Büyük Mekong bölgesinde soyu tehlikede 380 yeni tür keşfedildi

Büyük Mekong bölgesinde soyu tehlikede 380 yeni tür keşfedildi

2021 ve 2022 yıllarında, Asya’nın biyolojik çeşitlilik açısından önemli bölgelerinden birinde 290 bitki, 20 balık, 24 amfibi, 46 sürüngen ve bir memeli türü yeni keşfedildi.Bu türlerin birçoğu, yaşam alanı kaybı, orman tahribatı ve yasadışı yaban hayatı ticareti nedeniyle soyunun tükenme tehdidi altında bulunuyor. WWF, bu nadir türler için koruma önlemlerini artırmaya ve doğa kaybını durdurmayı ve tersine çevirmeyi taahhüt etmeye çağırıyor.

WWF’nin yeni bir raporuna göre, 2021 ve 2022 yıllarında Güneydoğu Asya’daki Büyük Mekong bölgesinde keşfedilen 380 yeni tür arasında renk değiştiren bir kertenkele, kalın başlı bir yarasa, Çin mitolojisindeki bir tanrıça adını taşıyan zehirli bir yılan, bir kuklaya benzeyen bir orkide ve kalın yosunu andıran bir ağaç kurbağası bulunuyor.

22 Mayıs’ta yayımlanan rapor, bu keşifleri Kamboçya, Laos, Myanmar, Tayland ve Vietnam’daki üniversiteler, koruma kuruluşları ve araştırma enstitülerinden yüzlerce bilim insanının çalışmalarını belgeliyor.

1997 yılından bu yana Büyük Mekong bölgesinde tanımlanan damarlı bitki, balık, amfibi, sürüngen, kuş ve memeli türlerinin toplam sayısı 3.390’a ulaşıyor. Birçoğu zaten insan etkinliklerinden kaynaklanan soy tükenme tehdidi altında olan bu türler için WWF, bölgedeki hükümetleri bu nadir ve şaşırtıcı yaratıkların ve yaşam alanlarının korumasını artırmaya çağırıyor.

WWF-İngiltere’nin bilim direktörü Mark Wright, “Bu yeni bulgular, doğanın olağanüstü çeşitliliğini ve yaratıcılığını hatırlatıyor ve hepimizde çocuksu bir hayret ve coşku uyandırabiliyor. “Ne yazık ki, bu aynı zamanda bu türlerin ve yaşam alanlarının karşılaştığı aşırı tehlikenin zamanında bir hatırlatıcısıdır ve acil ve kararlı önlemler alınmadığı takdirde neyi riske attığımızı göstermektedir. 2023 yılına kadar doğanın yok olmasının durdurulması ve tersine çevrilmesi konusunda hükümetlerin değerini tanımaları ve taahhütte bulunmaları acil bir şekilde gereklidir.” dedi.

WWF-Büyük Mekong bölgesi yaban hayatı lideri K. Yoganand, “Bu olağanüstü türler bilime yeni olsa da, Mekong bölgesinde milyonlarca yıl boyunca varlıklarını sürdürdüler ve evrim geçirdiler, bu da bize insan türünün bu bölgeye taşınmasından çok uzun bir süre önce var olduklarını hatırlatıyor. Onların soyunun tükenmesini durdurmamız, yaşam alanlarını korumamız ve onların iyileşmelerine yardımcı olmamız gerekiyor. Küresel olarak, türler ormansızlaşma, yaşam alanı bozulması, yol yapımı, akarsu ve nehir kaybı, kirlilik, insan etkinlikleriyle yayılan hastalıklar, yabancı türlerin rekabeti ve yasadışı yaban hayatı ticaretinin yıkıcı etkileri gibi yoğun baskı altındadır. Ne yazık ki, birçok tür keşfedilmeden önce soyu tükenmektedir. İngiltere’de doğa hiç olmadığı kadar tehdit altındadır. Son 50 yılda, İngiltere gökyüzünden 38 milyon kuş kaybolmuş, 1930’lardan bu yana yaban çiçeği çayırlarımızın %97’si kaybolmuş ve tüm memelilerin dörtte biri soyunun tükenme riski altında.İngiltere, doğayı koruma konusunda küresel olarak en kötü %10’luk dilimdedir ve biyolojik çeşitlilik açısından sadece %53’ü kalmıştır.” diye konuştu.

Kaynak:

https://www.wwf.org.uk/press-release/380-new-species-discovered-greater-mekong-region

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar