Watamu’daki deniz kaplumbağaları mücadelesi

Watamu’daki deniz kaplumbağaları mücadelesi

Kenya’nın sahilinde yer alan Watamu, yedi deniz kaplumbağa türünün beşine ev sahipliği yapmakla biliniyor. Ancak giderek artan hayvan kaçakçılığı ve turizm, yeşil kaplumbağaların “nesli tehlikede olan hayvanlar” başlığının altına katılmasına az kaldığını işaret ediyor. Watamu’da yer alan Ocean Trust adlı çevreci bir organizasyon, kaçakçılığı engellemek için yerel halk ile etkileşime geçerek alternatif iş olanakları sağlıyor ve yapay zeka teknolojisinden yararlanıyor.

Okyanusa bir deniz mili kadar açıldığınızda 50, hatta 100 tane kaplumbağaya rastlardınız, şimdi ise bu kaplumbağaları görmek, nadir bir durum haline geldi. Yedi deniz kaplumbağası türünün beşi Kenya sahilinde bulunuyor. Watamu’daki Mida Creek deniz kaplumbağaları için ideal yaşam alanı sağlansa da son dönemde yaşanan değişim hakkında Mida Creek Balıkçıları Başkanı Abdala Ali; ‘Kaplumbağa sayısı fazlaydı ama şu an azaldı. Okyanusta yaptığımız balıkçılık, birkaç saatliğine açılıp bir sürü balık yakalayacak kadar çok verimliydi. Bugünkü durumumuzda, balıkçılıktan gelen kazançlarımız azaldı. Bu insanların avlanmaya gidip ağlarına takılan her şeyi almalarıyla başladı. Kaplumbağa avcılığı var olan bir sorun, sayıları giderek azalmakta bu da kaplumbağanın değerini bilmeyen insanların avlayıp yemesi yüzünden oluyor’ diyor.

Marine Hub Yöneticisi Ruth Karisa ise konuyla ilgili olarak; “İnsanlar kaplumbağaları kanun tarafından korunmalarına rağmen avlıyor. Balıkçılıkla geçinen bir toplumuz ve kaplumbağalar leziz bir yemek çeşidi. Çoğu insan kaplumbağa yağı ve yumurtasının bir afrodizyak olduğuna, etinin çocukların sağlıklı büyümesine yardımcı olduğuna ve yaşlı ilerlemiş insanların kuvvetini geri kazandırdığına inanıyor. Ayrıca kaplumbağanın kabuğunun altındaki yağ tabakasının tıbbi faydaları olduğuna da inanılıyor. Ancak bu kanıtlanmış bir gerçek değil ama yine de kaplumbağaları bunun için öldürüyorlar. Olgun bir kaplumbağadan yaklaşık 5 ila 10 kilo arası et elde edebiliriz ve bunu 10 dolara kadar satabiliriz. Yıllar önce bir litre kaplumbağa yağı 30 dolara satılabilirdi ama şimdi pazardaki değerinin çok daha yüksek olduğuna inanıyorum” şeklinde konuşuyor.

Deniz kaplumbağalarının yaşam alanları ise plajlarda inşa edilen lüks oteller yüzünden tehlike altında. Yerel organizasyon Ocean Trust, halk ile birlikte çalışarak bu canlıların nesli tükenen hayvanların aralarına katılmalarına engel olmaya çalışıyor. 

Satın alma-yakalama metodu ile 21 bin kaplumbağa kurtarılırken, 670 tanesini hastaneye yatırıldı. Halkı bilinçlendirmeye çalışan Ocean Trust, insanların bir kaplumbağa ile karşılaştıklarında haber veriyorlar ve kaplumbağalara ulaşılıyor. Toplumda başka kazanç yolları sağlayarak, kaplumbağaların ölümleri engellenmeye çalışılıyor . Kaplumbağalar için güvenli ve verimli bir yaşam alanı yaratılması için önemli olan mangrovları korumaları için yerel halka belli bir miktar para ödeniyor.

Koruma çabalarını destek olmak için teknoloji de kullanılıyor

Microsoft Afrika İş Geliştirme Yöneticisi Wanjira Kamwere; “Yapay zeka ve yapay zeka araçları kullanılarak cep telefonlarının yerlerini tespit edebiliyor. Böylece koruma olan türlere yaklaşan herhangi bir insan veya avcı olursa bunu görebiliyoruz. Bu koruma çabalarımız halkın, denizdeki yaşam ile ilgili algılarını değiştirmeyi amaçlıyor” diyor.

Kaplumbağaları koyumuzda tutuyoruz. Eğer bir kaplumbağa görürsek gerekli yetkilileri arıyoruz böylece onu teslim alıp ya okyanusun farklı bir noktasından serbest bırakıyor ya da Watamu Kaplumbağa Nöbeti’ne rehabilitasyon için götürüyorlar. Kaplumbağaları riske girmemeleri için tutkulu bir şekilde koruyoruz. Turistler geldiğinde onları bir kano ile kaplumbağaları görmeye götürüyoruz. Bu aktiviteden finansal bir fayda gördüğümüzden bu kaplumbağaları daha çok korumamızı sağlıyor. Eğer doğayı yok edersen sende sonunda yok olursun. Çünkü fark etmeden kaplumbağaların soyu tükenmiş ve mangrovlar yok olmuş olur. Bu yüzden doğayı korumak için daha az miktarda olsa da dürüstçe para kazanmak hem kendinize hem gelecek nesillere hem de doğa için en iyi çözüm.

Kaynak:https://www.bbc.com/news/av/world-africa-56909825

Barış Güven
CONTRIBUTOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar