Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliğinde ne durumda?

Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliğinde ne durumda?

Liderlik pozisyonlarındaki kadınların oranını artırmak, cinsiyet eşitliğini ve kadınların toplumdaki güçlendirilmesini proaktif olarak teşvik etmek için çalışan BakerWomen İstanbul Komitesi tarafından düzenlenen “İŞ’te Kadının Güçlenmesi: Fırsat Eşitliği etkinliği”, 5 Mart Perşembe günü Raffles Otel’de gerçekleşti. Etkinlikte, Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitliği durumu ve kadınların iş hayatında karşılaştığı sorunlar ele alındı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini konu alan etkinliğin açılışı konuşmasında, 2017-2018 Dönemi TÜSİAD ve Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Bir yerde bir şey çok konuşuluyorsa, orada o yoktur. Türkiye’de de toplumsal cinsiyet eşitliği hep konuşuluyor fakat gidecek daha çok yolumuz var. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın gerçekleşemeyeceğini gördük. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye bu konuda 153 ülke arasından 130’uncu sırada. Kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisinde 136’ncı, işgücüne katılımda 135’inci, aynı işe eşit ücrette 106’ncı ve siyasi yaşamda temsilde 109’uncu sırada. Kadınların çalışmasına dair algılarda problem var. ‘Kadın çalışmak için eşinden izin almalıdır’ algısı devam ediyor. Öncelikle kuvvetli bir zihni değişime ihtiyaç var” sözleriyle Türkiye’deki duruma ışık tuttu.

Türkiye’de 30 milyon çalışabilir kadından sadece 9 milyonu çalışıyor

Günün bir başka konuşmacısı olan KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem ise, “TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de kadınların istihdam oranı yüzde 28,7. Çalışabilir durumda olan kadınların sadece yüzde 34,6’sı iş yaşamında. Yani, Türkiye’de 30 milyon çalışabilir kadından sadece 9 milyonu çalışıyor. Kariyerde ilerleme durumunda ise kadınlar cam tavanla karşılaşıyor. Türkiye’de 1 milyon girişimci var. Bunlardan sadece 134 bini kadın girişimci. Bu da yüzde 11’e tekabül ediyor. Erkek egemen yapı değişmedikçe bu durum değişmez. Kadını toplumda yaşlı ve çocuk bakımında, ev hizmetlerinde görüyoruz. Bu kültür değişmedikçe gelişmeyen bir toplum oluruz” diyerek Türkiye’de kadının ekonomik hayata katılım durumundan bahsetti.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar