Danimarka’da inek, koyun ve domuz başına karbon vergisi getiriliyor

Danimarka’da inek, koyun ve domuz başına karbon vergisi getiriliyor

Dünya genelinde karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çalışmalar devam ederken, Danimarka tarıma yönelik dünyanın ilk karbon vergisi uygulamasını duyurdu.

Danimarka hükümetinin yeni önerisine göre, 2030 yılından itibaren hayvan yetiştiricilerinden inek, koyun ve domuz başına sera gazı salınımları için vergi alınacak.

Elde edilen gelirler, verginin yürürlüğe girmesinden sonra en az iki yıl boyunca hayvancılık sektörünün yeşil dönüşümünü desteklemek üzere bir fonda toplanacak.

Gıda sistemleri küresel emisyonların üçte birinden sorumlu ve bunun büyük bölümünü hayvancılık emisyonları oluşturuyor. Bu emisyonlar, ineklerin ve diğer hayvanların ürettiği gaz ve gübre yoluyla küresel ısınmaya katkı sağlayan metan gazından geliyor.

Vergi bakanı Jeppe Bruus, ‘’Dünyada tarıma karbon vergisi uygulayan ilk ülke olacağız. Diğer ülkeler bundan ilham alacak’’ dedi.

Anlaşma, merkez sağ hükümet ile çiftçi, endüstri ve sendika temsilcileri arasında yapıldı.

Danimarka’da hayvancılıkla uğraşan çiftçilerden 2030 yılında ton başına 40,2 euro karbondioksit eşdeğeri vergi alınması ve verginin 2035 yılında 100,5 euroya çıkarılması bekleniyor.

Verginin yürürlüğe girebilmesi için 179 sandalyeli parlamento Folketing’de onaylanması gerekiyor.

Ülkenin en büyük doğa koruma ve çevre kuruluşu olan Danimarka Doğa Koruma Derneği vergi anlaşmasını ‘’tarihi bir uzlaşma’’ olarak nitelendirdi.

Dernek başkanı Maria Reumert Gjerding yaptığı açıklamada, ‘’2030’un diğer tarafında yeniden yapılandırılmış bir gıda endüstrisi için zemin hazırlayan CO2 vergisi üzerinde uzlaşmayı başardık’’ dedi.

İnekler daha fazla emisyon üretiyor

Danimarka İstatistik Kurumu’nun güncel verilerine göre, Haziran 2022 itibarıyla İskandinav ülkesinde 1,4 milyon inek bulunuyor. Tipik bir Danimarka ineği yılda yaklaşık 6 metrik ton karbondioksit eşdeğeri üretiyor.

Büyük bir süt ürünleri ve domuz eti ihracatçısı olan Danimarka, domuzları da vergilendirecek ancak inekler çok daha yüksek emisyon üretiyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne göre, karbondioksit iklim değişikliğindeki rolü nedeniyle daha fazla dikkat çekse de metan 20 yıllık bir zaman ölçeğinde yaklaşık 87 kat daha fazla ısıyı hapsediyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) insan kaynaklı metan emisyonlarının yaklaşık yüzde 32’sinin hayvancılıktan kaynaklandığını belirtiyor.

Yeni Zelanda’da 2022’de Danimarka’ya benzer bir yasa çıkarıldı ancak tarım sektöründen gelen tepkiler üzerine yasa kısa süre önce iptal edildi.

Hayvancılık emisyonları için getirilen ilk verginin diğer ülkeler için de ilham kaynağı olması bekleniyor.

Kaynak:

https://www.theguardian.com/world/article/2024/jun/26/flatulent-livestock-to-incur-green-levy-in-denmark-from-2035?utm_term=667d49b7c37c1b48cdd1beb323546065&utm_campaign=USMorningBriefing&utm_source=esp&utm_medium=Email&CMP=usbriefing_email

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar