ODTÜ ‘Robot Arılar’ projesiyle küresel inovasyon ödülü aldı

ODTÜ ‘Robot Arılar’ projesiyle küresel inovasyon ödülü aldı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından geliştirilen ‘’Roboroyale’’ adı verilen robot arılar projesi küresel inovasyon ödülüne layık görüldü. 

ODTÜ’nün arıların beslenmesini sağlayan robot arılar geliştiren ve kovanları yapay zeka ile takip edebilen teknolojisi, Dünya Hükümetler Zirvesi kapsamında düzenlenen yarışmada en iyi iki küresel inovasyon projesinden biri seçildi.

ODTÜ Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ROMER) Müdürü ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Şahin yaptığı basın açıklamasında, AB Çerçeve programı Horizon kapsamında desteklenen’’Roboroyale’’ isimli projeye ilişkin bilgi verdi.

Projenin Durham Üniversitesi liderliğinde ODTÜ-ROMER ile Çek Teknik Üniversitesi ve Graz Üniversitesinin yer aldığı bir uluslararası konsorsiyum tarafından 20 kişilik Ar-Ge ekibiyle iki yıl önce başlatıldığını belirten Şahin, her ülkenin projede farklı bir görev aldığını aktardı.

Arıların yok olması durumunda bütün ekosistemin bir anlamda çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını vurgulayan Şahin, ‘’Proje ile son teknolojilerle donatılmış yeni nesil arı kovanları geliştrmeyi amaçlıyoruz’’ dedi.

ODTÜ olarak kraliçe arıların beslenmesini ve sağlığını takip ederek daha fazla yavru vermesini sağlayacak robot arılar ile kovanları sürekli izleyebilecek yapay zekalı bir sistem üzerinde mühendisler ve biyologların birlikte çalıştığını sözlerine ekledi.

‘’Nesli tükenme tehdidi altındaki arıları korumaya çalışıyoruz’’ diyen Şahin, projelerinin Edge of Government Platformu tarafından 13 küresel inovasyon projesi arasından en iyi iki projeden biri seçildiğini bildirdi.

Kaynak:

https://www.dailysabah.com/turkiye/turkish-uni-receives-global-innovation-award-for-robot-bees/news

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar