FAO Afrika’daki açlık krizini önlemek için yeni planını hayata geçirdi

FAO Afrika’daki açlık krizini önlemek için yeni planını hayata geçirdi

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afrika Boynuzu’nda uzun süreli kuraklıktan etkilenen kırsaldaki topluluklara yardım etmek için 138 milyon dolardan fazlasına ihtiyaç olduğunu ve bölge için kapsamlı bir müdahale planı başlatıldığını açıkladı.

Bölgede etkili olan yetersiz yağışlar üçüncü yılını sürerken, halihazırda doğal kaynak kısıtlamaları ve çatışması, Covid-19 salgını ve 2020-2021 döneminde yaşanan çekirge istilası ile karşı karşıya olan ülkelerde gıda güvenliği büyük bir tehdit oluşturuyor.

FAO, çiftçilik yapan kırsal toplulukların önümüzdeki tarım mevsimlerinin ihtiyaçlarına göre zamanında yeterli yardımı almaması durumunda büyük ölçekli bir açlık krizinin ortaya çıkmasından korkuyor.

Milyonlar risk altında

FAO Afrika Boynuzu Kuraklığa Müdahale Planı kapsamındaki 130 milyon dolarlık fonun büyük bir kısmına, Etiyopya, Kenya ve Somali’deki kritik derecede savunmasız topluluklara yardım sağlamak için çok acil ihtiyaç duyuluyor.

Tahminlere göre, 2022’nin ortalarına kadar yaklaşık 25,3 milyon bireyin ‘yüksek akut gıda güvensizliği’ ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

FAO, senaryonun gerçekleşmesi durumunda Afrika Boynuzu’nu dünyanın en büyük ölçekli gıda krizleri arasına yerleştireceğini açıklıyor.

Şimdi doğru zaman

FAO Acil Durumlar ve Dayanıklılık Direktörü Rein Paulsen, böyle durumlarda tarımı desteklemenin son derece etkili olduğunu, su, tohum, hayvan yemi, veteriner bakımı ve risk altındaki kırsal ailelere ihtiyaç duyulan mali desteğin hızlı ve doğru zamanda ulaştırılmasının açlık felaketlerini önleyebileceğine işaret ediyor.

Ayrıca mevsim döngüsündeki değişimler dikkate alınarak, bölgede hayvancılıkla uğraşanların ve çiftliklerin acilen desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Su ve tohumlar

FAO planı, Etiyopya, Kenya ve Somali’deki en yüksek risk altındaki 1,5 milyon kırsal nüfusu hedefliyor.

Pastoralist ailelere yönelik destek, besi hayvanlarının sağlığını korumak ve süt üretmek için hayvan yemi ve besin takviyeleri sağlamanın yanı sıra gezici veteriner hizmeti sunmayı, uzak bölgelerde kurulan 10 bin litrelik su rezervuarlarına su taşımayı ve mevcut kuyuları güneş enerjisiyle çalışacak duruma getirmeyi kapsıyor.

Mahsul üreten çiftçilere, kuraklığa dayanıklı erken olgunlaşan sorgum, mısır, börülce ve maş fasulyesi gibi besin değeri yüksek sebzelerin tohumları veriliyor. FAO ayrıca, ekim öncesi toprak işleme hizmetleri ve sulamaya erişim ile iyi tarım uygulamaları konusunda eğitim düzenlemeyi hedefliyor.

Ek gelir

Nakdi destek programlarının, güçlü sulama kanallarını, sondaj kuyularını veya diğer tarımsal altyapıyı iyileştirmeye yardımcı olarak ek gelir elde etmelerine yardımcı olacağı vurgulanıyor.

Kırsal kesimdeki ailelere ek harcanabilir gelir sağlamanın onlara, hasat zamanını beklerken yiyecek satın alma olanağı vereceği belirtiliyor.

FAO, tamamen finanse edildiği takdirde planın, 2022’nin ilk yarısında 90 milyon litreye kadar süt ve 40 bin tona kadar temel gıda üretimine olanak sağlayacağını ve en az altı aylık bir süre boyunca bir milyondan fazla gıda güvensizliğini sağlam bir temele oturtacağını öne sürüyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2022/01/1109882?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=bb054f80e1-EMAIL_CAMPAIGN_2022_01_18_01_40&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-bb054f80e1-107950321

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar