Şirketlerin koronavirüsle mücadelede topluma yardım edebileceği altı yol

Şirketlerin koronavirüsle mücadelede topluma yardım edebileceği altı yol

Önceden, farklılıklarımızı unutturup hepimizi bir araya getirecek tek şeyin uzaylı istilası olacağı şakası yapılırdı. Bugün gelinen noktada bu uzaylı istilasını yaşıyoruz fakat, bu istilayı gerçekleştirenler küçük yeşil adamlar veya UFO’lar değil; korona virüsü.

Bugüne kadar gezegenimiz, hepimizi etkileyen bir tehditle karşılaşmamıştı. Coğrafya, etnik köken veya zenginlik temelinde ayrımcılık yapmayan korona virüsünü, gezegenin bir uyarısı olarak da ele almalıyız. Korona virüsü, şimdi hayati düzeltici önlemleri almadığımız takdirde iklim krizinin getireceği kaosun küçük bir parçasını bizlere sunuyor. Artık, partizan farklılıklarını bir kenara bırakarak, bir araya gelmenin ve aramızdaki en savunmasızlara yardım etmenin zamanı. İşte şirketlerin bu konuda insanlığa yardımcı olabileceği altı yol:

1. Çalışanlara ödeme yapmaya devam etmenin yollarını bulun

Delta Havayolları CEO’su Ed Bastian’ın ve United Airlines CEO’su Oscar Munoz’un yaptığı gibi CEO’lar, işçilerin işten çıkarılmasını önlemek için maaşlarından gönüllü olarak vazgeçmelidir. Virgin Atlantic CEO’su Richard Branson’un son zamanlarda çok fazla eleştirildiği gibi çalışanlarından ücretsiz izin almalarını istememeliler.

Başka bir iyi örnek olarak REI, mağazalarını kapatsa da, çalışanlarına ödeme yapmaya devam edeceğini duyurdu. Walmart, Uber ve diğer şirketler de politikalarını değiştirmeye başladı. İş konusunda sıkıntı yaşayanları mutlu edecek bir haber dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Amazon’dan geldi. E-ticarette yaşanan talep artışı sebebiyle şirket, 100 bin yeni çalışan almayı taahhüt etti.

2. Yaşlılara yardım edin

Avustralya süpermarket zinciri Woolworth’s, dünya çapında tüm perakendecilere örnek olacak bir uygulama hayata geçirerek, yaşlılar ve engelliler için ayrılmış özel alışveriş saatleri oluşturdu. Şirket, daha sonra bu uygulamayı bağışıklığı zayıflamış kişileri de içerecek şekilde genişletti.

Korona virüsünün dünyayı etkisi altına aldığı bu dönemde, Uber ve Lyft gibi nakliye markalarının ve Seamless, Caviar gibi eve teslim şirketleri ön plana çıkarak, ihtiyacı olan kişilere yardım etmek için ağlarını nasıl kullanabileceklerini gösterme fırsatına sahip.

3. İnsanları beslemenin yollarını bulun

Şef Jose Andreas, D.C.’deki tüm yerlerini ihtiyacı olanlara uygun fiyatlı yiyecek sunan topluluk mutfaklarına dönüştürdüğünü açıkladı. Markalar da KSS bütçelerini yerel gıda bankalarına, sivil toplum kuruluşlarına ve benzeri organizasyonlara yardım etmenin yollarını bulmak ve aramızdaki en savunmasız olanları beslemeye devam eden çalışanları desteklemek için kullanmalılar.

Apple’ın küresel COVID-19 salgınına karşı hem hasta olanları tedavi etmek hem de salgının ekonomik ve toplumsal etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için yaptığı bağışlar, dünya çapında 15 milyon dolara ulaştı. Apple ayrıca yerel, ulusal ve uluslararası alandaki COVID-19 ile mücadele çabalarını desteklemek için çalışanlarının yaptığı bağışları ikiye katlayacağını duyurdu.

4. Tedarik zincirlerinizi yeniden amaçlandırın

Lüks eşya üreticisi LVMH, Fransız yetkililerine ve hastanelerine ücretsiz vermek üzere koku üreten fabrikaları, el dezenfektanı üreten fabrikalara dönüştüreceğini açıkladı. Absolut Vodka ise el dezenfektanları için alkol üretmeye yardımcı olmak adına fabrikalarını yeniden amaçlandırmaya hazır olduğunu belirtti.

5. Evdeki insanları desteklemenin yollarını bulun

Düşük gelirli ailelere ücretsiz internet sunan Comcast, evde çocukları olan ebeveynler için ücretsiz kurslar sunan Khan Academy ve K-12 okullarına ücretsiz olarak video konferans veren Zoom, insanların hayatlarını uzaktan devam ettirmelerine yardımcı olmak için bazı yollar sunuyor. Ivy League Üniversitesi de, ücretsiz olarak alınabilecek 450 çevrimiçi ders veriyor. T-Mobile müşterilerine sınırsız veri vaat ederken Shopify, çalışanlarına evden çalışmaları için 1000 dolarlık bir harçlık veriyor. CVS ise reçeteli ilaçlar için ücretsiz eve teslim hizmeti sunuyor.

6. Bir tedavi bulma ve test etme

Son olarak, şirketler bir tedavi bulmaya yardım etmek ve test kitlerinin sayısını arttırmak için KSS bütçelerini taahhüt etmelidir.

Örneğin, Bill & Melinda Gates Vakfı, Wellcome ve Mastercard ortaklığında, COVID-19 için tedavilerin geliştirilmesini hızlandırmak amacıyla faaliyet gösteren bir hızlandırıcıya 125 milyon dolar tohum finansmanı taahhüt ettiklerini belirtti. Amazon da, Seattle bölgesinde basit ev içi test kitleri dağıtmak için Gates Vakfı ile çalışma yollarını araştırdığını söyledi. İlaç şirketleri de, mevcut test kiti miktarını katlanarak artırmak için tedarik zincirlerini yeniden amaçlandırmayı taahhüt etmelidir.

Kârı değil, toplulukları düşünmenin zamanı

Eşi görülmemiş bir zamanda yaşıyoruz ve eşi görülmemiş zamanlar benzeri görülmemiş önlemler gerektirir. Gerçekten önemli bir güç olmak isteyen işletmelerin adım atması ve harekete geçmesi için kritik bir noktadayız. Bugün, insanları bırakıp durumu sömürmeye çalışmanın değil; çalışanlarınızı, müşterilerinizi ve topluluklarınızı düşünmenin ve onları desteklemenin yeni yollarını bulma zamanı.

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/afdhelaziz/2020/03/17/the-power-of-purpose-how-business-can-step-up-to-fight-coronavirus/#3f2354c62cfe

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar