Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi açıldı

Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi açıldı

Koç Üniversitesi, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım attı. Yeşil hidrojenin üretimi, depolanması, taşınması ve ticarileşmesi konusunda faaliyet yürütmek üzere açılan Koç Üniveristesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi (KUHyTech), üniversite ve sanayi iş birliğinin topluma değer katacak yeni bir örneği olarak hizmet verecek.

Koç Topluluğu şirketlerinden Aygaz, Ford Otosan, Opet, Otokar ve Tüpraş’ın katkılarıyla kurulan yeni merkezin faaliyet alanları arasında, sudan hidrojen üretimi, yeni nesil kamyonların ve yeni yakıt pillerinin kullanıma geçmesi, hidrojenin taşınmasına yönelik basınçlı tank ve benzeri teknolojilerin geliştirilmesi yer alıyor.

Ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir mükemmeliyet merkezi olmayı hedefleyen merkezin açılış etkinliğinde konuşma yapan Koç Üniversitesi Rektörü Metin Sitti, KUHyTech’in Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinin paydaşlığında üniversite ve sanayi ortaklığını en üst seviyeye çıkaracağını söyledi. Üniversite olarak, araştırmalarda mükemmeliyete odaklandıklarını kaydeden rektör, ‘’Küresel ısınma insanlığın önünde bir tehdit. Dünyanın gidişatını zorlayacak bir döneme giriyoruz. Ülkeler, karbondioksit emisyonlarını ve emisyonlardan kaynaklanan ısınmayı azaltmak için birçok çalışma yürütüyor. Sürdürülebilir teknolojiler dediğimiz alanlarda hidrojen teknolojisi önemli bir alternatif. Açılışını gerçekleştirdiğimiz merkezimizin çalışmaları bu anlamda çok değerli ve gurur verici.’’

Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi’nin hedefleri ve yapısına dair bilgiler veren Merkez Direktörü Doç. Dr. Sarp Kaya, Merkezde yapılacak çalışamaları şöyle özetledi: ‘’Merkezimizin logosu değişim ve dönüşümü işaret ediyor. Vizyonumuz temel araştırmalarda öncü rol üstlenmek. Disiplinlerarası bir çalışma yöntemi en önemli noktamız. Hidrojen teknolojileri yeni bir alan. Bu merkez kapsamında kalifiye insan gücünün de yetiştirilmesi ve cihaz seviyesinde ürünler ortaya çıkarmak için prototip yapılması hedefleniyor.’’

Merkezde 2 yeni öğretim görevlisi ile 36 yeni araştırma görevlisinin çalışacağı bilgisini veren Doç. Dr. Sarp Kaya, ‘’Hem akademide hem endüstride hidrojen teknolojisi konusunda ihtiyaç duyulan yetkin uzmanların yetiştirildiği bir merkez olacağız’’ dedi.

Karbon salınımını azaltmak ve net-sıfır düzeyine ulaşmak diğer ülkelerin de 2050 hedefleri arasında yer alıyor. Küresel ekonomik dönüşümü de beraberinde getirecek, hidrojene dayalı teknolojilerin yaygın bir şekilde kullanıma sunulması bu hedefe ulaşmak için uygulamaya konulan stratejilerin başında geliyor. 

AB Komisyonu, 2020 yılında aldığı bir kararla günümüzde ağırlıkla fosil yakıtlar kullanılarak üretilen, bu nedenle de ‘’gri hidrojen’’ olarak anılan yakıt sistemlerinin yerini ‘’yeşil hidrojenin’’ alması için çeşitli hedefler koydu ve çalışmalar başlattı. 

Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi de bu alanda gerçekleştirilecek çalışmalarda öncü olmayı hedefliyor. Merkezde çalışmaları gerçekleştirilecek olan yeşil hidrojen, petrokimya, petrol rafinasyonu (arıtım), amonyak-gübre, demir çelik, çimento ve cam üretimi gibi net sıfır hedeflerini zorlayan sektörlerde dönüşümün gerçekleştirilmesi için fırsat sunuyor.

Kaynak:

https://www.kocbayi.com.tr/gundem/topluluk-haberleri/enerjide-yesil-donusum-icin-yeni-bir-adim-koc-univ?slider=cno

https://www.dunya.com/egitim/koc-universitesi-hidrojen-teknolojileri-merkezi-acildi-haberi-718332

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar