BBC Maestro, yapay zeka destekli yeni bir projeyle edebiyat dünyasında ezberleri bozdu. Gelişmiş AI teknolojisiyle yeniden hayat verilen Agatha Christie, ölümümünden onlarca yıl sonra yazar adaylarına kalem tutmayı öğretiyor. Dünyanın en çok satan polisiye yazarı, dijital çağda yazarlık sırlarını paylaşmak üzere ekranlara dönüyor. İki yıl süren ve yaklaşık 100 uzmanın görev aldığı projede, yapay zeka
BBC Maestro, yapay zeka destekli yeni bir projeyle edebiyat dünyasında ezberleri bozdu. Gelişmiş AI teknolojisiyle yeniden hayat verilen Agatha Christie, ölümümünden onlarca yıl sonra yazar adaylarına kalem tutmayı öğretiyor. Dünyanın en çok satan polisiye yazarı, dijital çağda yazarlık sırlarını paylaşmak üzere ekranlara dönüyor.
İki yıl süren ve yaklaşık 100 uzmanın görev aldığı projede, yapay zeka ile insan zekası buluşturuldu. Agatha Christie dijital dünyada yeniden hayat buldu.
18 ay süren titiz bir seçme sürecinin ardından yaklaşık 150 oyuncu arasından seçilen Vivien Keene, sahnede Agatha Christie’yi canlandırıyor. Gelişmiş yapay zeka teknolojisi ise Keene’in görüntüsünü dönüştürerek, ünlü yazarın dijital dünyadaki en gerçekçi yansımasını oluşturuyor.
Projeyi öne çıkaran en önemli özellik, etik değerler ve otantikliğe duyulan derin özen: Christie’nin ailesiyle tam iş birliği içinde hazırlanan kurs, yalnızca yazarın kendi ses kayıtları ve yazılarından derlenen içeriklere dayanıyor. Christie’nin usta yazarlığını gözler önüne sermek amacıyla, önde gelen akademisyenler ve Christie uzmanlarından oluşan bir ekip, yazarın el yazmaları, mektupları ve röportajlarını titizlikle inceledi.
Yapay zekânın iş gücünü tehdit ettiği yönündeki endişelere karşın, BBC Maestro’nun son projesi teknolojinin istihdam yaratma potansiyelini gözler önüne serdi.
Projede görev alan 100 kişilik ekip, kurumun standart prodüksiyon ekibinin ötesine geçerek; dönem kostümleri, saç ve makyaj tasarımı, görsel efekt uzmanlığı gibi alanlarda birçok uzmana kapı açtı. Christie’nin görünümünü yeniden yaratan ve Keene’in sesini yazarınkine dönüştüren ses mühendisleri de bu sürecin bir parçası oldu.
İnsan yaratıcılığı ile teknolojik yeniliğin dikkatle oluşturulmuş birleşimi, yapay zekanın yaratıcı çalışmaları yok etmek yerine, onları güçlendireceği bir geleceğe işaret ediyor.
Yeni kurs, Agatha Christie’yi yalnızca bir edebiyat simgesi değil, aynı zamanda 21. yüzyılın yazar adaylarına rehberlik eden bir mentör olarak konumlandırıyor. Böylece, yeni nesiller edebiyatın en büyük dehalarından biri olan yazarın kendi sözleriyle doğrudan yazarlık dersleri alabilecek.
Etkileşimli eğitmenler dönemiyle, etkili figürler ‘’yaşamaya’’ devam ediyor. Artık insanlar büyük ustalardan öğrenmek istiyor ve gelişmiş teknolojiyle bu mümkün hale geliyor.