BM Çevre Asamblesi üçlü gezegen krizine odaklanıyor

BM Çevre Asamblesi üçlü gezegen krizine odaklanıyor

“Dünya Çevre Parlamentosu’’ nun son toplantısı 26 Şubat günü Kenya’nın Nairobi kentinde, iklim değişikliği, doğa kaybı ve kirlilikten oluşan ‘’üçlü gezegen krizi’’ni ele almak üzere daha güçlü bir küresel eylem çağrısıyla açıldı.

BM Çevre Asamblesi’nin (UNEA-6) altıncı oturumuna 182 ülkeden 7.000’den fazla delegenin katılması bekleniyor.

Delegeler, iklim değişikliğinin yoğunlaştığı, bir milyon türün yok olma riskiyle karşı karşıya kaldığı ve kirliliğin dünyanın önde gelen erken ölüm nedenleri arasında yer aldığı bir dönemde Kenya’nın başkentinde toplanıyor.

‘Aşırı sıcaklar, şiddetli fırtınalar, yok olan doğa ve türler, çöken topraklar, ölümcül kirli hava, plastik atıklarla dolu okyanuslar ve çok daha fazlasını hepimiz hissediyor ve görüyoruz’’ diyen BM Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen, bu etkilerin yoksul ve kırılgan kesimler üzerindeki etkisinin çok daha dramatik olduğunu ancak kimsenin bu durumdan muaf olmadığını sözlerine ekledi.

2012 yılında Brezilya’da düzenlenen BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansın’da temelleri atılan ve 193 üye devletten oluşan UNEA, çevre konusunda dünyanın en yüksek karar alma organı olarak biliniyor.

Çevre asamblesi, küresel çevre politikaları için öncelikleri belirlemek ve uluslararası çevre hukunu geliştirmek üzere her iki yılda bir toplanıyor. Burada ortaya çıkan çözümler ve kararlar, merkezi Nairobi’de bulunan UNEP’in çalışamalarının temasını belirliyor.

Bu yıl, doğaya dayalı çözümler, insan sağlığına ve çevreye son derece zararlı böcek ilaçları, arazi bozulması ve kuraklığa kadar çeşitli konulardaki kararlar müzakere edilecek. Mineral ve metallerin değişen çevresel boyutları da görüşmelerin odak noktasında olacak.

‘’Çalkantılı bir dönemde yaşıyoruz ve biliyorum ki bu karmaşadan derinden etkilenenleri tanıyanlarınız var’’ diyen UNEA-6 Başkanı ve Fas Enerji Dönüşümü ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Leila Benali, çok taraflı diplomasinin bu duruma başarılı bir yanıt verebileceğini söyledi.

Açılış oturumunda söz alan Andersen, toplantıda sivil toplum, yerli halklar, kadınlar, iş dünyası ve diğer kesimlerin yanı sıra ‘’genç neslin sesinin’’ de tamsil edildiğini vurguladı.

İddialı çevresel eylemler

UNEA-6’da, iddialı ve çok taraflı çevre eylemlerini teşvik etmeye yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak 19 karar üye ülkeler tarafından değerlendirilecek.

Kararlar, güneş radyasyonunun modifikasyonu, iklim adaletine yönelik etkili, kapsayıcı ve sürdürülebilir çok taraflı eylemler, kimyasalların ve atıkların sağlıklı yönetimi ile kum ve toz fırtınaları gibi konuları kapsıyor.

Delegeleri ‘’gerçek etki yaratabilecek’’ güçlü kararlar almaya çağıran Andersen, böylelikle halihazırda üçlü gezegen krizinin yükü altında mücadele eden birçok insanın ihtiyaçlarının karşılanacağının altını çizdi. 

Sonuç olarak bu durumun, barışçıl, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir geleceğin dayandığı çevresel temelleri güçlendireceğini söyledi.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2024/02/1146967?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=c4dfb25687-EMAIL_CAMPAIGN_2024_02_27_01_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-c4dfb25687-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar