2019 Z Jenerasyonu Araştırması

2019 Z Jenerasyonu Araştırması

Z Jenerasyonunun bir kısmının iş gücüne katılmaya başlaması, ekonomik güçlerini göstermeleri, hayatlarını ve çevrelerini şekillendirmeye başlamış olmaları artık bu jenerasyonun ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor.

Z’liler ülkemizin ne kadar negatif ve bölünmüş olduğundan bahsediyor. Pozitifliğin doğru yol olduğunu söyleyen bu jenerasyon, hedefine bir araya gelerek ulaşabileceğini söylüyor. Bu noktada, Purpose etrafında şekillenen ve harekete geçmeye hazır organizasyonlarla ortaklıklar ve ilişkiler kurmak için arayış içine girdiler.

Z Jenerasyonu kimdir?

1997 ile 2012 yılları arasında doğmuş olan Z Jenerasyonu, politikadaki bölücülüğün hakim olduğu global bir gerginliğin ve teknolojinin hâkimiyeti ele aldığı bir gerçekliğe denk geldi. Yalan haberlerin trend olduğu, iklim krizinin etkilerinin bariz şekilde ortada olduğu ve okullarda silahlı saldırı tatbikatlarıyla büyüyen bu nesil, şüphesiz kendi rotasını çizmek istiyor. Pragmatik ve rekabetçi olan bu nesil çalışkanlığa önem verip değer yaratmaya bakıyor.

Günde ortalama dört saat kulaklık kullanıyor. ‘En yalnız jenerasyon’ olarak tarif edilen bu grup aslında birbirine çok bağlı. Sayısız dijital platform bu konuda inanılmaz katkı sağlıyor ve onlar için farklı bir tecrübe yaratıyor. Teknolojiye 7/24 erişim olanağı ise onların dünyada olup bitenden haberdar olmalarını ve seslerini net bir şekilde duyurmalarını sağlıyor.

Günümüze kadar var olan en etnik ve kültürel olarak da en çeşitli jenerasyon olan Z’liler, etraflarında gerçekleşen olaylardan davranışları ve bakış açıları  oldukça etkileniyor. Bu gençlik, sosyal etkileşimin sinyallerini aksiyona geçme istekleriyle şimdiden gösteriyor. Seslerini duyurmak için pes etmeyen jenerasyonun içinden son dönemde Greta Thunberg ve Emma Gonzalez gibi bireyler öne çıktı ve Z jenerasyonu tarafından desteklendi.

Bilinçli bir jenerasyon

Z jenerasyonu her gün karşılaştıkları haberler karşısında son derece duyarlı. Her 10 kişiden 9’u sosyal ve çevresel problemlere önem veriyor ve gezegenimiz hakkında endişe duyuyor. Ayrıca, şirketlerin bu sorunlara değinmede önemli rol oynadıklarını düşünüyorlar.

Bu şirketleri değişim sürecine ortak olarak görseler de, aynı zamanda onları yüksek standartlara tabi tutuyorlar. Örnek olarak, şirketlerin belli adımlar atması için bu bağlılıklarını belli prosedür ve programlarla destekleyebilmeleri gerektiğini belirtiyorlar.

İşte ve alışverişte değerlerine sadık kalan Z jenerasyonu, Purpose’ı kendi karar mekanizmalarında gerçek bir filtre ve kriter olarak kullanıyor. Aksiyonlarının sonunda amaçlarına doğru ilerlemek istedikleri için de değerlerini bir işe göre değiştirmiyorlar.

Z jenerasyonunun yüzde 83’ü çalışmak istedikleri yere firmanın Purpose’ına bakarak karar veriyor.

Güncel problemler

Z jenerasyonu, iklim değişikliğinin vereceği geri dönüştürülemez hasarı önlemek için 11 senemiz olduğunu duyuran bilim insanları karşısında endişeli olmakta oldukça haklı.

Bu nedenle, iklim krizini şirketlerin yönelmesi gereken ana problem olarak görüyorlar. İklim sorununun (yüzde 26) 2019 yılında fakirlik (yüzde 19) ve açlığın (yüzde 19) önüne geçişi bu sorunun ne kadar ciddileştiğini gösteriyor.

Z jenerasyonu için iklim değişikliği görünmez bir tehdit değil.

Gittikçe artan doğal afetler ve Avrupa’da yapılan protestolar, bu jenerasyon için iklim değişikliğini bir gerçeklik haline getirmiş durumda. Bu problemin hayatlarını nasıl etkilediğinin farkındalar.

Tabii ki, sadece çevresel sorunlara odaklanmıyorlar. Listeleri uzun; iş olanakları, ırksal eşitlik, cinsel taciz, kadın hakları, dini özgürlük ve hoşgörü bunlardan birkaçı.  2017 ile 2019 yılları arasında silah kontrolü ve LGBT+ hakları, Z jenerasyonun verdiği önem bakımından artış gösterdi.

Bu problemlerin çoğu şirketlerin geleneksel tüketiminin dışına çıksa da, bu jenerasyondan gelen net talepler iş dünyasının bu sorunun çözümünde aktif rol oynaması yönünde. Eğer şirketler, bu konular hakkında hareket geçmeyi düşünüyorsa Z jenerasyonu, bu şirketlerin yaptıklarının ana Purpose’larına paralel olduğundan emin olmak için gerekli soruşturmayı yapacak.

Aksiyona hazır

Z jenerasyonu, şirketlerin bu sorunlar karşısında önemli bir rolü olduğunu düşünse de, onların bu görevi tek başlarına üstlenmelerini beklemiyor. Bağış (yüzde 81) ve gönüllülük (yüzde 83) gibi geleneksel metotların yanı sıra Z jenerasyonu, iyiliğe yapan bir şirketi hakkındaki pozitif fikirlerini paylaşıyor (85%), sosyal ve çevresel fayda sağlayan bir ürün satın alıyor (yüzde 84) ve fark yaratabilmek için ne yapabileceklerini öğreniyorlar (yüzde 84).

Yıldan yıla şirketlerin ne yaptıkları hakkındaki araştırmaların artması, bu jenerasyonun daha erken olgunlaştığı, merak ettiklerini araştırdığı ve genel olarak daha uyanık ve bilinçli olduğunu gösteriyor.

Z jenerasyonunun dörtte üçünden fazlası değer verdikleri konulara karşı aktif bir rol oynayarak, fark yaratabileceklerini dile getiriyor.

Z jenerasyonunun önem verdiği konulara nasıl katkı sunulabilir?

2019 yılında fark yaratan davranış kültüründe en popüler üç yol, şirketler hakkında pozitif fikirlerini paylaşma, sosyal ve çevresel faydaları olan ürünleri satın alma ve çevre için fark yaratabilmek adına yardım edebilecek yeni yollar öğrenmek olarak belirlendi.

Sosyam medya ve gerçek hayat

Sosyal medya, Z jenerasyonunun hayatının merkezinde yer alarak, Purpose etrafında dönen bütün planlar içinde hayati bir kaldıraç görevi görüyor. Sosyal medya sayesinde her şeyden haberdar olduklarını belirten Z jenerasyonu sadece öğrenmekle kalmıyor. Online platformlarda aldıkları aksiyonlarla pozitif etki yaratabileceklerine inanıyor.

Yüzde 80’i sosyal medyanın fark yaratmada yardımcı olduğunu söylerken, yüzde 64’ü konuları online platformda desteklemenin kendi topluluklarında bir şey yapmaktan daha etkili olduğunu düşünüyor.

Sosyal medyanın #MeToo ve #MarchforOurLives gibi güçlü halk hareketlenmeleri yaratmada etkili olduğunu gören Z jenerasyonunun sosyal medyada sosyal ve çevresel konularla ilgili bilgi paylaşmalarının ana sebebini, diğer insanları da bilinçlendirmek (yüzde 35) olarak biliniyor. Ayrıca online katılımlarını global gündemden sürekli haberdar olmak (yüzde 15) ve dünyaya bu problemleri umursadıklarını göstermek için bir yol olarak görüyorlar (yüzde 7). 

2017’den 2019’a Z jenerasyonunun davranışlarının ve kullandıkları sosyal platformların değiştiğini gördük. Facebook lider platformken şu an Youtube ve Instagram daha popüler hale geldi.

Sürekli platform değiştirmeleri Z jenerasyonunun dijital alışkanlıklarının değişmeye devam ettiğini simgeliyor.

Dikkat aralıkları 8 saniye olmakla beraber durmaksızın platformdan platforma, ekrandan ekrana geçiyorlar. Şirketler bu jenerasyona ulaşırken bunu akıllarında tutmalı ve onları oldukları yerde yakalayıp hem dijital hem de gerçek hayatta fark yaratabildiklerini göstermeliler.

ŞİRKETLERİN BİLMELERİ GEREKENLER

Hikâyeyi değiştir ve pozitif kal

Z jenerasyonu şirketlerin olumlu yaklaşımlarını ve Purpose’la yapılan ilerlemeyi sürdürerek, bu problemler karşısında daha sağlam adımlar atacaklarını göstermeliler.

Onların dillerini konuş

Firmaların Z jenerasyonuna kullandıkları, sosyal medya platformlarından ulaşmaları gerekiyor. Gündemdeki konuların kendi Purpose’ları ile uyuşumuna bakıp hangi akımlar veya problemlerle uğraşabileceklerini belirlemeliler.

Aksiyon için ilham ver ve motive et

Z jenerasyonu pragmatik ve kararlı bir gençlik. Harekete geçmekten çekinmiyorlar. Onlara sarf ettikleri çabaların birikerek toplu bir etki yarattığını göstererek motive etmek gerekiyor.

Online oldukları noktalarda iletişim kur

YouTube, Twitter, Snapchat. Z jenerasyonu akıllı telefonların mesajları kuvvetlendirerek akıma dönüşmelerini kendi gözleriyle gördü ve bu aracı iyiye kullanıyorlar. Onların dikkatini çekebilmeniz için sadece sekiz saniyeniz olacak bu yüzden bir aciliyet hissi uyandırıp onları yaratabilecekleri farkı göstermek gerekiyor.

Motivasyonlarına seslen

Z Jenerasyonu sosyal medyayı önem verdikleri sorunlar ve konular hakkında konuşmak ve bunları yaymak için kullanıyor. Ama asıl önemli neden! Başkalarına ilham verme motivasyonlarına odaklan! Arkadaşlarını ve çevreleriyle iletişime geçmek için gerekli araçları verin ve mesajınızın hızla yayılışını izleyin.  

Barış Güven
CONTRIBUTOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar