Araştırma: Mikroplastikler solunum yoluyla beyne kadar gidebilir

Araştırma: Mikroplastikler solunum yoluyla beyne kadar gidebilir

Yeni bir araştırma, gündelik eşyalarda kullanılan plastiğin soluma yoluyla vücuda girerek beyne sıçrayabileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları plastiğin insan sağlığı üzerindeki etkisi konusunda hızlıca harekete geçilmesi çağrısında bulundu. 

Sao Paulo Üniversitesi ve Berlin Freie Üniversitesi’nden Profesör Dr. Thais Mauad ve Dr. Luis Fernando Amato-Lourenco tarafından yürütülen araştırma, beynin alt kısmında yer alan koku alma ampülünde mikroplastiklerin varlığını keşfetti.

Uzmanların burnun yanı sıra koku alma ampulünde de mikroplastikler tespit etmesi, koku alma yolunun beyne dışardan gelen partiküller için bir giriş bölgesi olabileceğini düşündürüyor.

Araştırmacılar, Brezilya’nın Sao Paulo kentinde yaşayan ve ölen 15 kişinin beyinlerinden alınan 15 örneğin 8’inde plastik lif ve parçacıklar tespit etti.

Bulunan en yaygın plastiğin, giysi, gıda ambalajı ve şişeler için kullanılan polipropilen olduğu ortaya çıktı.

Sao Paola Üniversitesi’nden baş araştırmacı Profesör Thais Mauad, ‘’Bu çalışma, koku alma yolunun beyne plastik için potansiyel bir ana giriş yolu olduğunu, yani kapalı ortamlarda nefes almanın beyindeki plastik kirliliğinin önemli bir kaynağı olabileceğini ortaya koyuyor’’ dedi.

‘’Çok daha küçük nanoplastiklerin vücuda daha kolay girmesiyle, toplam plastik partikül seviyesi çok daha yüksek olabilir. Endişe verici olan, bu tür parçacıkların hücreler tarafından içselleştirilme ve vücudumuzun işleyişini değiştirme kapasitesidir’’ diyerek ekledi.

Bu araştırma, Plastik Sağlık Konseyi üyesi Profesör Dr. Lukas Kenner’in Nisan ayında plastiğin vücuttaki varlığını keşfetmesinin ardından yapıldı.

Kenner, bağırsaklardaki kanser hücrelerinin mikroplastiklere temas ettikten sonra daha hızlı bir şekilde yayılabildiğini tespit etmiş ve plastiklerin erken başlangıçlı kanser oluşumunda kilit bir rol oynayabileceğini belirtmişti.

Diğer bilim insanları da plastiğe maruz kalmanın insan sağlığı açısından doğurganlığın azalması, kalp hastalıkları ve endokrin bozukluğu gibi başka sonuçları olabileceğini öne sürüyor.

Günümüzde, çok çeşitli alanlarda kullanılmak üzere her yıl 500 milyon tondan fazla plastik üretiliyor.

Dünya genelinde bilim insanları plastik ürünlerde bulunan 16.000’den fazla kimyasalın listesini çıkarttı ve aynı zamanda bunların 4.000’den fazlasının hem insan sağlığı hem de çevre için tehlikeli olduğunu tespit etti.

Plastik Sağlık Konseyi, bilimin öncülük ettiği etkili bir anlaşmanın plastik üretim hacimlerini azaltması ve gerçekten gerekli olan tek kullanımlık plastik ürünler dışında tüm plastiklerin ortadan kaldırılmasını savunuyor.

Buna ek olarak, plastiklerdeki tüm kimyasalların uygun bir şekilde test edilmesi için bir zorunluluk getirilmesini istiyor ve hükümetleri gelecek nesilleri mikroplastiklerin giderek daha endişe verici hale gelen tehlikelerinden korumaya çağırıyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar