Suça sürüklenerek çocuk adalet sistemine giren çocukların, sistem içindeki tüm aşamalarında onlara destek vererek topluma kazandırılmaları amacıyla kurulan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın (TCYOV) Yönetim Kurulu Başkanı Nevin Özgün, hapishanelerde yaklaşık 6 bin çocuk olduğunu belirtti. Türkiye’de şu anda yedi çocuk tutukevi ve üç eğitim evi bulunuyor. TCYOV, Gençlik Merkezi’nde bugüne kadar 3 binden fazla
Suça sürüklenerek çocuk adalet sistemine giren çocukların, sistem içindeki tüm aşamalarında onlara destek vererek topluma kazandırılmaları amacıyla kurulan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın (TCYOV) Yönetim Kurulu Başkanı Nevin Özgün, hapishanelerde yaklaşık 6 bin çocuk olduğunu belirtti. Türkiye’de şu anda yedi çocuk tutukevi ve üç eğitim evi bulunuyor. TCYOV, Gençlik Merkezi’nde bugüne kadar 3 binden fazla çocukla çalıştı.
Kurumsal internet radyosu Radyo Gedik’te her perşembe saat 11.00-12.00 arasında sivil toplum kuruluşlarını ve sosyal girişimleri ağırlayan İyilik Elçileri’nin 27 Şubat’taki konuğu Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nevin Özgün oldu. Özgün, öncelikle vakfın nasıl kurulduğundan bahsetti.
“Yetersizlikler ve yoksulluklar çocukların suça itilmesini hızlandırabiliyor”
Suçlu değil, suça itilen, sürüklenen çocukların olduğunu belirten Nevin Özgün, “Çocuklar ister refah düzeyi yüksek olsun ister dezavantajlı bölgelerde olsun suça sürüklenebilir. Tabii ki ailenin ekonomik düzeyi ve sosyal yapısına göre aile çocuğuyla daha az ilgilenebiliyor. Bizim hedef kitlemiz, dezavantajlı bölgelerdeki çocuklar. Yetersizlikler, yoksulluklar ve yoksunluklar çocukların suça itilmesini hızlandırabiliyor. Örneğin, parasızlık nedeniyle ailede bir şiddet ortamı olabiliyor. Bu çocuk dışarı çıktığında da sürekli şiddet olaylarını görüyor. Sokakta, okulda, kurum görevlilerden çocuğa, akrandan çocuğa yönelik şiddet… Bu ortamda çocuğun suça sürüklenmesi mümkün olabiliyor maalesef” sözleriyle çocukların nasıl suça sürüklendiğini anlattı.
“Yılda yüz bin civarı dosyanın sisteme girildiği biliniyor”
Türkiye’de şu anda yedi çocuk tutukevi ve üç eğitim evi olduğunu ifade eden Özgün, “Çocuk tutuk evindeki çocuklar tamamen gözetim altında tutulurken, eskiden ‘ıslahevi’ denilen eğitim evindeki çocuklar gün içinde işe gidebiliyor ya da eğitimini sürdürebiliyor. Çocuk tutukevi ya da eğitim evi olmayan yerlerde ise çocuklar büyüklerin kaldığı cezaevinin belli bir koğuşunda kalıyor. Çocuklar hapishanede bile olsa tamamen kendilerine özgü kurumlarda kalmaları gerektiğinden bu durum çocuk haklarına aykırı durumda. Şu anda Türkiye’de 3 bin civarı çocuk hapishanede. Yılda yüz bin civarı dosyanın sisteme girildiği biliniyor. Ayrıca, 17-18 yaş arası çocuk hapishanelerinde yer olmadığı için, büyüklerin hapishanelerine gönderilen bir o kadar da çocuk var. Yani toplamda, 5-6 bin arası çocuk hapishanede bulunuyor. Bu çocuklar, özgürlüklerinden yoksun yaşıyor, eğitimleri kesintiye uğruyor, kötü muamele ve şiddet görüyorlar. Bu durum da çocuk hapishanelerinin, topluma hazırlanan bir yer olmaktan çoktan çıkmış durumda olduğunu gösteriyor” sözleriyle suça itilen çocukların durumundan bahsetti.
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı neler yapıyor?
Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Yeniden” adlı projesini, “Çocuğun zamanını içeride de iyi ve verimli geçirmesi amacıyla atölyeler düzenliyoruz. Çocuklar ilgi alanlarına göre seramik, müzik, felsefe gibi atölyeler arasından katılmak istediklerini seçiyorlar. Projenin bir diğer amacı ise etkinlikler yoluyla çocuğun kendini değerli hissetmesini sağlamak” sözleriyle anlatan Özgün, Gençlik Merkezleri için “Gelen çocuklar, 12-18 yaş arası, İstanbul’dan her semtten gelebilen dezavantajlı bölgelerdeki yoksul ve yoksun çocuklar. Bugüne kadar 3 bin 200 civarı çocukla çalıştık merkezimizde. Şu anda hala kayıtlı 46 çocuğumuz var. Bu çocuklar bize ulaştıktan sonra, ailenin de onayıyla, her pazar düzenli olarak vakıftadırlar. Öncelikli amacımız eğitim sisteminde kalmaları” şeklinde konuştu.
Vakfın gündeminde Maltepe Belediyesi ile ortak proje var
“Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle…” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü yaptığı İyilik Elçileri programının; Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nevin Özgün ile gerçekleştirilen Podcast’ine aşağıdan ulaşabilirsiniz.