Afganistan’ın tanınmış pop yıldızlarından Aryana Sayeed, Taliban’ın kadın ve kız çocuklarına yönelik kısıtlamalarına karşı sesini Avrupa’ya taşıyor. Sayeed, yalnızca kadınların katılacağı konserlerden oluşan Avrupa turnesinde, dayanışma ve hak mücadelesinin aracı olarak müziğini kullanacak.
Taliban’ın 2021’de yeniden iktidara gelmesinin ardından Afganistan’dan ayrılmak zorunda kalan Sayeed, beş yıl aradan sonra farklı bir amaçla sahneye yeniden çıkıyor. “Ladies Only” adlı turne kapsamında yalnızca kadınlara yönelik konserler verecek olan sanatçı, kadınların bir araya gelmesini ve Afganistan’daki milyonlarca kadının sesinin duyulmasını hedefliyor.
Turne, Rotterdam’da başlayacak. Sayeed daha sonra 5 Eylül’de Stockholm, 26 Eylül’de Hamburg ve 3 Ekim’de Frankfurt yakınlarındaki Wiesbaden’de sahne alacak.
Sayeed, Taliban’ın kadınların yaşam alanlarını giderek daraltmasının ardından turne fikrini hayata geçirmeye karar verdiğini belirtiyor. Kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra eğitimine devam edemediğini, kadınların çalışmasının engellendiğini ve parklar gibi kamusal alanlara erişimlerinin dahi kısıtlandığını söyleyen sanatçı, “Kadınların gücünü göstermek, birlikte durmak ve Afganistan’da sesi duyulmayan milyonlarca kadının yanında olduğumuzu göstermek istiyorum” diyor.
“Umutlarını kaybetmemelerini söylüyorum”
The Voice Afghanistan programında jüri üyeliği de yapan Sayeed, yaklaşık 15 yıldır müzik kariyerinin yanı sıra kadın hakları savunuculuğu yapıyor. Taliban’ın iktidarı yeniden ele geçirmesi nedeniyle ülkesine geri dönemediğini ve Afgan kadınlarına doğrudan ulaşma imkânının büyük ölçüde ortadan kalktığını belirten sanatçı, mücadelesini kurucusu olduğu DEFAW (Kadınlar için Eşitlik, Özgürlük ve İlerleme Savunucuları) aracılığıyla sürdürüyor.
Bu kuruluş üzerinden her ay Afganistan’daki yaklaşık 100 kadın ve kız çocuğuyla çevrim içi görüşmeler yaptığını söyleyen Sayeed, bu görüşmelerde eğitim ve çalışma hayatından koparılan genç kadınların geleceğe dair umutlarını yitirdiğini ve erken yaşta evliliğin birçok genç kadın için neredeyse tek seçenek haline geldiğini ifade ediyor.
“Onlara sürekli umutlarını kaybetmemelerini söylüyorum” diyen Sayeed, Afganistan’daki mevcut durumun sonsuza kadar sürmeyeceğine inandığını ifade ediyor.
Sayeed’e göre Afgan kadınların haklarını yeniden kazanabilmesi için erkeklerin de mücadeleye katılması gerekiyor. Afgan erkeklerine çağrıda bulunan sanatçı, kadınların, annelerin ve kız kardeşlerin hakları için seslerini yükseltmelerini istiyor.
Yurt dışında bazı Afgan erkeklerin kadın hakları için düzenlenen protestolara katılmasının olumlu bir işaret olduğunu söyleyen Sayeed, kalıcı bir değişimin kadın ve erkeklerin birlikte hareket etmesiyle mümkün olabileceğini vurguluyor.
Pop ve R&B ile müzik kariyerine başlayan Sayeed, geleneksel Afgan müziğine de eserlerinde yer veriyor. Şarkılarının önemli bir bölümünü Afgan kadınlarının haklarına adayan sanatçı, bu eserlerini Avrupa Parlamentosu ve UNICEF gibi uluslararası platformlarda da seslendirdi.
Sayeed için müzik yalnızca bir kariyer değil, toplumsal değişim yaratmanın da bir yolu. “Bu şarkılar bana insan olarak büyük bir tatmin veriyor” diyen sanatçı, müziği ile Afgan kadınlarının sesi olmayı önemsiyor.
Kaynak: