Oyun savunucuları Dünya Oyun Günü’nde buluşuyor

Oyun savunucuları Dünya Oyun Günü’nde buluşuyor

Çocukların yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini desteklemek amacıyla oyun deneyimleri tasarlayan bir sosyal girişim olan Toyi, Türkiye’deki oyun savunucularını bir araya getiriyor. Her yıl 28 Mayıs’ta oyunun önemine dikkat çekmek için dünya çapında kutlanan Dünya Oyun Günü’nde gerçekleşecek etkinlikte ebeveynler, eğitimciler, tasarımcılar ve sivil toplum çalışanları oyun alanındaki güncel meseleleri tartışacak ve çocuk oyun hakkını desteklemek için kendi savunuculuk mesajlarını oluşturacaklar.

Oyun konusundaki meselelerin de konuşulması gerekiyor

‘Play Days’, Toyi’nin oyun savunucularını bir araya getirmek ve oyun hakkındaki güncel meselelerin çözümlerine herkesin kendi özgün savunuculuk yöntemleriyle katkı yapabileceği bir ortam yaratmak amacıyla oluşturduğu bir etkinlik serisi. Türkiye’de ve dünyada oyuna verilen değer artmasına rağmen oyun ve oyuncak sektöründeki meseleler genellikle konuşulmuyor. Halbuki oyuncak sektöründe tüm mağazalarda gördüğümüz “kız oyuncağı”, “erkek oyuncağı” tabelaları gibi cinsiyetçi kalıpların, kriz ve afet durumundaki çocukların oyun hakkının, günümüz koşullarında yaratıcılıkları köreltilen çocukların oyun ihtiyaçlarının konuşulmasına ve bu sorunlara dair çözümlerin üretilmesine ihtiyaç var. Bu ihtiyaçlardan yola çıkan Toyi, Türkiye’de oyunla ilgilenen farklı disiplinlerden paydaşları bir araya getirerek güncel meseleleri tartışmaya açacak.

Oyun Savunucuları çocuk oyun hakkını desteklemek için kendi özgün yöntemlerini bulacak

İlki 28 Mayıs Dünya Oyun Günü’nde Atölye’de gerçekleşecek olan etkinliğin ilk bölümünde eğitim, tasarım ve sosyal girişimcilik alanlarından konuşmacılar kendi savunuculuk hikayelerini paylaşacaklar. Toyi İletişim ve Savunuculuk Yöneticisi Gizem Kendik Önduygu moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde erken çocukluk eğitimcisi Prof. Dr. Belma Tuğrul ve İngilizce Öğretmeni Berna Arslan eğitim sektöründeki oyun savunuculuğu hikayelerini paylaşacak, Toyi Kurucu Ortağı Elif Atmaca ise endüstriyel tasarımdan sosyal girişimciliğe uzanan oyun savunuculuğuna hikayesini paylaşacak. Etkinliğin buluşma şeklinde geçecek ikinci bölümünde ise ebeveynler, eğitimciler, tasarımcılar ve sivil toplum çalışanlarından oluşan Toyi Oyun Savunucuları oyun alanındaki güncel meseleleri tartışacak ve kendi savunuculuk mesajlarını oluşturacak.

Çocuk oyun hakkını desteklemek için herkesin yapabileceği bir şeyler var

Toyi, herkesin çocuk oyun hakkını desteklemek için yapabileceği bir şeyleri olduğuna inanıyor ve çocuk oyun hakkını desteklemek için yöntemler bulan herkesi “Oyun Savunucusu” olarak adlandırıyor. Toyi’nin kurucu ortağı Elif Atmaca ise “Oyun Savunucuları”nı şöyle tarif ediyor: “Oyun çocuklar için temel bir hak, oysa çoğu zaman çocukların oyun hakkı göz ardı ediliyor. Kim kişisel yaşantısında kendine özgü yollarla çocuk oyun hakkını destekliyor, oyun savunuculuğu yapıyorsa: okulunda oyun dostu uygulamaları teşvik eden bir öğretmen, yeğeniyle oyun oynamaya vakit yaratan bir hala, oyuncak endüstrisinin cinsiyet kalıplarından arındırılmasını talep eden bir ebeveyn… Biz onlara “Oyun Savunucuları” diyoruz.” 

“Savunuculuk konusunda yeni bir modele ihtiyacımız var.”

Çocuk oyun hakkı konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen Toyi, “Oyun Savunucuları” kavramıyla yeni bir savunuculuk modeli geliştirmeyi hedefliyor. Toyi İletişim ve Savunuculuk Yöneticisi Gizem Kendik Önduygu; “Günümüzde karşılaştığımız meseleleri tek başına kurumların çözebilmeleri imkânsız. Çözüme daha çok insanı ortak edebilmek için sosyal girişimler ve sivil toplum kuruluşlarının dert edindikleri meseleleri insanların gündemine sokmaya, onları bu meseleler hakkında konuşturmaya ve çözüme yönelik harekete geçmelerini sağlamaya ihtiyaçları var. Bunları başarabilmekse bildiri yayınlamak, bir grup uzman tarafından okunan raporlar oluşturmak veya sadece mali ilişkilerin kurulduğu balolar düzenlemekten daha fazlasını gerektiriyor. Toyi’de savunuculuk anlamında denemeye çalıştığımız şey bu kavramı insanların gündelik hayatına taşımak ve herkesi kendi özgün yöntemleriyle savunuculuk yapmaya teşvik etmek.”

Toyi çocuk oyun hakkını desteklemek isteyen herkesi oyun savunucusu olmaya davet ediyor. Oyun Savunucuları’nın arasına katılmak ve 28 Mayıs Dünya Oyun Günü’nde gerçekleşecek olan etkinliğe kayıt olmak için: https://www.facebook.com/events/659792391101187/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar