Düşük atık toplumu hedefleyen Japon kasabası

Düşük atık toplumu hedefleyen Japon kasabası

Dünya aşırı tüketim nedeniyle oluşan çöp dağlarıyla uğraşırken küçük bir Japon kasabası tüm dünyaya örnek sürdürülebilir bir yaşamın peşinden gidiyor.

Artan tüketimle birlikte dünyamızın en büyük sorunlarından biri haline gelen çöp krizi acil çözüm isteyen meselelerde öncelikli sırada yer alıyor.

Bu farkındalıkla hareket eden Japonya’nın güneybatısındaki Osaki kasabası, çöp sahası tam kapasiteye ulaştığında bir yakma fırınını devreye sokmak yerine dikkate değer bir geri dönüşüm projesi uyguluyor. 

Osaki’nin düşük atık politikalarına kendini adamış belediye meclisi üyesi olan Kasumi Fujita, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü vesilesiyle kendilerine neyin ilham verdiği konusunda düşüncelerini aktardı.

Fujita, kasabanın daha sürüdürülebilir bir geleceğe hazırlanmasına yardımcı olmak için yerel yönetim, iş dünyası ve yerel toplumla birlikte çalışmak üzere 2021 yılında Osaki’ye taşındı.

Bugün yaklaşık 12.000 nüfuslu Osaki, atıklarının yüzde 80’ini geri dönüştürüyor ve yakma tesisi inşa etmekten kaçınıyor.

‘’Her zaman iklim krizi odaklı bir konuda çalışmak istedim ve ciddi şekilde harekete geçmem gerektiğini hissettim. Bu nedenle Osaki’ye geldim’’ diyen Fujita, burada atıkların 27 farklı kategoriye ayrıldığını ve yakma tesisi olmadığı için sadece mavi poşetlerin doğrudan çöp sahasına gittiğini, diğer 26 kategorinin uygun şekilde ayrıştırılıp geri dönüştürüldüğünü açıklıyor.

Örneğin, plastikler farklı türlere ayrılarak ardından sıkıştırılıyor ve daha sonra ülkenin dört bir yanındaki geri dönüşüm fabrikalarına gönderiliyor.

Hepimiz fark yaratabiliriz

Gıda atıkları haftada üç kez mavi bir kova ile toplanıyor ve daha küçük parçalara ayrılıyor ve eziliyor. Budanmış bitkilerle birlikte harmanlanan gıda atıkları yerli mikrorganizmalar içeren zengin bir komposta dönüşüyor ve bu kompostun neredeyse tamamı Osaki’nin çiftliklerinde kullanılıyor.

Sürecin çok basit olduğunu ve dünyanın her yerinde uygulanabileceğini söyleyen Fujita, Osaki Kasabası yetkilileri ve geri dönüşüm merkezi personelinin, gıda atıklarını ayırma ve kompostlama tekniklerini göstermek için Endonezya’ya gittiğini aktardı. 

Bu yöntemin, pek çok gelişmekte olan ülkenin karşı karşıya olduğu atık sorununa çözüm olabileceğini sözlerine ekledi.

İnsanların, ürünleri kullandıktan sonra onlara ne olduğu ve atık konusunun ne kadar karmaşık olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmeleri gerektiğini vurgulayan belediye meclisi üyesi, ‘’Bu düşünce tarzını benimsediklerinde atıkların azaltılabileceğinin farkına varacaklar’’ diyor.

‘’İşletmelerin ve yerel yönetimlerin de durumu anlaması gerekiyor. Fark yaratmak için herkesi harekete geçirmeliyiz’’ sözleriyle konunun kolektif bir çözüm barındırdığına vurgu yapıyor.

Kaynak:

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=9046835e18&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar