Akbelen mücadelesinde önemli hukuki kazanım

Akbelen mücadelesinde önemli hukuki kazanım

Kemerköy Termik Santrali, Akbelen Ormanı’nın kesimine yol açan kömür madeninin yakıt sağladığı iki termik santralden biri. Ormanların kesilmesini engellemek için 2019 yılından bu yana direnen İkizköylüler, aynı zamanda nerdeyse 40 yıldır işletmede olan iki termik santralın, havayı, suyu ve topraklarını kirletmesine karşı da hukuki mücadele yürütüyor.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi, Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Kemerköy Termik Santralı’na verilen çevre İzin ve Linans Belgesi’nin iptali istemiyle açılan davada önemli bir karar aldı. Mahkeme, Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin davayı reddeden kararını usul ve yasaya aykırı bularak kaldırdı. Dosyanın yeniden değerlendirilmesi için mahkemeye iadesine hükmetti.

İkizköy’ün doğa koruma derneği KARDOK’a (Karadam Karacahisar Doğayı, Doğal Hayatı Koruma, Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği) göre Kemerköy termik santrali çevre mevzuatına uyumlu olmamasına, yüksek düzeyde hava, su ve toprak kirliliğine yol açmasına rağmen hukuka aykırı olarak çalıştırılıyor.

KARDOK tarafından açılan davada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kemerköy Termik Santraline verilen çevre izin ve lisansının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile iptali istenmişti.  Bir yılı aşkın süredir devam eden davaya bakan Muğla 2’inci İdare Mahkemesi bilirkişi keşfi yapmadan ret kararı vermişti.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7’inci İdari Dava Dairesi dava konusu izin ve lisans belgelerinin hava emisyonu, atık su deşarjı, düzenli depolama ve gürültü kontrolü gibi farklı çevresel etki alanlarını kapsadığı ve özellikle; 

·       Çevresel etkilerin yeterince değerlendirilmediği,

·       Teknik ve hukuki eksikliklerin giderilmeden karar verildiği,

·       Keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmaksızın hüküm kurulduğu tespit edilerek, kararın yeterli gerekçeye dayanmadığına hükmetti.

Kararla birlikte Kemerköy Termik Santrali’nin çevre ve lisans süreçleri yeniden yargılamaya tabi tutulacak. Her bir izin ve lisans konusunun ayrı ayrı değerlendirilmesi sağlanacak. Çevreye etkileri ve hukuka uygunluğu konusunda daha detaylı bir inceleme yapılması gerekecek.

Dava sonucunda Kemerköy Termik Santralinin çevre izni ve lisansının iptali durumunda santralin faaliyetine son verilmesi gerekiyor.  

İkizköylüler kömür madeni tarafından yok edilmek istenen zeytin ağaçları için ve termik santrallerin yarattığı kirliliğe karşı mücadeleyi sürdürüyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar