Afrika’nın Sahel bölgesini restore eden 12 eko girişimci

Afrika’nın Sahel bölgesini restore eden 12 eko girişimci

Afrika’nın Sahel bölgesi, iklim değişikliğinden fazlasıyla etkilenen dünyanın en savunmasız bölgelerinden biri olarak biliniyor. Bölgede yaşayan milyonlarca insan yıllardır süregelen kuraklığın, gıda güvensizliğinin, çatışmaların ve toplu göçün etkilerine karşı uyum sağlamaya çalışıyor.

Afrika Birliği Komisyonu liderliğinde yönetilen Great Green Wall Girişimi, Afrika bölgesinin genişliği boyunca 8 bin kilometrelik bir alanda dünyanın doğa harikasını hayata geçirmek ve bununla birlikte bölgeye barış ve refahı geri getirmek amacıyla çalışmalar yapan bir hareket.

Girişim tarafından başlatılan Trilyon Trees projesi: Great Green Wall girişiminin vizyonuna katkıda bulunan, Sahel bölgesindeki insanlara ve çevreye fayda sağlayan restorasyonu ölçeklendirmek için ticari olarak uygulanabilir çözümler çağrısında bulundu.

Başlatılan hareket, piyasa odaklı, sürdürülebilir etik tedarik zincirleri yoluyla Sahel bölgesini dönüştürme misyonuna büyük kurumsal ortakları dahil etmeyi amaçlayan Great Green Wall Sourcing Challenge ve UNCCD’nin işbirliğiyle yürütüldü.

Hareketi destekleyen diğer ortaklar arasında Barka Fund, Code Green, SeriousShea, SOS Sahel ve World Agroforestry Center (ICRAF) yer alıyor.

2022 Triyon Trees: Sahel ve Great Green Wall projesinde öne çıkan eko girişimciler

Aerobic Agroforestry, çeşitli tarımsal ormancılık ürünlerinin çoğaltılması ve fide satışı alanında uzmanlık oluşturdu. Girişimin ağaç fidanları Nijerya’da hayat buluyor ve başarılı bitki ekimini güvence altına almak için ek hizmetler sunuyor.

Agro-Eco Services, Benin merkezli girişim, bitki atıklarından elde edilen kömür ile zenginleştirilmiş siyah asker sineği larvalarına dayalı organik gübre üretiyor. Sahel ülkelerindeki çiftçilerin topraklarını bu ürünle gübrelemesi, toprakta daha fazla su tutarak verimlerini optimize etmelerine yardımcı oluyor.

Baobab des Saveurs, Senegal’de faaliyet gösterenodun dışı orman ürünleri girişimi. Baobab ağacı ve çöl hurması gibi ürünlerin işlenmesinden ticarileştirilmesine kadar tedarik zincirinin her aşamasında kadın üreticileri destekliyor.

DPE2F Geen Energy Mali, ısıyı elektriğe dönüştüren, ampulleri çalıştırabilen, cep telefonlarını şarj edebilen ve temiz yemek pişirmeye olanak sağlayan bir çeşit soba icat etti. Mali merkezli girişimin sobası, yerel biyo-atıktan ürettikleri biyokütle peletleri ve biyolojik kömürle çalışıyor.

Earthbanc girişiminin yeniliği, karbon piyasasını Sahel bölgesine geri getiriyor. Sürdürülebilir Arazi Tahvilleri, Great Green Wall Girişimi bölgesinde yeni arazi restorasyonu ve kuraklığa dayanıklılık projeleri geliştirmek ve ölçeklendirmek için standartlaştırılmış yeni bir karbon ön satın alma aracı olarak işlem görüyor.

GTMD Sarl, shea ve kaju fıstığı gibi yağlı tohum ve mevsimlik ürünlerin ticareti ve ihracatında uzmanlaşmış Malili bir tarım işletmesi. Bunun yanında shea üretiminin kalıntılarını kullanarak ekolojik kömür üretmek için bir süreç geliştirdi.

Herou Alliance, Malili bir kadın eko girişimci tarafından yönetilen girişim, müşteri merkezli bir yaklaşımla ağaçlandırma ve beslenmeye odaklanan kapsayıcı bir moringa ( akasya benzeri bir bitki) değer zinciri geliştirdi.

Halihazırda moringa ürünlerini sekiz ülkeye ihraç eden Herou Alliance, Mali’de 5 binden fazla kadın üreticiyi destekliyor.

Integrated Women’s Development Organization, Etiyopya’da tarımsal ormancılık yoluyla bozulmuş arazilerde ağaçlandırma ve restorasyon çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda kırsal alanda yerleşik 450’den fazla kadına geçim kaynağı sunuyor ve istihdam yaratıyor.

Moto Feeds, yarı kurak bölgelerde bulunan göçebe çoban topluluklara, ek gelir oluşturan hayvan yemi üretimine olanak veren ve toprak erozyonunu önleyen otlak restorasyonu sağlıyor.

Shea Empowerment Foundation, gelir elde etme ve yoksulluğun azaltılması amacıyla shea tedarik zinciri boyunca yer alan Nijeryalılar için hedeflenen eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetleri yoluyla tarımsal ve kırsal kalkınmayı destekleyen bir sivil toplum kuruluşu.

SOS Sahel Ethiopia, işsiz gençler ve kadınlar için kırsal kesimde iş imkanları yaratarak, uzun vadeli sürdürülebilirliği sağlayacak uygulamaları iyileştirerek ve yeni işleme teknolojisiyle yüksek değerli tarım ürünlerinden elde edilen ekonomik fırsatları destekliyor.

Tech-Innov Niger, çiftçilerin gübreleme ve sulama sistemlerini cep telefonu, güneş enerjisi ve akıllı su dağıtımı sağlayan sensörler aracılığıyla uzaktan kontrol etmelerine olanak sağlıyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar