Yeşil bina nedir?

Yeşil bina nedir?

Yeşil bina nedir, faydaları nelerdir?

Günümüzde ‘yeşil olmayan’, bir diğer deyişle klasik binaların çevreye olumsuz etkileri son derece yüksek seviyelerde. Dünyada yapı endüstrisi, enerji ve malzemenin yüzde 70’ini, suyun yüzde 17’sini, ormanların yüzde 25’ini tüketiyor; ayrıca Co2 emisyonunun yüzde 33’üne de neden teşkil ediyorlar.

Bu çevresel etkilerin düşürülmesi adına atılan adımlar gezegen için büyük önem arz ediyor. İşte bu noktada adından söz ettiren kavramlardan biri de Yeşil Binalar…

Klasik binaların çevreye etkileri.

Yeşil bina, yaşam döngüsü süresince çevreye sorumlu, enerji ve su gibi kaynakların verimlililiğini esas alan yapı uygulama konseptine verilen isim.

Çevre dostu olarak tanımlanabilen bu binalarda, kaynakların düşük seviyede kullanımının yanı sıra kullanıcıların sağlığı da önceliklendirilmiş durumda. Örneğin yağmur suları toplanıyor, rezervuar ya da bahçede kullanılabiliyor. Yüzde 50’ye varan oranlarda su ve enerji tasarrufunu (+düşük faturalar) mümkün kılan yapılar olduğu belirtiliyor.

Üstelik bir miktar daha fütüristik bir şekilde toplu ulaşıma yakın konumlandırılarak otomobil kullanımının önüne geçilmesi, dolayısıyla Co2 emisyonunun düşürülmesi gibi doğaya ve gezegene dost arka plan özelliklerine de sahip.

Yeşil binaların avantajları.

Çevreci yaklaşımın birçok yönden ele alındığı yeşil bina konsepti, dünyada büyük bir ivmeyle gelişmeye devam ediyor.

Bu alanda ülkemizde de çeşitli adımların atılmakta olduğunu görüyor olmak mutlu ediyor.

Bu içeriğin oluşturulmasında ‘Kale Yeşil Ürün Rehberi’ katelogundan yararlanılmıştır.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar