2050 yılına kadar dünyadaki her çocuk sıcak hava olaylarının etkisinde kalacak

2050 yılına kadar dünyadaki her çocuk sıcak hava olaylarının etkisinde kalacak

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), sıcak hava dalgalarının birçok ülke için kaçınılmaz sağlık tehlikeleri yarattığını ve yeni veriler çerçevesinde 2050 yılına kadar dünya genelindeki her çocuğun bu durumdan etkileneceğini duyurdu.

BM ajansının yeni raporuna göre, halihazırda en az yarım milyar genç aşırı sıcak hava dalgalarının etkisi altında yaşamlarını sürdürüyor. Bu yüzyılın ortaları itibarıyla, iki milyardan fazla çocuğun ‘’daha uzun süreli, sık tekrarlayan ve daha şiddetli’’ sıcak hava olaylarının etkisinde kalacağı tahmin ediliyor.

UNICEF Icra Direktörü Catherine Russell, iklim krizinin çocuk hakları krizi olduğunu ve çocukların yaşamları ve gelecekleri üzerinde şimdiden yıkıcı etkiler yarattığını söyledi.

Hindistan, Avrupa ve Kuzey Amerika’yı kasıp kavuran bu yılki orman yangınları ve sıcak hava dalgalarının, iklim değişikliğinin çocuklar üzerindeki çarpıcı etkisinin bir başka örneği olduğunu sözlerine ekledi.

Gençler daha fazla risk altında

UNICEF’in, ‘’Hayatlarının Geri Kalanının En Soğuk Yılı’’ (The Coldest Year Of The Rest of Their Lives) başlıklı raporunda yayınlanan yeni veriler, küçük çocukların aşırı sıcak olaylarına maruz kaldıklarında yetişkinlerden daha büyük risklerle karşı karşıya olduklarına vurgu yapıyor.

Çocuklar ne kadar fazla sıcak hava dalgasına maruz kalırsa, kronik solunum rahatsızlıkları, astım ve kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkma olasılığı o kadar artar. Bunun nedeni, çocukların yetişkinlere kıyasla vücut sıcaklıklarını daha az ayarlayabilmeleri.

‘’Küresel ısınmayı kontrol altına almak ve hayatları korumak için acil ve etkin emisyon azaltım önerileri’’ çağrısında bulunan UNICEF, çocukları sıcak hava olaylarının artan etkilerinden korumanın tüm ülkeler için öncelik olması gerektiğini hatırlattı.

BM raporu verileri, dünyanın kuzey bölgelerinde yaşayan çocukların sıcak hava olaylarının en çarpıcı artış şiddeti ile karşılaşacaklarını, 2050 yılına kadar Afrika ve Asya kıtasındaki tüm çocukların neredeyse yarısının, 35 santigrat derecenin üzerindeki aşırı yüksek sıcaklıklara sürekli maruz kalacaklarını gösteriyor.

Sera gazı azaltımı konusunda dünya çok yavaş aksiyon alıyor

İklim aktivisti ve UNICEF iyi niyet elçisi Vanessa Nakate, bu durumun çocuklar üzerinde yıkıcı etkiler yaratacağına işaret etti. Ne kadar uzun süreli, sık ve şiddetli sıcak hava olayları altında yaşarlarsa, sağlık, beslenme, eğitim, suya erişim ve gelecekteki geçim kaynakları üzerindeki etkilerin o kadar büyük olacağını belirtti.

Ard arda dört yılın yağışsız geçmesi sonucunda Afrika Boynuzu’nda meydana gelen kuraklığın yıkıcı etkisini hatırlatan Nakate, sera gazı azaltımı konusunda dünyanın çok yavaş aksiyon aldığını, uyum için yeterli desteğin sağlanmaması ve önlenebilir sebeplerin hayata geçirilmemesi nedeniyle hayatların kaybedilmekte olduğu konusuna vurgu yaptı.

Kaynak:

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=a38f0beaae&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar