Bilim insanları havadan içme suyu elde etmenin yolunu buldu

Bilim insanları havadan içme suyu elde etmenin yolunu buldu

Gezegen ısındıkça ve daha aşırı iklim koşulları yaşandıkça temiz suya erişimin milyonlarca insanı sıkıntıya sokması bekleniyor.

Geleneksel olarak su kaynaklarımız yerel su kaynaklarının varlığı ile bağlantılı. Ancak teknolojideki ilerlemeler sayesinde artık havadan su elde etmek mümkün.

ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bir ekip, yüzgeç benzeri yenilikçi bir sistem kullanarak havadan içme suyu çıkarabilen cihaz geliştirdi. Bu yaklaşım, daha önce test edilen su toplama teknolojilerinden daha verimli ve aynı zamanda kurak ve çorak bölgelerde suyun güvence altına alınmasına yardımcı olabilir.

Cihaz, Dünya atmosferindeki trilyonlarca litre tatlı suyu toplayarak sürekli artan küresel içme suyu talebinin karşılanmasını mümkün kılabilir.

Su toplamak için emici ‘’yüzgeçlerden’’ yararlanan, soğurma tabanlı atmosferik su hasadı yaklaşımı, düşük maliyetli ve kompakt bir sistem.

Yeni teknolojiyi detaylandıran bir çalışmada araştırmacılar, ‘’Küresel nüfusun yaklaşık üçte ikisi su kıtlığı çekiyor ve 2030 yılına kadar küresel yıllık su talebinin yaklaşık yüzde 40’ının karşılanamayacağı tahmin ediliyor, bu da halk sağlığı, tarım ve tarımsal uygulamalar için daha fazla zorluk oluşturuyor’’ diyerek düşüncelerini açıkladı.

Atmosferde, mevcut sıvı su kaynağına dayanmadan kolayca toplanabilecek yaklaşık 1300 trilyon litre su var. 

Soğurma tabanlı atmosferik su hasadı (SAWH), sis hasadı ve çiyleme gibi geleneksel atmosferik su hasadı çözümlerinin uygulanamadığı aşırı kurak ortamlarda içilebilir su üretimi vaat ediyor.

Halihazırdaki SAWH sistemleri genellikle güneş enerjisine dayandığından, değişken hava koşulları ve düşük enerji yoğunluğu, insanların günlük su ihtiyaçlarını karşılanması için her zaman uygun olamıyor.

Bilim insanlarının düşük maliyetli ve yüksek verimli bir çözüm olduğunu iddia ettiği bu yeni cihaz, talebi karşılamak için atık ısıdan yararlanıyor.

Sistemin çalışan bir prototipine dayanan hesaplamalar, yüzgeçler üzerindeki 1 litre emici kaplamanın yüzde 30 bağıl neme sahip havada günde 1,3 litreye kadar içilebilir su üretilebileceğini gösteriyor. Bu, daha önceden geliştirilen sistemlerden 2 ila 5 kat daha büyük bir hacim.

‘’Kurak ortamlar için kompakt çok döngülü yüksek performanslı atmosferik su hasat cihazının tasarımı’ (Design of a compact multicyclic high-performance atmospheric water harvester for arid environments) başlıklı çalışma ACS Energy Letters akademik dergisinde yayımlandı.

Kaynak:

https://interestingengineering.com/innovation/water-harvester-fin-design

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar