sık meydana geliyor. Ve bu doğa olayları çatışma bölgelerini vurduğunda felaketin boyutları daha da kötüleşiyor’’ diyor.

Dünya Risk Raporu, bu gibi durumları ‘’çoklu krizler’’ olarak nitelendiriyor.

Önleyici tedbirlere yatırım yapmak, ölümlerin önlenmesini ve zararın azalmasını sağlayabilir. Örneğin ABD ya da Avustralya gibi daha gelişmiş ve zengin ülkelerde de fırtına, kuraklık ve depremler yaşanması olasılığı çok yüksek ama kırılganlık daha az; doğa olayları ile baş etme kapasitesi de daha yüksek.

Radtke’nin dikkat çektiği bir başka ülke de Çin, bu yılki endekste de ‘’çok yüksek riskli’’ ülkeler kategorisinde yer almakla birlikte geçen seneye göre 12 sıralık bir gelişme kaydederek 22. sıraya yerleşti.

Bunun nedenini, büyük ölçüde Covid-19 pandemisi sonrası ülkenin kırılganlığını önemli ölçüde azaltmasına bağlayan Radtke, Pekin Yönetimi’nin yeni hastaneler inşa ettiğine, büyük aşılama kampanyaları yürüttüğüne, sağlık sistemine de büyük yatırımlar yaptığına işaret ediyor.

Dolayısıyla, yanızca geleneksel afet önleme tedbirleri yeterli değil, ülkelerin iklim krizine de uyum politikalarını içerecek büyük bir dönüşüm politikası hayata geçirmeleri gerekiyor.

Kaynak:

https://weltrisikobericht.de/worldriskreport/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar