Genç Meme Sağlığı Gönüllüleri genç yaşta farkındalık için çalışıyor

<strong>Genç Meme Sağlığı Gönüllüleri genç yaşta farkındalık için çalışıyor</strong>

Meme kanseri alanında akranlarını bilinçlendirmek üzere Genç Meme Sağlığı Gönüllüleri oluşumunu kuran Zeynep Yılmaz ve Ada Türkkahramanı ile hayata geçirdikleri projeyi ve yaptıkları çalışmaları konuştuk.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Genç Meme Sağlığı Gönüllüleri kimdir, neler yapar?

Zeynep: Genç Meme Sağlığı Gönüllüleri olarak, akranlarımızı meme kanseri alanında bilinçlendirmek için çalışan öğrencileriz.

Ada: Özellikle memenin utanılacak bir şey olmadığını, hatta göğüs değil meme kanseri olduğu bilincini oluşturmak istiyoruz.

Kansere ve meme kanserine karşı bilinçli olmak bu yaşlarda nasıl bir öneme sahip?

Zeynep: Meme kanserinin erken tanısında farkındalığın önemli bir yer edindiği bilinen bir gerçek. Bu yüzden, yaşıtlarımızın genç yaşta bu farkındalığa sahip olmalarını çok önemsiyoruz.

Ada: Ne kadar erken yaşta meme kanseri farkındalığı oluşturursak, kız ya da erkek fark etmez, o kadar sağlıklı ve rahat bir yaşam sürdürebiliriz.

Böyle bir proje hayata geçirmenizdeki faktörler neler oldu? Projeden bahseder misiniz?

Zeynep: Ada ile bu projeyi geçen senenin ağustos ayında yazdık ve hayata geçirdik. Logomuzu oluşturduk ve hedeflerimizi belirledik. Sonrasında bir Instagram hesabı oluşturup düzenli olarak post atmaya başladık ve 2022’nin ekim ayında da okullarımızda sunumlar gerçekleştirdik. Farkındalığı yaymak için 44. İstanbul Maratonu’na katılım gösterdik. Şu anda ise akran eğitimlerimize devam ediyoruz.

Ada: Aslında meme kanseri farkındalığı oluşturmak benim için daha da kişisel bir şey. Teyzeme meme kanseri, anneme de başlangıç aşamasında (in sutu Karsinom) teşhisi konması gibi yakın çevremde bu konunun konuşulması bende hassasiyet yarattı. Şimdi ne kadar çok kişiye ulaşıp onları bilinçlendirirsek aslında o kadar da hayat kurtarmış oluruz. Tıpkı sahile vurmuş deniz yıldızlarının hikayesi gibi. 🙂

Akran eğitimlerinde bilimsel açıdan kimlerden destek alıyorsunuz?

Zeynep: Bilimsel açıdan Türkiye’nin ilk meme kanseri hemşiresi Yasemin Nazlı’dan destek alıyoruz. Aynı zamanda Europadonna ve Metamozon gibi derneklerle iletişim halindeyiz.

Ada: İlk eğitimlerimizi Cem Amca (Meme Cerrahı Dr. Cem Yılmaz) yaptı ve bilimsel araştırmalarda onun internet sitesinden de yararlanıyoruz.

Akranlarınızdan ne gibi geri bildirimler alıyorsunuz?

Zeynep: Meme kanseri farkındalık ayı olan ekim ayında okullarda gerçekleştirdiğimiz sunumlarda geri bildirimler, durumun ciddiyetini kavrayamayanlar olsa bile oldukça pozitifti ve akılda kalıcıydı.

Ada: Bizim okulda hem sunumlar hem de sticker-broşür-kurdele dağıtımları herkes tarafından çok talep gördü. Tabii Zeynep’in dediği gibi arada birkaç ciddiyeti kavrayamayan arkadaşlar olsa da herkes çok istekli ve meraklıydı. Hatta erkek arkadaşlar birbirlerine sticker yapıştırıp, kurdele taktılar.

Planlarınızda başka neler var?

Zeynep: Şu anki hedefimiz başka liselerde okuyan akranlarımızı eğitip onların da bu projeye aktif katılımını sağlamak.

Ada: Hatta şu an Bahçeşehir Bandırma Kampüsündeki arkadaşlarımız gönüllü olarak farkındalığı yaymak için sunuma çalışıyor. İkinci dönem de sunum yapacaklar.

4 Şubat Dünya Kanser Günü’ne özel sizin söylemek istedikleriniz ve mesajınız nedir?

Zeynep: Doktor kontrollerinizi aksatmayın çünkü erken teşhis hayat kurtarır!

Ada: Ve kendi kendine meme muayenelerinizi her ay düzenli olarak yapın, bedeniniz sizin en değerli hazineniz!

Sizi nereden takip edebilirler?

Zeynep: Bizi @gencmemesagligi adlı Instagram sayfamızdan takip edebilirler.

Ada: Email hesabımız da gencmemesagligi@gmail.com

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar