Nijerya Hükümeti ve UNDP terör sebebiyle evsiz bırakılan toplulukların yerleşim merkezlerini yeniden tasarlıyor

Nijerya Hükümeti ve UNDP terör sebebiyle evsiz bırakılan toplulukların yerleşim merkezlerini yeniden tasarlıyor

Boko Haram terörist grubu tarafından tahrip edilen Nijerya’nın kuzeybatısındaki Ngarannam köyünün evsiz kalan sakinlerine yeni bir yerleşim alanı yaratmak için mimar Tosin Oshinowo tarafından yeni bir köy tasarlandı.

Nijerya Hükümeti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan pilot projede, pazaryeri, sağlık merkezi, ilkokul ve sosyal merkezle birlikte 500 konutun yer alacağı belirtiliyor.

Köyün merkezinden geçen 500 ev, ortaklaşa kullanılan binaların eşit boyuttaki kare veya dikdörtgenlerden oluşan bir sistem içinde sıralanmasıyla düzenlendi.

Kapalı bir pazaryeri ve toplanma alanı olarak kullanılması düşünülen merkezi binaların yanında renkli, şartlara uyarlanabilen ve ısıya karşı koruyan bir gölgelendirme alanı bulunuyor.

Oshinowo köyün imar planının, evleri çevreleyen ve tüm sakinler için kolay erişime sahip olan okul, sağlık merkezi ve pazaryeri gibi ortak alanların merkez açılımlı bir sistem kapsamında düşünüldüğünü belirtti. Ayrıca binaların, yerel kültürün yanı sıra çevresel arazi durumu ve halihazırda bölgede mevcut olan yeniden yerleşim mekanlarına bağlı olarak tasarlandığını söyledi.

İnsanların bölgeye geri dönmesini teşvik etmek amaçlanıyor

Boko Haram terörist grubu tarafından 2015 yılında büyük ölçüde tahrip edilen Borno Eyaletindeki Ngarannam köyünün yerini alacak şekilde tasarlanan yeni yerleşimin olabildiğince açık alan içinde inşa edilmesi amaçlandı.

İnsanların bölgeye geri dönmesini teşvik etmek amacıyla orijinalinden esinlenerek tasarlanan köyün ihtiyaçlarını ve estetik tercihlerini belirlemek için köy sakinleriyle bir araya gelen Oshinowo, onlardan ilham aldığını söyledi.

Nijerya Hükümeti, UNDP ve köy sakinlerinin katkılarıyla, ülkenin kuzeybatısında Bokom Haram’dan etkilenen çok sayıda toplumu yeniden inşa etmek için Ngarannam köyü prototip olarak tasarlanarak, hayata geçiriliyor.

Kaynak:

https://www.dezeen.com/2022/07/14/tosin-oshinowo-boko-haram-nigeria-united-development-programme/?utm_medium=email&utm_campaign=Dezeen%20Agenda%2022&utm_content=Dezeen%20Agenda%2022+CID_d7b6bbb70dce69eca7c0c32b9002a9b6&utm_source=Dezeen%20Mail&utm_term=Tosin%20Oshinowo%20creates%20village%20in%20Nigeria%20for%20community%20displaced%20by%20Boko%20Haram

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar