Gelişimde engelli katılımını benimsemenin dört yolu

Gelişimde engelli katılımını benimsemenin dört yolu

Global gelişim komitesi herkese yardım etmeyi amaçlasa da engelliler, gösterilen gelişimde dışarıda kalıyor. Bu grup dışlanan diğer gruplara göre de eğitim, iş ve sağlık sistemi gibi alanlarda daha fazla engele rastlıyor.

Inclusive Futures isimli, 16 farklı organizasyondan gelen engellilik ve gelişim konusundaki uzmanlardan oluşan bir birlik, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ile uygun olarak engellilerin katılımı ve gelişimi üzerine yenilikçi yöntemleri test ediyor.

‘Kimseyi arkada bırakmamak’ olgusu her yerde vurgulansa da, sağlık, eğitim, iş ve gelişim olanakları konusunda süreçler de gözlemlenmiyor. Bu noktada, yardım etmek ve destek olmak gibi kapsayıcı ve genel bir işlevin öne sürüldüğü bir anlayışın belirlenmesi, kimsenin sosyal yardım çemberinden dışarı çıkmamasına daha büyük katkı sağlıyor.

İşte gelişim topluluğunun herkesi kapsama altına alabilmesi için dört yol:

Etkinliklere engellilerin katılımını teşvik etme

İnovasyon her zaman yepyeni ve heyecan verici olmayabiliyor. Bazen sadece iyi bilinen ve kanıtlanmış fikir ve yöntemlere yapılan açık uyarlamaları görüyoruz. Bu adım yalnızca engelli bireylerin katılımına açık olmak değil, sistematik bir şekilde bu konuda çaba sarf ederek somut ilerleme kaydetmeyi de hedefliyor.

Bu adıma örnek olarak, engeli olan gençlerin programın faydalarından eşit şekilde yararlandıklarından emin olmak için Bangladeş’te yaygın olan bir genç eğitim programını inceledik. Çalışanları, engellilerin dahil edilmesi konusunda eğitme ve engelli bireyler konusunda farkındalık yaratmak için çalışan dernekler ile çalışarak çeşitli aletleri daha erişilebilir hale getirmeyi hedefliyorlar.

Birçok sektörde çalışmaya dahil olmak ve yardım etmek isteyen insanlar olsa da, bu isteklerin uygulamaya koyulmadığı gözlemleniyor. Eğitim veren destekçilerle çalışarak sosyal beceri eğitimleri uyarlamalarına ve Bilişim Teknolojisi akademilerinin engelli bireylere karşı daha kapsayıcı olmaları oldukça önemli bir konu. Bu noktada şirketlerin, engelli bireylerin de düşünüldüğünü gördüğümüz fabrikalar ve ofisler yaratması gerekiyor.

Sistem değişikliği

Genel olarak sistemler insanların uymaları gereken sabit yapılardır. Kurulan çalışma sistemlerini engelli bireyleri de kapsayan bir noktaya getirilmesi gerekiyor.

Eğitim projeleri, okul sistemlerini daha kapsayıcı yapabilmek için kiminle çalışmamız gerektiğini bize gösterdi. Tanzanya’da devlet, eğitim ve engelli taraflarıyla çalışarak, test edilmiş ve topluca desteklenen kapsayıcı bir ilköğretim öncesi ve ilköğretim modeli oluşturmaya uğraşıyor. Nijerya’da ise öğretmen eğitimi ve okulların yapısı için yenilikçi ve ölçeklenebilir stratejiler geliştirilerek, ilköğretimi kapsayıcı hale getiriliyor.

Bu projelerin etkisi hemen görülmeyebilir, ama onun yerine uzun vadede sistematik değişikliklerin temellerinin atılmasının gelecek nesillere faydası olacaktır.

Vakıfların süreçlere dahil edilmesi

Projelerin planlama, tasarım ve uygulama etaplarında da vakıflar ve engelli bireylerle iletişim büyük önem taşıyorlar. Bangladeş’teki COVID-19’a cevap olarak uygulama ve uyarlamaların çoğunu vakıf temsilcileri yönetti. Yerel otoritelerle kurulan bu ilişkiler gelecekte vakıfların karar aşamasına dahil edilmesi için bir temel oluşturuyor.

Yeni fikirler üretmekten ve ortaklıklardan çekinmemek

Gelişimi destekleyenlerin sadece devlet ve bağışçılar olmaması gerekiyor. Özel sektörde sunulan fırsatların ve toplum yaklaşımının gelişim sürecinde inanılmaz bir gücü olabilir. Söz konusu destek geldiğinde, kapsayıcılığın önündeki bariyerler kalkabilir ve yeni bakış açıları ortaya çıkabilir.

Örnek olarak, Kenya ve Bangladeş ABD bazlı teknoloji uzmanları Benetech ile mobil teknoloji geliştirmek için ortaklık anlaşması imzaladı. Bu teknoloji zihinsel engelli insanların hikayelerini duyurmalarını ve devletin engelli insanları odağına aldığı yeni fırsaylar sağlaması konusunda seslerini daha iyi duyurabilmelerini amaçlıyor. Kapsama Platformu Verisi, engelliler hakkında kanunların engelli insanların hayatlarına gerçekte nasıl yansıdığını ve nasıl uygulandıkları hakkında bilgi eksiklerini gidermeyi planlıyor.

Böylece, insanların hakları ile pasif bir ilişkileri olmak yerine devlete neler yapılması gerektiği ve nelerin doğru işlediğini bildirip aktif bir rol oynayabilirler.

Yazar Hakkında:

Johannes, Sightsavers’da kapsama için program direktörüdür.

Kaynak:

https://www.bond.org.uk/news/2021/05/4-ways-to-adopt-disability-inclusion-in-development
Barış Güven
CONTRIBUTOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar