Hayvan hakları savunucularını kızdıran Alman kasabasında güvercilerin öldürülmesine karar verildi

Hayvan hakları savunucularını kızdıran Alman kasabasında güvercilerin öldürülmesine karar verildi

Avrupa meydanlarını dolduran güvercinlerin, yaklaşık 10.000 yıl önce evcilleştirilmiş kaya güvercinlerinden türediği ve bu nedenle, insanların yanında alışılmadık derecede rahat davaranışlar sergiledikleri biliniyor.

Ancak güvercinlerin bu samimi hislerine insanların verdiği karşılık her yerde ve her zaman dostane olmayabiliyor. İnsanlara yakınlığıyla bilinen bu kuşların çıkardıkları ses ve yarattıkları dışkı kirliliği bazılarında kızgınlık ve hoşnutsuzluk uyandırıyor.

Almanya’nın batısındaki Hessen eyaletinde yer alan Limburg an der Lahn kasabasında insan-güvercin ilişkisi insanlık dışı bir hal aldı.

700 güvercine ev sahipliği yapan kasaba, bu nüfusu yok etmeye kararlı.

Belediye Meclisi’nin Kasım 2023 tarihinde onayladığı güvercinleri öldürme kararının tartışmalı bir hal almasının ardından 9 Haziran’da- AB seçimleriyle aynı gün- bir referandum düzenlendi.

Der Spiegel gazetesinin haberine göre, oy kullanan bölge sakinlerinin yüzde 53’ünden fazlası güvercinlerin öldürülmesini onayladı ve toplam 7.530 ‘EVET’ oyu kullanıldı.

Limburg kasabası güvercinleri nasıl öldürecek?

‘’Bugünkü seçim sonucu bizim için öngörülemezdi’’ diyen Belediye Başkanı Marius Hahn, Alman haber sitesine yaptığı açıklamada, vatandaşların haklarını kullandığını ve hayvanların bir doğancı başı tarafından kesilmesine karar verdiklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl konsey tarafından önerilen bu yöntemin uygulanmasının devam edip etmeyeceği de seçmenlere soruldu. 

Bu korkunç yöntem şu şekilde işliyor: Doğancı başı kuşları bir tuzağa çekmek yoluyla, onları sersemletmek için kafalarına tahta bir sopayla vuruyor ve sonra boyunlarını kırıyor.

Geçtiğimiz yıl plan açıklandığında basın açıklaması yapan Limburg şehri güvercin projesi yöneticisi Tanya Mullar, ‘’2023 yılında yaşıyoruz, sadece bizi rahatsız ettikleri ya da başımıza bela oldukları için hayvanları öldüremeyiz. Bu kabul edilemez.’’ demişti.

Güvercin itlafının önümüzdeki iki yıl içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Güvercin popülasyonunu azaltmak için itlaf yöntemi etkili bir seçenek mi?

Hayvan hakları savunucuları, güvercin itlaflarının zalimce olmasının yanında, sağ kalan kuşların üremesiyle popülasyonu yenileyeceği, dolayısıyla bu vahşi yöntemin kesinlikle etkili olmayacağını savunuyor.

Bazı çalışmalar, itlafın ardından güvercin sayısının artabileceğini gösteriyor.

Bu durum, güvercin nüfusunun 20.000 civarında olduğu İsviçre’nin Basel kentinde yaşandı. 1961’den 1985’e kadar bu şehirde her yıl yaklaşık 100.000 güvercin öldürüldü. Buna rağmen nüfus sabit kaldı.

Daha sonraları ortaya çıkan ‘’Güvercin Eylemi’’ adlı bir grup, Basel modeli olarak bilinen yeni bir eylem başlattı. Bu kapsamda, vatandaşların güvercinleri beslememeleri konusunda uyarıldığı alternatif bir çözüm bulundu. Ayrıca yumurtaların kolayca toplanabilmesi için güvercin yuvaları kuruldu.

Bu uygulamalar sonucunda, Basel’in güvercin nüfusu dört yıl içinde yüzde 50 oranında azaldı.

Avrupa şehirleri güvercin sorununa nasıl yaklaşıyor?

Bavyera’nın Augsburg kentinde de güvercinler için benzer bir çözüm bulundu. 

Yerel bir hayvan refahı kuruluşu, sayıları kontrol altında tutmak için yeni yumurtaları yapay yumurtalar ile değiştirerek birkaç güvercin kümesini denetliyor.

Kaiserslautern de güvercinlerin yeniden yerleştirildiği yeni kulelerle ‘’Augsburg’’ modelini deniyor. Ludwigshafen, Mainz, Primasens ve Zweibrücken’de de güvercin kuleleri ya da kontrollü yuvalama alanları hayata geçirildi.

Birleşik Krallık’ta da güvercinleri avlamak için yırtıcı kuşlar kullanılıyor. Ancak bu yöntem, güvercinlerin dışkılarından şikayet eden vatandaşlar için daha beter bir sonuç ortaya çıkarıyor: Leşler.

Güvercin beslemenin yasaklanması yasal mı?

Birçok şehir güvercin besleme yasağını uygulamaya çalıştı ancak bu konu tartışmalı süreçleri de beraberinde getirdi. 2021 yılında Berlin Eyaleti Hayvan Refahı Sorumlusu, güvercin besleme konusunda bir avukat ve veterinerden hukuki görüş istedi.

Uzmanlar, şehirlerin güvercin beslemeyi yasaklayamayacağını ve hatta güvercinlerin yabani değil, ihmal edilmiş bir evcil türün yavruları olmaları nedeniyle hayvanlara bakmakla yükümlü oldukları sonucuna vardı.

Güvercinlerin yiyecek sıkıntısı yaşadıklarında bile çok sayıda yumurta bıraktıkları belirtilerek, yemleme yasaklarının nüfusun azalmasına katkı sağlamadığı vurgulandı.

Aşağı Saksonya eyaletinin hayvan refahı danışma kurulunun ‘’Sayılarla Gelen Sefalet’’ analizi, yetersiz beslenen şehir güvercinlerinin ortalama yaşam süresinin 2 ila 3 yıl olduğunu tahmin ediyor. Sağlıklı beslenme koşullardaysa bu süre 12 ila 15 yıla kadar uzuyor. Patates kızartması ve ekmek kırıntıları gibi gıdalar güvercinlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı için bu kuşlar yavaş yavaş ölüyor.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2024/06/12/pigeon-problems-german-town-votes-to-have-birds-killed-outraging-animal-rights-activists?utm_source=newsletter&utm_campaign=green_newsletter&utm_medium=referral&insEmail=1&insNltCmpId=257&insNltSldt=10080&insPnName=euronewsfr&isIns=1&isInsNltCmp=1

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar