Plastik atıkları yiyen deniz mantarı bulundu

Plastik atıkları yiyen deniz mantarı bulundu

Dünya genelinde devasa yığınlar oluşturan büyük bir plastik atık sorunu var ve son yıllarda daha da artarak devam ediyor. Öte yandan, bu kirlilik sorununun üstesinden gelmek amacıyla çalışmalar yürüten, çaba sarf eden bireysel ve toplumsal girişimler de mevcut.

Bu mücadeleye doğa da katılıyor, şöyle ki: Bilim insanlarının yeni tespit ettiği bir deniz mantarı plastik yutuyor. 

Science of The Total Environment dergisinde yayımlanan araştırma bu yeni buluşu detaylandırıyor. 

Parengyodontium album adı verilen mantar türü, Aralık 2019’da okyanusları temizleme misyonu ile çalışamalar yürüten Ocean Cleanup adlı sivil toplum kuruluşunun Kuzey Pasifik Görevi 3 sırasında Çöp Yaması’ndan alınan plastik çöp örnekleri üzerinde diğer deniz organizmalarıyla birlikte yaşarken bulundu.

Sonrasında Hollanda Kraliyet Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nden deniz biyologları tarafından Utrecht Üniversitesi, Paris, Kopenhag ve İsviçre’deki enstitülerle işbirliği içinde tanımlanarak izole edildi. Daha sonra laboratuvarda yetiştirilen bu mantar türünün, en yaygın kullanılan plastiklerden biri olan ve ambalaj filmi, market poşetleri, şişeler, oyuncaklar ve ev eşyalarında bulunan polietileni parçaladığı tespit edildi.

Önceki araştırmalar plastik atıkları parçalayabilen bakteri ve enzimleri ortaya çıkarmış olmasına rağmen, plastik yiyen deniz mantarları nadir görülen bir durum. Böylelikle yeni keşfedilen Parengyodontium album mantarı bu seçkin kulübün dördüncü üyesi oldu.

Ayrıca bu son buluş ilgi çekici kılan en önemli adım, bilim insanlarının bozulma oranını ölçmeyi başarmış olmaları.

Laboratuvar deneyleri, ultraviyole ışığa maruz kalan polietilen (PE) deniz atıklarının mantar tarafından günde %0,044 oranında parçalanacağını ve enerji kaynağı olarak kullanılacağını hesapladı.

Ancak burada potansiyel bir olumsuzluk söz konusu. Mantar işlem sırasında polietilendeki karbonun çoğunu yutmuyor, bunun yerine karbondioksite dönüştürüyor ve sera gazını açığa çıkarıyor. Ancak bilim insanları, üretilen küçük miktardaki karbondioksitin (insanların nefes alırken saldıkları düşük miktarla aynı) yepyeni bir çevre sorununa neden olduğunu düşünmüyor.

Araştırmacılar, yüzeyde ve aşağıda plastikleri parçalayan, henüz tanımlanmamış başka mantarların da olabileceğini savunuyor.

Yapılan açıklamada, ‘’Deniz mantarları karbondan yapılmış karmaşık malzemeleri parçalayabilir. Gezegende çok sayıda deniz mantarı var ve şu ana kadar tespit edilen dört türe ek olarak başka türlerin de plasitk bozunmasına katkıda bulunması muhtemel’’ deniyor.

Kaynak:

https://newatlas.com/environment/marine-fungus-breaks-down-polyethylene/?utm_source=New+Atlas+Subscribers&utm_campaign=a3fd7fef2e-EMAIL_CAMPAIGN_2024_06_06_12_55&utm_medium=email&utm_term=0_65b67362bd-a3fd7fef2e-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar