AB’nin sürdürülebilirlik fonları en büyük kirleticilere yatırım yapıyor

AB’nin sürdürülebilirlik fonları en büyük kirleticilere yatırım yapıyor

Voxeurop araştırması, Avrupa Birliği’nin (AB) sürdürülebilir fonlarının hızlı moda markaları, fosil yakıt şirketleri ve SUV üreticilerinin de bulunduğu en büyük kirletici şirketlere ayrıldığını ortaya çıkardı. 14 milyar Euro değerindeki fon 200 kirletici şirkete aktarılıyor.

2023’ün son çeyreğine ait veriler, AB’nin sürdürülebilir finansmanından 68 milyar Euro’nun kendilerini çevre dostu terimlerle pazarlayan dünyanın en büyük üreticilerinin elinde olduğunu gösterdi.

İklim finansmanı üzerine çalışan sivil toplum kuruluşu Reclaim Finance’in sürdürülebilir yatırım kampanyasını yürüten Lara Cuvelier, yatırımcıların ve tüketicilerin yanlış yönlendirildiğini söyledi.

Voxeurop tarafından Guardian ve diğer medya ortaklarıyla birlikte yürütülen araştırma, karbon yoğunluğu en yüksek sekiz sektörün her birindeki en büyük 25 kirleticiyi belirledi ve AB’nin sürdürülebilir finans direktifi kapsamında açıklanan fonlardan bu şirketlere aktarılan yatırımları takip etti.

Çevreyi en çok kirleten 200 şirkete  yapılan yatırımların büyük bir kısmı direktifin çevresel ve sosyal hedeflerini destekleyen 8. maddesi kapsamında sınıflandırılıyor. Kalan yaklaşık 1,8 milyar Euro ise sürdürülebilir yatırıma odaklanan 9. madde kapsamında yer alıyor. 

İklim kampanyacıları mevcut etiket sistemlerinin yatırımcılar ve tüketiciler için kafa karışıklığına yol açtığını söylüyor ve daha katı etiketleme kuralları uygulanmasını talep ediyor.

Analiz, yaklaşık 11 milyar Euro’nun ‘’Çevresel, Sosyal ve Yönetişim’’ (ESG) başlıklı fonlardan geldiğini ve bunun 1 milyara yakınının isimlerinde ‘’temiz’’, ‘’geçiş’’, ‘’net sıfır’’ ve ‘’Paris’’ gibi kelimeleri kullanan şirketlere aktarıldığını gösteriyor.

Ancak, AB tarafından düzenlenen yeşil fonların ilk 10 alıcısı arasında daha fazla petrol araması yapan fosil yakıt şirketleri ve giderek daha büyük araçlar satan otomobil üreticileri yer alıyor.

Sürdürülebilir finans direktörü Xavier Sol, ‘’Avrupa’nın en büyük yeşil portföyleri aslında kendilerini sürdürülebilir olarak yeniden pazarlayan bildiğimiz kirli şirketlerden oluşuyor’’ diyor.

Sol, yeşil geçişi mümkün kılmak için yalnızca gerçekten yeşil faaliyetlere ayrılan yatırımlara sürdürülebilirlik etiketi verilmesi gerektiğini sözlerine ekliyor. 

Kampanyacılar, finans sektöründeki sürdürülebilirlik suistimallerini eleştiriyor.

ESMA, geçtiğimiz ay, önemli fosil yakıt yatırımları olan fonların kendilerini yeşil olarak pazarlamalarını yasaklayan güncellenmiş bir dizi yönergeyi kabul etti. Bu yılın sonunda yürürlüğe girecek olan kurallar yasal olarak bağlayıcı değil ve ulusal düzenleyiciler bunları görmezden gelmeyi seçebilir.

Witten/Herdecke Üniversite’sinde sürdürülebilir finans araştırma görevlisi olan Jan Fichtner, ‘’yeşil niş’’ işlere ayrılan küçük yatırım fonlarının bile büyük bir etki yaratabileceğini vurgulayarak, AB’nin sürdürülebilir ve geleneksel fonlar için güvenilir ve bağlayıcı standartlar belirlemesi gerektiğini söylüyor.

Kaynak:

https://www.theguardian.com/world/article/2024/jun/25/eu-regulated-sustainable-funds-invest-14bn-in-biggest-polluters

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar