Dünya Uyuşturucu Günü: Uyuşturucu kullanma ve kaçakçılığının insan refahına olan sayısız zararlarına dikkat çekiyor 

Dünya Uyuşturucu Günü: Uyuşturucu kullanma ve kaçakçılığının insan refahına olan sayısız zararlarına dikkat çekiyor 

Suç ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele eden BM kuruluşu (UNODC) tarafından her yıl yayımlanan Dünya Uyuşturucu Raporu, kaçakçılıktaki artışın yanı sıra küresel çapta 300 milyon kullanıcının var olduğuna dikkat çekiyor.

Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü veya Dünya Uyuşturucu Günü, her yıl 26 Haziran’da anılıyor ve uyuşturucusuz bir dünyaya ulaşmak için eylemlerin artırılmasını amaçlıyor.

Bu yılki kampanya ‘’etkili uyuşturucu politikalarının bilim, araştırma, insan haklarına tam saygı, şefkat ve uyuşturucu kullanımının sosyal, ekonomik ve sağlık üzerindeki etkilerinin derinlemesine anlaşılması’’ başlıklarını içeriyor.

UNODC İcra Direktörü Ghada Waly, uyuşturucu kullanımından etkilenen herkese kanıta dayalı tedavi ve destek sağlanması gerektiğini belirterek, ‘’aynı zamanda yasadışı uyuşturucu pazarını hedef almak ve önlemek için çok daha fazla yatırım yapmak gerektiğini’’ söyledi.

Nitazenlerden kaynaklanan yeni tehdit

Uyuşturucu üretimi, kaçakçılığı ve kullanımı istikrarsızlık ve eşitsizliği arttırmaya devam ederken, insanların sağlık, güvenlik ve refahına da sayısız zararlar veriyor.

UNODC raporuna göre, 2022 yılına kadarki on yıllık dönemde yasadışı uyuşturucu kullanan kişi sayısı 292 milyona yükseldi.

Dünya genelinde en çok kullanıcının 228 milyon kişiyle esrar tükettiğini bildiren rapora göre, 60 milyon kişi opioid, 30 milyon kişi amfetamin, 23 milyon kişi kokain ve 20 milyon kişi de ecstasy kullanıyor.

UNODC ayrıca, bazı yüksek gelirli ülkelerde nitazenlerin ortaya çıkmasının ardından aşırı doz ölümlerde artış olduğunu tespit etti.

Uyuşturucu raporu, Güneydoğu Asya’da bir bölge olan Altın Üçgen’deki kaçakçıların kendilerini yaban hayatı kaçakçılığı, mali dolandırıcılık ve yasadışı kaynak çıkarma gibi diğer yasadışı pazarlara entegre etmenin yolunu bulduklarını aktarıyor.

Yerinden edilmiş, yoksul ve göçmen topluluklar bu suç faaliyetlerinin yükünü taşıyor. Zaman zaman hayatta kalabilmek için afyon tarımı ya da yasadışı kaynak çıkarımı yapmak zorunda kalıyor. 

Çevresel bozulma

Bu yasadışı suçlar ormansızlaşma, zehirli atık boşaltımı ve kimyasal kirlenme yoluyla çevresel bozulmaya da katkıda bulunuyor.

UNODC çalışanı Waly, ‘’Uyuşturucu üretimi, kaçakçılığı ve kullanımı istikrarsızlığı ve eşitsizliği arttırmaya devam ederken, insanların sağlığına, güvenliğine ve refahına sayısız zarar vermektedir’’ diyor.

Kokain artışı ve esrarın yasallaşması

2022’de kokain üretimi 2.757 ton ile rekor seviyeye ulaştı.

Kokaine olan arz ve talep artışı, başta Ekvator ve Karayip ülkeleri olmak üzere tedarik zinciri boyunca yer alan ülkelerde yaşanan şiddet olaylarını tetikledi. Batı ve Orta Avrupa’daki bazı hedef ülkelerde de sağlık sorunlarında artış görüldü.

Esrarın, Kanada, Uruguay ve Amerika Birleşik Devletleri gibi 27 yargı bölgesinde yasallaştırılmasıyla birlikte zararlı kullanımı arttı ve bunların çoğu, uyuşturucunun psikoaktif etkisinin arkasındaki ana bileşen olduğuna inanılan yüksek THC içeriğiyle ilişkilendirildi.

Bu durum, Kanada ve ABD’de düzenli esrar kullanıcıları arasında intihara teşebbüs oranlarında artışa yol açtı.

Dünya Uyuşturucu Günü için umut

UNODC raporu, ‘’sağlık hakkının, uyuşturucu kullanma durumuna veya tutuklu, gözaltında veya hapiste olup olmadığına bakılmaksızın, tüm insanlara ait olan ve uluslararsı düzeyde tanınan bir insan hakkı olduğunu’’ vurguluyor.

BM ajansı, hükümetleri, kuruluşları ve toplulukları uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçlarla mücadele edecek kanıta dayalı planlar oluşturmak üzere işbirliği yapmaya çağırıyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2024/06/1151446?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=8eecb81cf3-EMAIL_CAMPAIGN_2024_06_27_12_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-8eecb81cf3-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar