İstanbul Sanayi Odası Yeşil Dönüşüm Ödülleri sahiplerine verildi

İstanbul Sanayi Odası Yeşil Dönüşüm Ödülleri sahiplerine verildi

2024 yılı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yeşil Dönüşüm Ödülleri, bir önceki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve İstanbul Valisi Davut Gül’ün katılımıyla düzenlenen ödül töreniyle sahiplerine takdim edildi.

Ödül töreni, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Akademi dünyasından ve sanayicilerden yetkin isimlerin yer aldığı İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri jürisi tarafından yapılan titiz değerlendirmeler sonucunda 6 kategoride 26 sanayi kuruluşuna ödülleri verildi.

‘’Çevre Dostu Uygulama’’ kategorisinde Kaleseramik- Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş.

‘’Çevre Dostu Ürün’’ kategorisinde WAT Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş.

‘’Enerji Verimliliği Projesi’’ kategorisinde Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.- Aksaray Fabrikası

‘’Enerji Verimli Ürün’’ kategorisinde Arçelik A.Ş.- Bulaşık Makinesi İşletme Şubesi

‘’Sürdürülebilirlik Yönetimi’’ kategorisinde Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.

‘’Sürdürülebilirlik İşbirliği’’ kategorisinde ABS Alçı ve Blok Sanayi A.Ş. birincilik ödüllerini almaya hak kazanan şirketler oldu.

Ödül Töreni’nde konuşan Özhaseki, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamında Avrupa Birliği’ne ihracat yapabilmek için 2030’a kadar üretimde emisyonların düşürülmesi gerektiğini söyledi.

İklim değişikliğinin artık bir gerçeklik olduğunu hatırlatan Özhaseki, ‘’Bu bilinci artırmak adına ÇEVREFEST’i düzenledik. Binlerce gencimiz katıldı. Çevre bilincinin ve farkındalığının oluşması açısından ÇEVREFEST bizim için çok önemli. Bizler üreteceğiz ama çevreyi kirletmeyeceğiz. Emisyonlarımızı 2030 yılında, yüzde 41 oranında azaltacağımızı tahhüt ettik. Korunan alanlarımızı çoğaltıyoruz. Orman varlığını artıran dünyadaki ender ülkelerden biriyiz’’ açıklamasını yaptı.

Ödül töreninin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe, ‘’İSO olarak Türk sanayisi için kıymetli projelerimiz bulunuyor. Bu projelerden bahsetmeyi çok önemli buluyorum. 2024 yılında hayata geçirdiğimiz iki önemli projemiz var. Bir tanesi iki hafta, diğerini üç hafta önce hayata geçirdik. Bu projelerden biri sürdürülebilirlik eğilim anketimizdi. Ankete göre, yüzde 49’luk işletme sürdürülebilirlik terimini duymuş ancak hiçbir şey yapmamış durumda. yüzde 34’ü ‘‘duydum, biliyorum ama daha eyleme geçmedim’’ diyor. yüzde 20’lik kesim ‘’biliyorum eyleme geçtim ve başarılarım var’’ diyor. 

Sürdürülebilirlik konusunda elde edilebilecek başarıların ancak geniş toplumsal bir dönüşümle sağlanabileceğinin altını çizen Tepe, ‘’Dolayısıyla dünyada sürdürülebilirlikte ileri olan ülkelerin yaptığı gibi toplumu dönüştürmek en önemlisi. Bu kapsamda bir endeks açıkladık ve bundan sonra da devam edeceğiz’’ dedi.

‘’Çok kıymetli bir diğer projeyi de hayata geçirdik. İstanbul Teknik Üniversitesi-Sanayi İşbirliği’nin çok kıymetli bir örneği oldu. Üniversite’nin 10 öğretim görevlisiyle birlikte Türkiye’nin çok yakın zamanda en büyük sorunlarından biri olacak su konusunu ele aldık. İklim değişikliğinin tüm dünyada su üzerindeki etkilerini inceledik. Bazı sanayi kuruluşları belki bugün oldukları yerde olamayacaklar çünkü 10-20 yıl gibi kısa bir süre sonra, şu an sahip olduğumuz su miktarından çok daha kötü bir noktada olacağımız bilimsel olarak açıklandı. Su raporumuzu websitemizde yayınladık. Bu kıymetli bilgilerden yararlanın’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak:

https://www.isoyesilblog.com/iso-yesil-donusum-odulleri-sahiplerini-buldu-2/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar