“Hedefimiz her atığın çöp olmadığını anlatmak”

“Hedefimiz her atığın çöp olmadığını anlatmak”

Hayata geçirdikleri Pugedon otomatıyla geri dönüşüme katkı sağlarken, sokak hayvanlarının su ve mama ihtiyaçlarını karşılayan Timtaş Yönetim’in YK Başkanı Mehmet Akay ile Pugedon projesini ve Türkiye’nin geri dönüşüm konusundaki durumunu konuştuk.

Pugedon fikri nasıl ortaya çıktı?

Yıllardır profesyonel site, residence, AVM yönetim hizmeti yapıyoruz. Yani bilfiil insanlarla iç içeyiz. Bu alanlarda ortaya çıkan geri kazanılabilecek atıkların çok büyük bir kısmının çöpe gittiğini gördüm. İzlediğim bir haberde ülke olarak yurt dışından pet şişe çöpü ithal ettiğimizi gördüm. Bu haber ve çevremizdeki olaylar bende bir fikir oluşturdu. Bu alanlardaki “çöp sanılan” atıkları ekonomiye kazandırmamız gerekiyordu. Yaptığım gözlemlerde çevremizde birçok atık kumbarası olmasına rağmen bu kumbaralardan yeterince verim alınmadığını, hatta insanların büyük bir kısmınca hiç önemsenmediğini fark ettim. Bir de günlük hayatta çevremizde bizlerle birlikte yaşam süren sokak hayvanlarının olduğunu, bu can dostların da zaman zaman susuzluk ve açlık çektiklerini gördüm. Bu can dostlarımız da bizlerle birlikte bu dünyada yaşam sürüyorlar. Her iki çevresel ve duygusal yaşananlar kafamızda böyle bir projenin ilk fikirlerini oluşturdu. Tasarladığımız otomatla sokak hayvanlarının su ve yem ihtiyaçlarını karşılarken, atıkları da çöpten kurtarıp ekonomiye kazandırmaya başlamış olacaktık. Bu düşünceden hareketle sosyal yönü de olan bir proje başlattık. Tek bir hareketle iki fayda sağlamalıyız düşüncesi ile Pugedon ortaya çıktı.

Pugedon nerelerde var? Sayısını artırmayı düşünüyor musunuz?

Pugedon, başta İstanbul olmak üzere birçok ilde kullanılıyor. Tabii ki, Pugedon’u yurdun her yerine kazandırmak istiyoruz. Ana hedefimiz ise geri dönüşebilir atıkları ekonomiye kazandırırken, tüm yurtta sokak hayvanlarına karşı olan duyarlılığı artırmak.

Ne kadar atık topladınız? Toplanan atıkların geri dönüşümü nasıl sağlanıyor?

Son bir yılda 3 milyona yakın plastik, cam ve metal atığın toplanarak geri dönüşüme kazandırılmasını sağladık. Bunların 2 milyonu pet şişe, 600 bini metal kutu ve 300 bini ise cam şişe. Bu sayede hem çevre kirliliğinin önüne geçtik hem de ülke ekonomisine katkı sağladık. Pugedonlarda biriken atıklar ilgili belediyenin görevlileri tarafından toplanarak geri dönüşüme gönderiliyor. Yani bu projelerin önemli bir ayağını da belediyeler oluşturuyor.

Kaç hayvana mama ulaştırabildiniz? Mamalar için bir sponsorunuz var mı?

Son bir yılda 500 bin sokak hayvanının beslenmesini sağladık. Belirli bölgelere yerleştirilen otomatlar, sokak hayvanları tarafından da benimsendi. Artık hayvanlar otomatları tanıyor ve acıktığında doğrudan cihazın yanına geliyor. Bu dönemde yaklaşık 15 ton mama kullandık. Otomatlara konulan mamalar da yine ilgili belediyeler tarafından temin ediliyor. Bugüne kadar mamalar için herhangi bir sponsorumuz olmadı. Ama sponsorluğa, iş birlikteliklerine açığız.

İsteyenler bu projeye nasıl destek olabiliyor?

İsteyen her kişi ve kuruluş bu projeye destek olabilir. Biz zaten bu projeyi sosyal sorumluluğa önem veren duyarlı firmalarla yürütüyoruz. Bu kapsamda Timtaş olarak, ilgili belediye ve sponsor firma çözüm ortaklığı şeklinde çalışıyoruz. Belediye Pugedonlara mama yüklemesini yapıyor, içinde biriken geri dönüşebilir atıkları alıp ekonomiye kazandırıyor. Biz de Pugedonların üretimi, her türlü teknik bakımı gibi hizmetleri yürütüyoruz. Sponsor firmalar da Pugedonlar üzerine görsel reklamlarını vermek suretiyle projenin finansal ayağında bizlere destek oluyorlar.

Geri dönüşüm konusunda Türkiye’nin durumu nasıl? Bu bilinci nasıl arttırabiliriz?

17-20 Ekim 2019 tarihleri arasında CNR’de düzenlenen Entech Sıfır Atık Fuarı’na katıldık. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuşmasında geri dönüşebilir atıkların ekonomiye kazandırılma oranının yüzde 13 olduğunu söyledi. Bu gerçekten ülkemiz adına büyük bir eksiklik. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 90’larda. Bizim de hızlıca bu oranı yükseltmemiz gerekiyor. Bu kapsamda hem bireysel olarak hem toplumsal olarak hem de kamu kurum ve kuruluşları olarak çok çalışmamız gerekiyor. Bu konuda her kesimi bilinçlendirmemiz gerekiyor. Eğer bunu yapabilirsek başarılı olacağız.

Sosyal konularda başka projeleriniz var mı?

Pugedon’a benzer bir projemiz de Ecomac. Bu projemizde de temel amaç yine geri dönüşebilir ambalaj atıklarını ekonomiye kazandırmak. Buradaki hedef kitlemizi de öğrenciler oluşturuyor. İlkokuldan üniversiteye kadar tüm öğrencilerimize geri dönüşümü, çevre bilincini, atık bilincini anlatıp, öğreteceğiz. Ürettiğimiz Ecomac otomatlarıyla atık karşılığında öğrencilere kalem hediye ediliyor. Bu projemizi de yine belediyeler, valilikler ve kaymakamlıklar başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla yürütüyoruz. Sosyal konularla değişik proje fikirlerimiz de var. İlerleyen süreçlerde bunları da duyuracağız.

Geri dönüşüm projelerinizle ulaşmak istediğiniz hedeflerden bahseder misiniz?

Son günlerde hem ülkemizin hem de dünyanın gündeminde olan sıfır atık konusunda toplumu bilinçlendirmek hususunda elimizden geleni yapmak konusundaki gayretlerimiz devam ediyor. Hedefimiz, her atığın çöp olmadığını anlatmak, daha yaşanabilir bir çevreyi gelecek nesillere bırakmak ve atık ithal etmeyen bir ülke olmak. Ayrıca tüm otomatlarımız çevre dostu, güneş enerjisiyle çalışıyor ve ödüllendirme sistemi temeline dayanıyor. İşin içinde heyecan, insanlara dokunuş ve çözüm ortaklığı var.

Projelerimizi duyurmamıza katkı sağladığınız için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar diliyorum.


Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar