ABD’de binaların ağırlığı şehirlerin batmasına ve deniz suyu seviyesinin yükselmesine neden oluyor

ABD’de binaların ağırlığı şehirlerin batmasına ve deniz suyu seviyesinin yükselmesine neden oluyor

ABD’nin doğu kıyısındaki bazı şehirler, yer altı sularının çekilmesi ve binaların ağırlığı nedeniyle batıyor; bu da deniz seviyesindeki yükselme ile birlikte sel riskini artırıyor.

Yayınlanan bir araştırmaya göre, New York, Baltimore ve Virginia’daki Norfolk gibi şehirler, 2007 ile 2020 yılları arasında yılda 1 ila 2 milimetre arası batarken, Güney Karolina’daki Charleston en hızlı batan şehir oldu ve yılda 4 milimetre batma kaydetti. Bu durum, deniz seviyesindeki yükselme ile birleştiğinde, ABD’nin doğu kıyısındaki sel riskini önemli ölçüde artırıyor.

Bu çökmelerin bir kısmı su temini ya da doğal gaz için yeraltı sularının dışarı pompalanmasından kaynaklanıyor. Bununla birlikte, New York ve diğer şehirler yumuşak zeminde yer alan binaların ağırlığı nedeniyle batıyor.

Binaların batma olayı, bir dizi faktörün rol oynadığı karmaşık bir durum. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak toprak alçalıyor ve deniz seviyesinin yükselmesine yol açıyor. Bu iki eğilim birleştiğinde, ABD’nin doğu kıyısı boyunca deniz suyu taşkın riskini artırarak binalar, yollar, demiryolları, tarım arazileri ve daha birçok alanda ciddi tehditler oluşturuyor. 

ABD’nin doğu kıyısındaki şehirlerin yüzleştiği bu zorluklar, iklim değişikliğiyle mücadele ve doğal habitatların korunması konusundaki aciliyeti bir kez daha gözler önüne seriyor. Deniz seviyesindeki yükselme ve kentsel alanların batması, sadece kentsel yapıları değil, aynı zamanda doğal yaşam alanlarını da tehdit ediyor. Bu durum, iklim değişikliğine adaptasyon ve dayanıklılık kapasitesini artırma ihtiyacını vurguluyor.

NEW YORK gökdelenlerin ağırlığı nedeniyle batıyor

ABD’nin New York kenti, sayıları giderek artan gökdelenlerin olağanüstü ağırlığı nedeniyle her yıl ortalama 1-2 milimetre batıyor. Bu da deniz seviyesinin yükselmesi ve sel tehdidini tetikliyor. Kentle ilgili yapılan son araştırma bulguları Earth’s Journal adlı bilim dergisinde yayımlandı. 

Buna göre, 8 milyondan fazla insanın yaşadığı ‘’Büyük Elma’’ adı verilen NY’ın bazı bölgelerinde bu batma oranı iki katına çıkmış durumda. Deniz 1950’den beri 22 santimetre yükseldi. Söz konusu durum, küresel ısınma nedeniyle dünyadaki buzullar eridikçe ve deniz suyunun alanı genişledikçe, küresel ortalamanın yaklaşık iki katı hızlanan deniz seviyesi yükselmesinin etkisini şiddetlendiriyor.

Kaynak:

https://www.theguardian.com/environment/2024/mar/28/sinking-us-cities-increase-risk-flooding-rising-sea-levels#:~:text=Between%202007%20and%202020%20the,3%20metres%20above%20sea%20level

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar