Birleşik Krallık merkezli temiz enerji şirketi Hive Energy, yaklaşık 4 gigavatlık depolamalı güneş enerjisi projesi için Türkiye’ye 4 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekmeyi planlıyor. Hive Energy Türkiye Ülke Müdürü Tolga Metin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini uzun vadeli bakış açısıyla değerlendirdiklerini ve bu potansiyele güvendiklerini söyledi. Başvurular ve yatırım planlarının ülkedeki yenilenebilir enerji potansiyeline
Birleşik Krallık merkezli temiz enerji şirketi Hive Energy, yaklaşık 4 gigavatlık depolamalı güneş enerjisi projesi için Türkiye’ye 4 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekmeyi planlıyor.
Hive Energy Türkiye Ülke Müdürü Tolga Metin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini uzun vadeli bakış açısıyla değerlendirdiklerini ve bu potansiyele güvendiklerini söyledi. Başvurular ve yatırım planlarının ülkedeki yenilenebilir enerji potansiyeline olan güvenin kanıtı olduğunu sözlerine ekledi.
Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, Türkiye’nin yenilenebilir enerji, kapasitesinin önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 64 artarak dünyanın en büyük 10 pazarı arasında yer alması bekleniyor.
Güneş enerjisi, beklenen büyümede yüzde 49 ile aslan payını alırken, rüzgar enerjisi toplam büyümenin yüzde 24’ünü oluşturacak.
Birleşik Krallık’ta güneş enerjisi projelerine odaklanan ve 20’nin üzerinde ülkede yenilenebilir enerji projeleri geliştiren Hive Energy, Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) desteği ve rehberliğinde yatırım hedeflerini büyüttü.
Hive Energy, 11 ila 230 megavat arasında değişen depolamalı güneş enerjisi santrali için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvuruda bulundu.
Başvurular, ülkenin güneydoğusunda bulunan Gaziantep şehrinden batısındaki Balıkesir olmak üzere 19 şehre odaklanıyor.
Önerilen güneş enerjisi projelerinin toplam kapasitesinin yaklaşık 4 gigavat olduğu açıklandı.
Portföylerinde büyük bir yatırımcı kitlesi olduğunu vurgulayanTolga Metin, proje, yatırım ve fonların Hive Energy tarafından yürütüldüğünü söyledi.
2023 yılının ilk çeyreğinde belirlenmesi beklenen ön lisans için toplam kapasitenin verilmesinin ardından, finans kuruluşları ve fonlarla görüşmelerin başlatılacağı belirtildi.
Kaynak: