Dünyanın en büyük bitkisi Avustralya kıyılarında keşfedildi

Dünyanın en büyük bitkisi Avustralya kıyılarında keşfedildi

Manhattan’ın üç katı büyüklüğünde olan dünyanın en büyük deniz çayırı Avustralya kıyılarında keşfedildi.

Bilim insanları, genetik testler kullanarak Batı Avustralya’da bulunan büyük sualtı çayırının tek bir bitki tohumundan oluştuğunu belirledi. Avustralya’nın Perth şehrinin yaklaşık 800 km kuzeyindeki Shark Bay’de tesadüfen bulunan 28 bin futbol sahası büyüklüğündeki çayırın en az 4 bin 500 yılda tek bir tohumdan yayıldığı öne sürülüyor.

Deniz çayırının kaç bitki tarafından oluşturulduğunu keşfetmeyi amaçlayan araştırmacılar, körfez boyunca sürgünler toplayarak her bir örnekten parmak izi oluşturmak için 18 bin genetik belirleyiciyi inceledi.

180 kilometreden fazla genişlik

Sonucun şaşırtıcı olduğunu söyleyen çalışmanın baş sorumlusu Jane Edgeloe, yalnızca bir tohumun bulunduğunu açıklayarak, bir bitkinin 180 kilometreden fazla genişleyerek dünyada bilenen en büyük bitkiyi oluşturmasının kendilerini hayrete düşürdüğünü belirtti.

Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, körfez boyunca şiddetli değişen koşullara sahip bölgelerde büyüyen bitkinin dayanıklılığına dikkat çekildi.

4 bin 500 yıl boyunca büyüdüğü düşünülüyor

Deniz otunun genellikle yılda 35 santimetreye varan bir oranda çim gibi büyüdüğünü hatırlatan araştırmacılar, şu andaki boyutuna evrilmesinin 4 bin 500 yıl sürdüğünü tahmin ediyor.

İklim değişikliğini yavaşlatmaya yardımcı olan deniz çayırları, kıyılarımızı fırtına hasarından korur, büyük oranda karbon depolar ve çok çeşitli canlı türü için doğal yaşam alanı sağlar. Deniz otu çayırlarının korunması ve restore edilmesi, gezegenin geleceği için hayati öneme sahiptir.

Kaynak:

https://www.bbc.com/news/world-australia-61655327

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar